Mai jos reteta in limba romana
Se non avete mai provato il tiramisù al cioccolato, provatelo perché è spettacolare. Gli amanti del cioccolato e non solo, saranno stregati da questa delizia.
E' tanto tempo che volevo mettere la ricetta passo per passo e finalmente sono riuscita. Due cose vi voglio dire, importanti: le due creme (al cioccolato e al mascarpone) vanno unite e mescolate con una spatola, dal basso verso l'alto, e non con la planetaria, assolutamente no. Poi, mi sento di dirvi di non lavorare troppo la crema al mascarpone, per non rovinarla. Parlo dalla mia propria esperienza :)!
La ricetta originale prevede metà delle quantità scritte da me per quanto riguarda la crema al cioccolato e la crema al mascarpone (non so però che misura ha la teglia che ha utilizzato la ragazza dove ho preso la ricetta).
Io preferisco fare come spiegato sotto, con la crema avanzata faccio dei bicchierini, 1/2 panna cotta e 1/2 crema tiramisù. Oppure potete fare un tiramisù ancora più grande, magari rettangolare (se avete la forma adatta).
Vi consiglio di prepararlo il giorno prima, è veramente uno spettacolo! L'ultima foto e fatta il giorno dopo (dopo 24 ore dalla preparazione) e il dolce era perfetto!!
La ricetta l'ho presa qui.
Sonia l'ha provato e la sua versione senza glutine e con il pan di spagna al posto dei savoiardi, la potete vedere qui.
Paula l'ha provato e la sua versione con crema al mascarpone, cioccolato e meringa italiana, la potete vedere qui.
Ingredienti per un tiramisù rotondo di 25 cm
Per la crema al cioccolato:
300 ml latte
90 gr zucchero a velo
100 gr cacao amaro
100 gr burro
200 gr cioccolato fondente
Per la crema al mascarpone:
8 tuorli
160 gr zucchero a velo
1 kg mascarpone
Inoltre:
30 savoiardi circa
300 ml caffè espresso (amaro)
100 ml liquore (io liquore a cioccolato Venchi)
cacao
Prima di tutto fare il caffè e lasciarlo raffreddare.
Per la crema al cioccolato, mettere in una pentola il latte, lo zucchero a velo e il cacao. Mescolare con una frusta, a fuoco basso, solo fino a quando la crema inizia ad addensare.
Spegnere il fuoco, aggiungere il burro e il cioccolato fondente a pezzettini, mescolare energicamente e lasciare da parte a raffreddare.
Per la crema al mascarpone, montare i tuorli con lo zucchero a velo. Aggiungere il mascarpone, a cucchiaiate e mescolare fino a quando il mascarpone viene incorporato al resto del composto.
Non montate troppo il mascarpone, rischiate di rovinare il tutto. Avete presente la maionese impazzita? Così. Quindi mi raccomando, il mascarpone non va lavorato a lungo.
Aggiungere poi la crema al cioccolato che nel frattempo si è raffreddata. Se per caso notate che si è indurita, aggiungete un po' di latte e mescolate un po' con la frusta prima di unirla alla crema di mascarpone.
La crema al cioccolato si mescola con la crema al mascarpone, con una spatola, dal basso verso l'altro.
La crema ottenuta, si mette in frigorifero e nel frattempo prepariamo il piatto da portata che ospiterà il tiramisù.
Prendere l'anello di una teglia a cerniera (un anello di circa 25 cm), ungerlo internamente con un po' di burro e applicare delle strisce di carta forno della stessa altezza (o quasi).
Poggiare l'anello sopra il piatto da portata e iniziare a riempirlo con dei savoiardi imbevuti nel caffè mescolato al liquore.
Mettere sopra uno strato di crema, poi fare un altro strato di savoiardi e poi un altro di crema.
Finire con una spolverata di cacao amaro.
Mettere il tiramisù in frigorifero fino al momento di servire. Per servirlo al meglio, vi consiglio di prepararlo il giorno prima.
Togliere l'anello, la carta forno e voilà!
Buon appetito!
E infine, questa è una foto fatta dopo 24 ore, quindi per questo vi consigliavo di servire il tiramisù il giorno dopo. E' molto più compatto, i savoiardi sono morbidissimi e la crema rimane morbida e finissima lo stesso.
Româna
Tot am vrut sa postez reteta asta de ceva vreme si uite ca azi a fost sa fie!
Daca n-ati incercat pana acum un tiramisù cu ciocolata, vi-l recomand, iubitorii de ciocolata si nu numai vor fi foarte incantati.
Vreau sa va zic doua chestii importante si anume: in momentul in care se amesteca cele doua creme (de ciocolata si de mascarpone), operatiunea se face cu o spatula, de jos in sus. Deci nu cu mixerul! Riscati sa vi se taie crema, vorbesc din propria experienta :).
Cat priveste crema de mascarpone, amestecati doar cat e necesar, nu insistati, altfel crema o sa se taie, se va branzi.
Cantitatile de mai jos, nu sunt cele originale din reteta, eu am dublat toate cantitatile atat pentru crema de cioco cat si pentru crema de mascarpone.
Mie imi iese un tiramisù intr-o forma rotunda de 25 de cm, deci in forma de tort si in plus imi mai ramane crema. Ce fac cu ea? De exemplu se pot face dulciuri la pahar si anume: un pahar umplut pe jumatate cu panna cotta (deja intarita), peste care punem crema tiramisù. Ies cateva pahare bune, cel putin 6.
Sau puteti face un tiramisù mai mare decat cel pe care l-am facut eu sau de ce nu, inca unul mai mic. In cazul asta va vor trebui ceva piscoturi in plus si cafea.
Va sfatuiesc sa-l faceti cu o zi inainte de a-l servi! Feliile se vor taia perfect, ca in ultima poza!
Reteta am luat-o de aici.
Sonia a facut reteta, cu pandispan in loc de piscoturi si versiunea ei gluten free, o puteti vedea aici.
Paula a probat reteta si versiunea ei cu crema de ciocolata, mascarpone si bezea italiana o puteti vedea aici.
Ingrediente pentru un tiramisù de circa 25 de cm
Pentru crema de ciocolata:
300 ml lapte
90 gr zahar pudra
100 gr cacao amara
100 gr unt
200 gr ciocolata amara
Pentru crema de mascarpone:
8 galbenusuri
160 gr zahar vanilat
1 kg mascarpone
Alte ingrediente:
30 piscoturi savoiardi circa
300 ml cafea espresso neindulcita
100 ml lichior (eu am folosit lichior de cioccolata Venchi, dar merge foarte bine si Baileys de exemplu)
cacao
Inainte de toate, se face cafeaua espresso si se lasa la racit.
Pentru crema de ciocolata, se pune intr-o cratita laptele, zaharul pudra si cacaoa. Se amesteca cu un tel la foc mic si se lasa pe foc doar pana ce crema incepe a se ingrosa.
Se stinge focul, se adauga untul si ciocolata bucatele, se amesteca enrgic cu telul si se lasa la racit.
Pentru crema de mascarpone, se mixeaza galbenusurile su zaharul pudra. Se adauga mascarponele lingura dupa lingura si se amesteca pana ce mascarponele e total incorporat.
Nu amestecati prea mult mascarponele pentru ca riscati sa vi se taie crema, se se branzeasca!
Se adauga apoi crema de ciocolata care intre timp s-a racit. Daca observati ca crema s-a intarit putin, adaugati putin lapte si amestecati cu telul inainte sa o amestecati cu crema de mascarpone.
Se amesteca deci crema de ciocolata cu crema de mascarpone cu o spatula, de jos in sus.
Crema obtinuta se pune in frigider si intre timp pregatim platoul in care vom pune tiramisù-ul.
Punem pe platou inelul de tort, uns pe interior cu unt si tapetat cu hartie de cuptor.
Se iau savoiardi si se inmoaie in cafeaua amestecata cu lichiorul de ciocolata. Se pune un strat de crema peste savoiardi, apoi alt strat de savoiardi si un altul de crema.
La final cernem cacao amara pe toata suprafata si se da la frigider pana in momentul in care il vom servi.
Se indeparteaza inelul, hartia si voilà!
Pofta buna!
Si in fine, o poza dupa 24 de ore de la preparare. Tiramisù e mult mai compact, savoiardi sunt perfecti moi, crema e si ea compacta si-si pastreaza finetea si bunatatea. E super delicios!