mercoledì 30 maggio 2012

Pasca cu branza - Dolce pasquale con la ricotta

Più sotto la ricetta in italiano

Eram datoare cu reteta de pasca cu branza si cu ocazia asta termin de postat sirul retetelor facute de Pasti.
Am facut-o cu aluatul de cozonac de aici.
Din pacate nu am poze prea multe, cele pe care le aveam pas cu pas erau cine stie ce, pline de umbre, facute la 2 noaptea (da, la ora aia faceam eu pasca). 

Ingrediente pentru o pasca cu diametrul de 24 de cm:
500 gr faina
250 ml lapte
25 gr unt
125 gr zahar
1/2 pastaie de vanilie
coaja rasa de la o portocala
25 gr drojdie
3 galbenusuri*
75 ml ulei de floarea soarelui
un praf de sare

* nu aruncati albusurile ramase, congelati-le pentru ca va pot servi la prepararea bezelelor, biscuitilor sau a altor dulciuri

Ingrediente pentru umplutura:
500 gr ricotta
100 gr stafide
125 gr zahar
semintele de la 1/2 pastaie de vanilie
25 gr faina
40 gr gris
2 oua

Pentru aluat am procedat exact ca la cozonac . Am framantat cu robotul foarte putin, pana ce s-au amestecat ingredientele, apoi exact ca la cozonac, am framantat eu aluatul timp de 30 de minute.

Se unge tava cu unt si apoi cu ulei.
In momentul in care aluatul a crescut, se taie circa 450 de gr si se face baza, intinzind aluatul cu palmele unse cu ulei. Eu am cantarit aluatul crescut, a avut 950 gr.
Restul aluatului (aproape tot, mai oprim 2 fasii pentru facut crucea) se taie in 3 parti egale, se ruleaza si se impletesc. Se pune apoi de jur imprejurul tavii, culcat pe-o parte (in asa fel incat mai apoi, sa avem mai mult spatiu pentru crema de branza)
Se mai lasa la crescut circa 20 de minute.

Intre timp se pregateste crema de branza:
Stafidele se pun la inmuiat intr-un pahar cu apa, apoi se scot si se storc.
Ricotta se pune la scurs pentru cateva ore, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor.

Se unge aluatul cu ou batut cu o lingura de lapte, dupa care se pune in mijloc crema de ricotta si se niveleaza cu o lingura.
Din aluatul pus deoparte impletim 2 fasii si se facem crucea, care se pune deasupra si se da la cuptor la 180 de grade timp de 40 de minute, in functie de cuptor.
Se lasa la racit putin in tava, apoi se scoate pe un gratar si se lasa in continuare la racit.


Pofta buna!
ITALIANO

Con questa ricetta, oggi finisco di postare le ricette di Pasqua. 
"Pasca" è un dolce Pasquale che in Romania non manca mai a Pasqua. 
Questa versione che vi presento oggi, è quella tradizionale,con formaggio. Si fa anche con il cioccolato o con la panna.
L'impasto è lo stesso che ho fatto qui per il panettone.
Purtroppo non ho foto passo per passo. Quelle che avevo fatto, erano piene di ombre e scure, fatte tardissimo, con la stanchezza, quando ho infornato il dolce. 

Ingredienti per una teglia tonda di 24 cm:
500 gr farina
250 ml latte
25 gr burro
125 gr zucchero
1/2 baccello di vaniglia
la scorza gratuggiata di un'arancia
25 gr lievito fresco
3 tuorli*
75 ml olio di girasole
un pizzico di sale

*non buttate gli albumi rimasti, congelateli perché vi possono servire per fare le meringhe, biscotti o altre preparazioni. 

Ingredienti per la crema di formaggio:
500 gr ricotta
100 gr uvetta sultanina
125 gr zucchero
i semi di 1/2 baccello di vaniglia
25 gr farina
40 gr semolino
2 uova

L'impasto l'ho preparato esattamente come  qui . 
Ho impastato pochissimo con la planetaria finché tutti gli ingredienti erano amalgamati, poi  
come per il panettone, ho impastato a mano per 30 minuti.
Nel momento in cui l'impasto è stato pronto, lievitato, l'ho pesato - aveva circa 950 gr - e poi ho tagliato 450 gr per la base del dolce.
Quindi con le mani unte di olio, dare all' impasto una formo tonda, dello stesso diametro della teglia.
Ungere una teglia con burro e poi con del'olio di girasole e mettere la base.
Mettere da parte una piccolissima parte del'impasto, che servirà per modellare la croce.
Il resto del'impasto rimasto dividerlo in 3 parti uguali fare dei bastoncini lunghi quanto la teglia e fare una treccia.
La treccia va poi appoggiata sulla base, su un fianco, in modo da coprire i bordi della teglia e di lasciare spazio in mezzo per la crema di formaggio.
Lasciare lievitare per altri 20 minuti.

Nel frattempo preparare la crema di ricotta:
L'uva sultanina si mette ad ammorbidire in un bicchiere d'acqua.
La ricotta precedentemente messa a scollare, si mescola bene con gli altri ingredienti e con l'uvetta strizzata.

Mettere in mezzo la crema di formaggio, livellare con un cucchiaio.
Con il poco impasto messo da parte, fare 2 trecce, una più lunga e una più corta, e fare la croce che si mette sopra la crema di formaggio. 
Ungere l'impasto (solo l'impasto, non la crema di formaggio) con un uovo sbattuto mescolato con un cucchiaio di latte.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 40 minuti, in base al proprio forno.
Si lascia raffreddare per un po' nella teglia, poi si tira fuori e si fa raffreddare su una griglia.
Buon appetito!



12 commenti:

  1. Questo dolce dev'essere favoloso. Un vero peccato limitarlo solo al periodo della Pasqua. Un bacio, buona giornata

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  2. E davvero molto buono. Grazie Fede:)!

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  3. Ca branza din aceasta nu am facut,dar imi place foarte mult cum arata.Sigur este gustoasa.O seara buna!

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    1. Acasa mama face cu branza de vaci, dar si ricotta de oaie e foarte buna!
      Multumesc mult de tot, o seara placuta si tie :)!

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  4. Arata bine de tot si sunt moarta dupa ea.La noi nu e obicei de Pasti, dar am introdus-o noi ca ne place.
    Te pup cu drag si-ti doresc seara faina.

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    1. Vai si mie imi place grozav de mult! La noi asa e obiceiul la Pasti si la Inaltare. Dar la Inaltare nu toata lumea face, ce-i drept. Eu am vrut tare mult sa fac anul asta. Am dat la socrii jumatate de pasca, un cozonac si oua rosii.
      Te pup Micule!

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  5. It is! Thank you so much, Akila :)!

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  6. Tare fain ti-a iesit . Mie imi place mult pasca , nu am mai mancat de ceva timp din pacate .

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  7. Multumesc Dorina, asta a fost primul an cand am facut eu pasca si a placut la toata lumea. De aceea am repetat cu drag, stiind ca nu imi place numai mie :)!

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  8. Eccolo il dolce che cercavo. Trovavo solo ricette in rumeno e google traduttore non è molto affidabile.
    Vorrei farla a Pasqua.
    Speriamo che venga bene.
    A presto,
    Silvia.

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    1. Ciao Silvia, verrà bene senz'altro! Come vedi, a me è venuto un po' troppo colorato, magari dopo 30 minuti di cottura in forno lo copri con della carta forno.

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