sabato 28 aprile 2012

Ghoriba, biscuiti cu faina remacinata de grau dur - Ghoriba, biscotti con semola rimacinata di grano duro

Più sotto la ricetta in italiano

De aseara am inceput sa ma gandesc deja, la ce dulce sa fac eu pentru micul dejun de week-end. 
Si am scos cartile mele, ma tot uitam dupa ceva cu ciocolata (da, stiu, iar ciocolata), am ochit cate ceva, apoi am deschis dulapul si am constatat...surprize surprize.....ca nu am faina 00.
Unde s-au dus alea 5 kg de faina cumparate ultima data?
Aveam in schimb faina remacinata de grau dur, asa ca mi-am amintit de biscuitii astia.
Ghoriba sunt biscuiti marocani, din faina de grau dur, cum ziceam.
Sunt ideali pentru micul dejun inmuiati in lapte si nu numai.
De sarbatori de exemplu, i-am facut in forma clasica rotunda si in forma de bastonase asa incat sa-i putem inmuia in vin licoros la finalul cinei, pranzului, etc, dupa modelul toscan de a inmuia cantucci in vin santo
I-am facut si de data asta in ambele forme.
Deliciosi!
M-am inspirat de aici 

Ingrediente:
400 de gr de faina de grau dur
215 zahar pudra
40 gr unt
45 gr ulei de arahide sau de floarea soarelui
2 oua
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
zahar pudra pentru acoperit inainte de cuptor

Intr-un ibric am incalzit uleiul cu untul, pana ce untul s-a topit. Nu lasati sa fiarba uleiul - cand incepe a se topi untul, dati deoparte si se topeste si fara foc. Lasam la racit.

Intre timp punem ouale cu zaharul pudra la robot si mixam pana ce obtinem o crema alba si spumoasa.

Adaugam uleiul si untul topit, mixam cateva secunde si apoi adaugam faina amestecata cu varful de sare si praful de copt.
Amestecam si vom obtine un aluat moale.
Punem aluatul intr-un castron la frigider pentru cel putin o ora, acoperit cu pelicola.
Eu l-am lasat 1 ora si 45 minute.

Am scos aluatul de la frigider am facut bilute de 25 de gr fiecare pe care le-am dat prin zahar pudra, le-am scuturat foarte putin de zahar in timp ce le-am modelat si intre dosul palmelor i-am turtit usor.

Aceasta este consistenta aluatului
I-am pus pe tava de la cuptor tapetata cu hartie de copt, i-am dat la cuptor la 170 de grade (cuptorul preincalzit) pentru circa 15-20 de minute.
Am facut si in forma de bastonase, 35 de gr fiecare si 8,5 cm lungime.

Sunt gata in momentul in care crapa, ai mei au fost gata in 16 minute. Deci depinde de cuptor. 




Note:
- pentru prepararea aluatului puteti folosi zahar pudra facut de voi in casa.
- in momentul in care tavaliti bilutele prin zahar pudra, folositi zahar pudra cumparat, contine amidon si se comporta mai bine la copt.
- se pastreaza bine timp de mai multe zile intr-o cutie de metal.

Pofta buna!

ITALIANO

Ieri sera volevo preparare un dolce per stamattina, visto che è sabato. Ho aperto la dispensa e....sorpresa...non avevo farina 00!!! L'ultima volta ho comprato 5 kg e sono finiti in un batter d'occhio!
Avevo solo semola rimacinata di grano duro e quindi mi sono ricordata di questi biscotti.
Ghoriba sono dei biscotti marocchini, friabili, secchi, adatti per la colazione e non solo.
Io li ho preparati anche per le feste di Natale e li ho fatti tondi, quindi nella forma classica più conosciuta, ma anche a bastoncini.
Non avevo fatto i cantucci toscani e mi sono detta: perché non trasformare i ghoriba in un biscotto che può essere mangiato con vin santo oppure con qualsiasi altro vino liquoroso? 
Mi sono ispirata da qui

Ingredienti:
400 gr di semola rimacinata di grano duro
215 gr zucchero a velo
40 gr burro
45 gr olio di arachidi o girasole
2 uova
1 cucchiaino lievito per dolci
un pizzico di sale
zucchero a velo per coprire i biscotti prima di infornarli

Fare sciogliere il burro con l'olio in un pentolino, senza farli bollire. Quindi quando l'olio e caldo e il burro inizia a sciogliersi, spegnere il fuoco. Lasciare raffreddare.
Nel frattempo lavorare le uova con lo zucchero a velo. Deve risultare un composto chiaro e spumoso.
Unire l'olio assieme al burro sciolto, mescolare per qualche secondo e aggiungere poi la farina mescolata con il sale e il lievito.
Risulterà un impasto morbido, che dovrà riposare in frigo per almeno un'ora, coperto con la pellicola.
Io l'ho lasciato in frigo per 1 ora e 45 minuti.
Tirare fuori l'impasto dal frigo e con le mani formare delle palline di circa 25 gr ciascuna.
I bastoncini li ho fatti di 35 gr ciascuno e 8,5 cm di lunghezza.
Mettere dello zucchero a velo in un piatto.
Rotolare ogni pallina nello zucchero a velo e schiacciarla leggermente tra le mani e poi sistemarle su una teglia coperta da carta forno.
Infornare a  170 gradi per 15-20 minuti in base al proprio forno.
I biscotti sono pronti nel momento in cui fanno le crepe.
I miei biscotti in 16 minuti erano pronti. 
Con la speranza che sono stata chiara nelle mie spiegazioni come solito, vi auguro buon appetito e alla prossima ricetta!

Note:
- lo zucchero a velo che serve per preparare i biscotti (215 gr) potete farlo voi in casa. Io l'ho fatto con Bimby.
- per coprire i biscotti prima di infornarli, usate zucchero a velo comprato. Contiene amido e si comporta meglio durante la cottura.
- si conservano bene per più giorni in una scatola di latta.




giovedì 26 aprile 2012

Cartofi, anghinare, ceapa si vinete la cuptor - Patate, carciofi, cipolla e melanzane al forno

Più sotto la ricetta in italiano

Va amintiti de cartofii cu ceapa pe care i-am facut aici?
Ei bine dupa "modelul" asta puteti face reteta de azi, delicioasa tare de tot.
Deci, cartofi curatati si taiati cuburi sau cum vreti voi, ceapa taiata nu drept fin, vinete taiate cuburi sau cum vreti, anghinare curatata (folosim numai inima) si taiata felii.
Se amesteca intr-un castron incapator cu ulei extravirgin de masline, sare, piper, oregano.
Se pune apoi intr-o tava, deasupra punem din loc in loc putina pulpa de rosii si se da la cuptor la 200 de grade timp de 40 de minute sau mai mult pana ce e gata.
Inainte de cuptor

Noi am servit cu chiftele si un pahar de vin rosu bun!



Pofta buna!

ITALIANO

Vi ricordate le patate e la cipolle al forno fatti qui ?
Con lo stesso procedimento si prepara questo piatto buonissimo.
Quindi, patate tagliate a spicchi o come volete, cipolle tagliate grossolanamente, melanzane a pezzi e carciofi puliti e tagliati a fettine (solo la parte tenera) si mischiano con un buon olio extravergine di oliva, sale, pepe, origano.
Si sistema tutto in una teglia da forno e sopra si mette un pò di polpa di pomodoro.
Infornare a 200 gradi per circa 40 minuti o comunque finchè tutte le verdure sono pronte.
Noi le abbiamo mangiato come contorno per le polpette e abbiamo accompagnato il tutto con un buon vino rosso.
Buon appetito!


martedì 24 aprile 2012

Paste cu ton si rosii cherry - Fusili al tonno e ciliegino

Più sotto la ricetta in italiano

Cu gandul la vara si la zilele toride in care nu prea avem chef sa stam prea mult in jurul aragazului, va prezint azi reteta asta, care se face cat ai clipi.
Adica e suficient sa puneti pastele la fiert si intre timp sa va ocupati de condiment.
Eu pun totdeauna o cutie de ton in ulei de persoana.
Scurg tonul de ulei si il amestec cu cateva rosii cherry taiate pe jumatate, patrunjel tocat, oregano, busuioc proaspat, sare, piper proaspat macinat, ulei extravirgin de masline.
Cand pastele au fiert, se scurg de apa si se amesteca cu condimentul preparat.
Pofta buna!

ITALIANO

Pensando all'estate e soprattutto a quei giorni con temperature torride dove i fornelli li vogliamo vedere solo nelle foto, vi presento questa ricetta facile facile.
Mettere la pasta a bollire e nel frattempo preparare il condimento.
Io metto sempre una scatoletta di tonno sott'olio a persona, quindi sgocciolare il tonno e mescolarlo con dei pomodorini ciliegino tagliati a metà, prezzemolo tritato, sale, pepe, origano, olio extra vergine di oliva, basilico fresco.
Scolare la pasta, aggiungere il condimento, mescolare e servire.
Buon appetito!


lunedì 23 aprile 2012

Cuburi aperitiv cu spanac, branza si ciuperci - Cubetti con spinaci, formaggio e funghi




Più sotto la ricetta in italiano

Mi-a placut foarte mult aspectul, cand am vazut cuburile astea.
Apoi le-am facut pentru pranzul de Pasti si mi-au placut si la gust.
Reteta de pe blogul "Culorile din farfurie"

Ingrediente pentru blat (pentru o tava de 28 cm x 40 cm)
6 oua
6 linguri de ulei
6 linguri de faina
200 gr spanac fiert (la final dupa ce spanacul este fiert si stors)
3 linguri de smantana
3 lingurite praf de copt
sare

Se separa galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile se freaca cu cele 6 linguri de ulei, sarea si spanacul fiert, stors bine de tot de apa si taiat marunt.
Se adauga smantana, faina si praful de copt.


Se bat albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga la compozitia facuta initial, usor usor.


Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei (inclusiv marginile) si tapetata cu hartie de copt si se niveleaza bine cu dosul unei linguri.


Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade timp de 20 de minute.
Aluatul trebuie sa se intareasca, dar sa-si pastreze culoarea verde crud.
Pregatim un prosop umezit si stors bine, il intindem pe masa, punem cu grija rulada deasupra si lasam la racit.
Se taie apoi marginile care sunt de obicei mai denivelate, dupa care se imparte in trei parti egale pe latime (deci fiecare parte va avea circa 13 cm x 28 cm).

Ingrediente umplutura:
250 gr branza philadelphia
100 gr branza Feta
3 linguri smantana
ciuperci champignon din conserva de 400 ml
marar
5 gr gelatina

Punem la inmuiat in apa rece 5 gr de gelatina, timp de 10 minute.
Intr-un castron destul de incapator se amesteca bine branza philadelphia cu branza Feta maruntita si apoi se adauga smantana. 
Se adauga gelatina stoarsa si se amesteca bine de preferat la mixer, asa incat gelatina sa fie bine amestecata in compozitie (eu am amestecat totul la Termomix).
Ciupercile din conserva se scurg de apa, se taie bucatele si se adauga la crema de branza impreuna cu mararul.


Intindem pe masa de lucru o bucata de folie de plastic, punem primul blat peste care intindem jumatate din crema. Punem al doilea blat si restul de crema intinsa bine si finalizam cu al treilea blat.




Impachetam cu folia de plastic pusa intial dedesubt si dam la frigider pana a doua zi cand se taie cuburi si se serveste.
Pofta buna!


ITALIANO

La prima cosa che mi ha colpito fu l'aspetto estetico di questi cubetti salati.
Una ricetta finger food che io ho fatto per il pranzo di Pasqua (ortodossa) e ha il vantaggio di poter essere preparata il giorno prima.
La ricetta dal blog "Culorile din farfurie"

Ingredienti per la parte verde (per una teglia di 28 cm x 40 cm)
6 uova
6 cucchiai di olio
6 cucchiai di farina
200 gr spinaci bolliti (peso finale, spinaci bolliti e strizzati)
3 cucchiai di panna da cucina
3 cucchiaini di cremor tartaro
sale

Si separano i tuorli dai albumi.
I tuorli si lavorano con i 6 cucchiai di olio e il sale.
Unire i spinaci bolliti, strizzati bene e tagliati fine fine.
Si aggiunge la panna, la farina e il cremor tartaro.
I albumi si montano a neve con un pizzico di sale.
Si mischiano i due composti delicatamente.
L'impasto risultato si versa in una teglia unta di olio e tappezzata con la carta forno. Si livella bene con il dorso di un cucchiaio.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per 20 minuti.
Il composto si deve indurire, ma deve mantenere il colore verde.
Bagnare uno strofinaccio e strizzarlo bene, stenderlo sul tavolo e appoggiare sopra con cura il guscio verde, senza la carta forno. Lasciare raffreddare.
Una volta freddo metterlo su un tagliere, tagliare i bordi che di solito sono irregolari.
Dividere poi in 3 parti uguali, tagliando 3 pezzi da circa 13 cm x 28 cm, ciascuno.

Ingredienti ripieno:
250 gr formaggio philadelphia
100 gr formaggio Feta
3 cucchiai di panna da cucina
funghi champignon in scatola (scatola da 400 ml)
aneto
5 gr gelatina

Mettere in ammollo la gelatina per 10 minuti in acqua fredda.
In una ciotola capiente lavorare i due formaggi, aggiungere la panna e mescolare bene
Unire la gelatina strizzata e mescolare bene preferibilmente con un mixer, in modo che la gelatina possa incorporarsi per bene alla crema di formaggio (io ho messo il tutto per qualche secondo nel Bimby).
I funghi si scolano, si tagliano a pezzettini e si uniscono alla crema di formaggio con l'aneto tritato.
Stendere un pezzo di pellicola sul tagliere, mettere sopra il primo rettangolo verde e stendere sopra metà della crema. Poggiare sopra il secondo rettangolo, l'altra metà della crema e in fine chiudere con il terzo rettangolo verde.
Avvolgere il tutto con la pellicola e mettere in frigo fino fino al giorno dopo.
Tagliare dei cubetti uguali, impiattare e servire.
Buon appetito!



domenica 22 aprile 2012

Rulada umpluta cu pateu de ficatei de pui - Rollo con patè di fegatini di pollo

Più sotto la ricetta in italiano

Am facut un fusion intre rulada lui Lori si pateul lui Lili.
Si bine am facut, a placut la toata lumea.

Ingrediente pentru rulada (pentru o tava de 30 cm x 40 cm):
8 oua 
2 linguri ulei de floarea soarelui
6 linguri faina

un varf de cutit de sare

In primul rand se separa galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul la mixer, pana ce rezulta o crema deschisa la culoare.
Albusurile se bat spuma, cu un praf de sare.
Se amesteca cele doua compozitii cu o paleta, de jos in sus si se adauga faina cernuta, usor usor.
Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si acoperita cu hartie de copt (tava de la cuptor).
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20 de minute.
Se desprinde usor hartia de pe fundul ruladei.
Pregatim un prosop de bucatarie curat, il udam, il stoarcem bine de tot si il intindem pe masa. Deasupra punem rulada racorita cat de cat, rulam strans.

Ingrediente pentru pateul de ficatei de pui:
750 gr de ficat de pui
2 cepe
100 gr unt
2 - 3 linguri de ulei de masline extravirgin
o cescuta cognac
piper, sare

Ceapa se taie si se pune intr-o tigaie cu uleiul ev, la calit.
Se adauga ficateii curatati, spalati si taiati bucati.
Nu se lasa sa se prajeasca, trebuie doar sa-si schimbe culoarea.
Se adauga cognacul, se mareste flacara si asteptam sa se evapore alcoolul, invartind mereu.
Se sareaza, se pipareaza si se lasa la racit.
Cand s-a racit, se mixeaza. Adaugam untul topit (eu l-am adaugat la temperatura camerei) si amestecam bine din nou.
Se despacheteaza rulada, se umple cu pateu, se niveleza bine pateul pe toata suprafata ruladei.
Se impacheteaza cu grija, cat mai strans, dupa care se inveleste in folie de plastic sau de aluminiu.
Se da la frigider de pe-o zi pe alta.


Pofta buna!

ITALIANO

Ho fatto una fusione tra due ricette: quella di Lori per il guscio e quella di Lili per il patè.
L'accoppiata perfetta!

Ingredienti per il guscio (per una teglia da forno di 30 cm x 40 cm):
8 uova
2 cucchiai di olio di girasole
6 cucchiai di farina
un pizzico di sale

Separare i tuorli dai albumi.
Montare i tuorli con l'olio fino ad ottenere una crema chiara.
Montare a neve gli albumi, con un pizzico di sale.
Mescolare delicatamente i due composti, con un cucchiaio, dal basso verso l'alto.
Unire la farina setacciata, piano piano.
Versare il composto in una teglia da forno unta con olio e tappezzata con la carta forno.
Infornare a 180 gradi per 20 minuti
Prendere uno strofinaccio, bagnarlo, strizzarlo bene e stenderlo sul tavolo.
Allontanare la carta forno dal guscio e stendetelo sullo strofinaccio.
Arrotolare ben stretto.

Ingredienti per il patè:
750 gr fegatini di pollo
2 cipolle
100 gr burro
2 - 3 cucchiai di olio extravergine di oliva
1 tazzina di brandy
sale
pepe

Le cipolle si tagliano e si mettono in una padella a rosolare.
Aggiungere i fegatini puliti, lavati e tagliati a pezzetti.
Fare rosolare non per molto tempo. Devono cambiare colore.
Aggiungere il cognac, alzare la fiamma e aspettare che l'alcool evapori, mescolando spesso.
Salare, pepare.
Lasciare raffreddare.
Quando i fegatini sono freddi si passano al mixer.
Unire il burro sciolto (io l'ho messo a temperatura ambiente), mescolare bene.
Aprire il rotolo e stendere sopra il patè, in maniera uniforme.
Arrotolarlo con cura, ben stretto e avvolgerlo con la carta alluminio o la pellicola.
Mettere in frigo fino al giorno dopo.
Affettare e servire. 
Buon appetito!



sabato 21 aprile 2012

Pappardelle cu ragù de iepure - Pappardelle al ragù di coniglio

Più sotto la ricetta in italiano

V-ati dat seama de mult cred, ca-mi place carnea de iepure :). Si mai am cateva retete bune, asta nu-i ultima!
Noi am avut intotdeauna iepuri la tara pana acum cativa ani. Tin minte ca intr-un an erau vreo 70 de urecheati prin cotete. Pentru consum propriu, nu de vanzare sau altceva.
Imi aduc aminte ca de cateva ori am asistat la taierea lor. Bine, nu ma uitam sa vad exact momentul, ca doar eram copil si n-as fi rezistat, dar imi aduc aminte ca tata il agata apoi intr-un cui in spatele casei, ii tragea pielea jos, iar capul il trimitea la caini. Meniu special :))!
Insa carnea de iepure se gatea mereu cam in acelasi fel: fiarta si apoi mancata cu mujdei de usturoi (tata il adora in varianta asta) sau la cuptor cu legume. Delicioase ambele variante.
Eu am invatat sa-l gatesc si altfel si il ador si mai tare.
Reteta dintr-un vechi numar al revistei Cucinare bene.

Ingrediente:
600 gr carne de iepure fara os (iepurele meu a avut 1,5 kg intreg cu os, 777 gr dezosat si apoi 600 gr la final curatat de grasime, pielite, etc)
100 gr pancetta bucatele
1 tija de telina
1 morcov mediu
1 ceapa mica
200 gr suc de rosii
2 pahare supa de carne
60 gr unt
2 linguri ulei extravirgin de masline
1 lingura faina
1 paharel de brandy
1 pahar vin rosu
1 ramurica de cimbru
2 ramurele de salvie
nucsoara
sare
piper

Iepurele dezosat se curata de grasime, se spala, se usuca cu hartie absorbanta si se taie bucatele mici.
Eu am preferat sa tai carnea cu cutitul, manual, nu sa o macin.
Intr-o cratita se topesc cele 60 de gr de unt cu uleiul ev, se adauga tija de telina, morcovul si ceapa, toate taiate cat mai marunt.
Se lasa 2 minute la foc vioi, dupa care se adauga pancetta cubulete si se mai lasa un minut.
Se adauga carnea de iepure, se amesteca si se lasa la foc moderat amestecind pentru circa 3 minute.
Se presara deasupra o lingura de faina si paharelul de brandy, amestecam.
Dupa circa 2 minute alcoolul s-a evaporat. Adaugam si paharul de vin rosu si asteptam alte 2 minute.
Se sareaza, pipareaza si punem si putina nucsoara macinata.
Unim sucul de rosii, supa fierbinte, cimbrul si salvia si dam focul la mic.
Punem capacul intredeschis.
Lasam pe foc pana ce carnea e gata si sosul scazut, circa o ora sau mai mult, depinde.
Intr-o ora a fost gata.
Se fierb pastele, se scurg de apa si se amesteca cu sosul de carne.
Pofta buna!

ITALIANO

Nella mia famiglia abbiamo mangiato da sempre la carne di coniglio.
Mio padre li allevava in campagna, fino a qualche anno fa. Il numero massimo fu toccato in un anno, quando si è arrivati a contare 70 conigli. Per il proprio consumo, non per la vendita. Non immaginate però che questo numero era costante! Quello fu un record.
Si è sempre cucinato bollito e poi mangiato con la maionese d'aglio oppure al forno con patate e altri legumi.
Io ho imparato a cucinarlo in tanti altri modi e lo adoro ancora più di prima.
La ricetta l'ho trovata in un vecchio numero di Cucinare bene.

Ingredienti:
600 gr polpa di coniglio (Il mio coniglio pesava 1,5 kg intero, 777 gr disossato e 600 gr alla fine pulito di grassi, vari scarti, ecc.)
100 gr pancetta dolce a cubetti
1 costa di sedano
1 carota media
1 cipolla piccola
200 gr passata di pomodoro
2 bicchieri brodo di carne
60 gr burro
2 cucchiai olio extravergine di oliva
1 cucchiaio di farina
1 bicchierino di brandy
1 bicchiere di vino rosso
1 rametto di timo
2 rametti di salvia
noce moscata
sale
pepe

Il coniglio disossato si pulisce di grassi, ecc, si lava e si asciuga con la carta assorbente da cucina.
La carne si taglia a pezzettini piccoli. Io preferisco tagliarla cosi e non macinarla.
In una casseruola, si mettono a sciogliere il burro con i 2 cucchiai di olio evo.
Tagliare finemente il sedano, la carota e la cipolla e farli rosolare per circa 2 minuti.
Unire la pancetta e lasciare insaporire per un altro minuto.
Adagiare la carne di coniglio nel soffritto e cuocere per circa 3 minuti a fuoco moderato, mescolando spesso.
Cospargere con la farina, il brandy e far evaporare.
Dopo 2 minuti l'alcool si è evaporato, quindi possiamo aggiungere il bicchiere di vino rosso.
Lasciare evaporare per altri 2 minuti.
Aggiungere la passata di pomodoro, i due bicchieri di brodo bollente, sale, pepe, noce moscata, il rametto si timo e i 2 rametti di salvia.
Abbassare la fiamma al minimo, mettere il coperchio ma non del tutto (lasciano un piccolo spiraglio) e cuocere mescolando spesso per circa un'ora o anche di più.
Il ragù è pronto quando il liquido si è evaporato, la carne è tenera e il sugo ristretto.
Lessare al dente le pappardelle, mescolarle con il condimento.
Impiattare e servire.
Buon appetito!

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