Mai jos, reteta in limba româna
La ricetta di questa torta è tratta da un libro sul cioccolato che comprai l'estate scorsa.
Già conoscevo i dolci a base di carote. Ormai li conosciamo tutti.
Ma con le noci, con il cioccolato, con le spezie e non per l'ultimo con questa meravigliosa crema al mascarpone, vi garantisco che è una cosa troppo troppo guduriosa.
E' un'idea carina anche per quando abbiamo a cena gli amici. Il dolce può essere preparato il giorno prima e anche la crema, che si conserva in frigorifero. Dobbiamo però toglierla dal frigo un po' prima, per ammorbidirsi un po', perché in frigo tende ad indurirsi, ma non eccessivamente.
Prima di servire quindi, tagliamo il dolce a quadrati, decoriamo con la crema e addaggiamo i quadrati nei pirotini di carta (può essere un'idea, perché no!), oppure come ho fatto io, sui centrini di carta.
Ingredienti per una teglia di 33x23 cm:
220 gr farina 00
50 gr cacao amaro
8 gr lievito in polvere per dolci
1/2 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 cucchiaino di cannella in polvere
1/4 cucchiaino di noce moscata in polvere
1 presa di sale
50 gr noci sminuzzate grossolanamente
90 gr uvetta
50 gr farina di cocco
3 uova
150 gr zucchero di canna
125 ml olio di girasole
150 gr cioccolato fondente
375 gr carote grattugiate finemente (peso netto)
per la crema al mascarpone:
250 gr mascarpone
160 gr zucchero a velo
150 gr cioccolato fondente
Mescolare gli ingredienti secchi: la farina, il cacao, il lievito, il bicarbonato di sodio, la cannella, la noce moscata, il sale, le noci, l'uvetta, il cocco.
220 gr farina 00
50 gr cacao amaro
8 gr lievito in polvere per dolci
1/2 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 cucchiaino di cannella in polvere
1/4 cucchiaino di noce moscata in polvere
1 presa di sale
50 gr noci sminuzzate grossolanamente
90 gr uvetta
50 gr farina di cocco
3 uova
150 gr zucchero di canna
125 ml olio di girasole
150 gr cioccolato fondente
375 gr carote grattugiate finemente (peso netto)
per la crema al mascarpone:
250 gr mascarpone
160 gr zucchero a velo
150 gr cioccolato fondente
Mescolare gli ingredienti secchi: la farina, il cacao, il lievito, il bicarbonato di sodio, la cannella, la noce moscata, il sale, le noci, l'uvetta, il cocco.
Grattugiare finemente le carote
Sciogliere i 150 gr di cioccolato a bagnomaria e mettere da parte a raffreddare.
Sbattere le uova con lo zucchero e l'olio fino ad ottenere un composto cremoso.
Aggiungere la miscela di farina, cacao e spezie, alternando con il cioccolato fuso e le carote. Quindi non ho aggiunto tutto in un colpo, ho suddiviso le quantità in tre parti.
Foderare lo stampo con della carta forno precedentemente imburrata in superficie.
Versare il composto nella teglia, livellare con il dorso di un cucchiaio e infornare a 180 gradi per circa 40 - 50 minuti, in base al proprio forno. Vale sempre la prova stecchino.
Per la crema al mascarpone
Sciogliere il cioccolato a bagnomaria. Metterlo da parte e lasciarlo raffreddare.
Sbattere il mascarpone con lo zucchero a velo e incorporare il cioccolato.
Una volta freddo, ho tagliato il dolce e l'ho decorato con la crema.
Buon appetito!
Con questa ricetta partecipo al contest di "La cucina delle streghe"
Ringrazio tantissimo a Eli per avermi donato il premio "Super sweet blogging award"
Grazie di cuore ragazze, per aver pensato a me e al mio blog!
Io li offro a tutti coloro che mi onorano con la presenza ogni giorno e passano a sfogliare le ricette del mio blog! Grazie!
Româna
Reteta o am dintr-o carte cu reteta cu ciocolata, cumparata vara trecuta.
Stiam deja ca o sa-mi placa, pentru ca gustasem in trecut ceva dulciuri cu morcovi si-apoi mai are ciocolata, nuci si o crema delicioasa pe baza de mascarpone si ciocolata, absolut divina!! Cum sa nu-mi placa???
Nu trebuie sa va sperie numarul de ingrediente. Par multe, dar nu-s.
In plus e rapida de tot de facut si spornica la mancat...o sa vedeti!!
O puteti oferi foarte bine, oaspetilor, prietenilor. Se poate face linistit cu o zi inainte, atat prajitura cat si crema. Crema se pastreaza la frigider insa se scoate la temperatura camerei cu ceva timp inainte de a fi consumata, pentru ca la frigider are tendinta de a se intari, dar nu foarte tare. Eventual o amestecati bine cu o lingura sa se inmoaie.
Ingrediente pentru o tava de 33x23 cm:
220 gr faina 00
50 gr cacao
8 gr praf de copt
1/2 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de scortisoara
1/4 lingurita de nucsoara
1 praf de sare
50 gr nuci taiate grob
90 gr stafide
50 gr cocos
3 oua
150 gr zahar brun
125 ml ulei de floarea soarelui
150 gr ciocolata amaruie
375 gr morcov dat la razaoarea mica (morcovii cantariti dupa ce au fost curatati)
pentru crema de mascarpone:
250 gr mascarpone
160 gr zahar pudra
150 gr ciocolata amaruie
Se amesteca intr-un castron toate ingredientele seci: faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, nucsoara, sarea, stafidele, nucile si cocsul.
Morcovii se dau pe razatoare (partea mica).
Se topesc cele 150 de gr de ciocolata la bainmarie si se lasa apoi la racit.
Se amesteca ouale cu zaharul si cu uleiul pana ce rezulta o compozitie cremoasa.
Se adauga amestecul de faina facut initial, alternind cu ciocolata topita si morcovii. Eu n-am pus toate cantitatile o data. Am pus intai o parte si am amestecat, apoi restul.
Se acopera tava cu o bucata de hartie de copt, se unge hartia cu unt (la suprafata) si se varsa compozitia. Nivelam cu ajutorul unei linguri.
Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade timp de 40 - 50 de minute (in functie de cuptorul fiecaruia). Se face testul cu scobitoarea.
Pentru crema de mascarpone
Se topeste ciocolata la bainmarie si apoi se lasa la racit.
Se amesteca bine mascarponele cu zaharul pudra si se adauga apoi ciocolata topita.
Se taie prajitura, se orneaza cu crema si ...pofta buna!