giovedì 29 novembre 2012

Premii - Premi

Zilele trecute am primit mai multe premii de la prietene blogger, persoane pe care eu le-am cunoscut de curand si care m-au bucurat enorm pentru faptul ca au avut un gand bun indreptat catre mine. Am apreciat
Primul premiu, The Versatile Blogger,  l-am primit de la Antonella http://lepassionidiantonella.blogspot.it/, careia ii multumesc mult de tot!
L-am mai primit acum cateva zile, insa nu prea am respectat eu regulile in totalitate. Adica am dat mai departe premiul la 15 bloggeri, dar nu am zis nimic despre mine. Trebuie sa enumar sapte lucruri despre mine.

- imi place sa gatesc si sa mananc, dar cred ca de lucrul asta v-ati dat seama cu totii :)))!
- imi place sa calatoresc, sa descopar locuri si culturi noi
- imi place sa citesc
- imi iubesc tara natala, dar imi iubesc si tara in care traiesc acum, la fel de mult. Cum altfel? Intr-una m-am nascut, am crescut, iar in alta traiesc.
- grupul meu preferat a fost dintotdeauna Depeche Mode, ii ador pur si simplu. Si ii adora si dl. Any. Fiecare din adolescenta, adica nu e o alegere facuta in baza celuilalt.
- ador tot ce tine de bucatarie, obiecte, vesela, tesaturi, etc si cand intru intr-un magazin parca intru-n lumea mea. La fel, cartile de bucatarie, cand merg la librarie si ajung in sectorul cu carti de acest gen, intru-n panica, nu stiu niciodata ce sa cumpar. Dupa ce ma-nvart de o suta de ori pe-acolo, aleg si plec cu gandul ca poate era mai bine daca luam altceva :))). Asta pentru ca le-as vrea pe toate!
- imi place fotografia si ma chinui sa invat sa fac poze frumoase, dar nu vorbesc numai de bucatarie aici, ci in general.

Iata blogurile pe care le-am ales eu (ordinea e intamplatoare):

http://mayas-esprit.blogspot.it/
http://disturbinglydelicious.blogspot.it/
http://www.zonzolando.com/
http://thewanderingoltean.blogspot.it/
http://shabbychiclife-silvia.blogspot.it/
http://magiedalforno.blogspot.it/
http://lillyinthekitchen.blogspot.it/
http://danielaincucina.blogspot.it/
http://www.angolodidafneilgusto.com/
http://mycherrytreehouse.blogspot.it/
http://iulianaflorentina.blogspot.it/
http://izuk-dory.blogspot.it/

http://cufarulcubucurii.wordpress.com/
http://pasiunesiculoare.blogspot.it/
http://www.monemcuisine.com/



Tot de la Antonella ( http://lepassionidiantonella.blogspot.it/  ) 
dar si de la Lory ( http://lory-lavandaerosmarino.blogspot.it/) si Emma ( http://www.monemcuisine.com/) am primit premiul Lobster AWARD.  Multumesc din suflet tuturor!

Ar trebui sa-l dau mai departe la 5 bloguri, insa datorita faptului ca l-am primit de 3 ori, o sa-l donez la 15 bloguri. Adica:

http://cocomerorosso.blogspot.it/
http://quintopeccatocapitale.blogspot.it/
http://cuoredisedanoblog.blogspot.it/
http://diamar99.blogspot.it/
http://enjoydessert.blogspot.it/
http://morenaincucina.blogspot.it/
http://ilrovodibosco.blogspot.it/
http://fotocibiamo.blogspot.it/
http://bambinigolosi.blogspot.it/
http://i-dolci-di-vale.blogspot.it/
http://chiara-lavogliamatta.blogspot.it/
http://lazuccacapricciosa.blogspot.it/
http://miculinbucatarie.blogspot.it/
http://pastry-workshop.blogspot.it/
http://paneburroealici.blogspot.it/



Am avut placerea sa primesc si premiul Dardos de la Sabrina & Marco (http://mycherrytreehouse.blogspot.it/ ).
Le multumesc din suflet si ma bucur enorm ca, chiar daca ne cunoastem de putina vreme, s-au gandit la mine.
Premiul Dardos a fost creat de scriitorul spaniol Alberto Zambade in 2008 pentru a premia blogurile implicate in a transmite valori etice, culturale si literare. Premiul a facut inconjurul lumii.
Traditia vrea ca blogul care primeste premiul sa-l transmita mai departe la alte 10 bloguri.
Iata cele 10 bloguri pe care le-am ales eu.

http://lepassionidiantonella.blogspot.it/
http://lory-lavandaerosmarino.blogspot.it/
http://thedreamingseed.blogspot.it/
http://laricettachevale.blogspot.it/
http://agendadinico.blogspot.it/
http://adiscook.blogspot.it/
http://zaharsisare.blogspot.it/
http://kreattiva.blogspot.it/
http://incucinadamalu.blogspot.it/
 http://pemasadinbucatarie.blogspot.it/

ITALIANO

I giorni scorsi ho ricevuto dei premi da amiche blogger, persone che ho conosciuto di recente attraverso il blog e sono stata contentissima per il fatto che hanno avuto un pensiero cosi gentile nei miei confronti.
Il primo premio,  Blog versatile l'ho ricevuto da Antonella http://lepassionidiantonella.blogspot.it/
L'ho ricevuto pure giorni fa, l'ho donato ad altre amiche blogger, ma ho dimenticato la seconda regola.  Quindi, elenco sette cose su di me:

- mi piace cucinare e mangiare, anzi...sono una mangiataria, ma penso che lo avevate già capito :)))!
- mi piace viaggiare, scoprire nuovi posti e nuove culture
- mi piace leggere
- amo il mio paese d'origine, ma amo anche il paese dove vivo, nello stesso modo. Non può essere altrimenti...in uno sono nata e cresciuta e nell'altro vivo.
- il mio gruppo preferito è da sempre Depeche Mode, li adoro. E li adora anche sig.Any. Ognuno di noi dall'adolescenza quindi non è una scelta fatta in base all'altro.
- adoro tutto quello che ha da fare con la cucina, attrezzi, vari oggetti, porcellane, tessuti da tavola, ecc e quando entro in un negozio del genere sembra di entrare nel mio mondo. Uguale per quanto riguarda i libri di cucina. Quando vado in libreria e arrivo al reparto con libri di cucina mi viene il panico, non so mai cosa prendere. Perché li vorrei tutti! Scelgo (dopo tanto tempo passato a guardare e riguardare!) e vado via con il dubbio che forse non è proprio la scelta giusta :))). Li vorrei proprio tutti i libri di cucina, mi piace sfogliarli, guardare le foto.
-mi piace la fotografia e fatico ad imparare a fare delle belle foto e qui non parlo solo di foto di cucina.

Ed ora ecco i 15 blogger scelti da me (l'ordine è casuale):

http://mayas-esprit.blogspot.it/
http://disturbinglydelicious.blogspot.it/
http://www.zonzolando.com/
http://thewanderingoltean.blogspot.it/
http://shabbychiclife-silvia.blogspot.it/
http://magiedalforno.blogspot.it/
http://lillyinthekitchen.blogspot.it/
http://danielaincucina.blogspot.it/
http://www.angolodidafneilgusto.com/
http://mycherrytreehouse.blogspot.it/
http://iulianaflorentina.blogspot.it/
http://izuk-dory.blogspot.it/
http://cufarulcubucurii.wordpress.com/
http://pasiunesiculoare.blogspot.it/
http://www.monemcuisine.com/

Sempre Antonella (  http://lepassionidiantonella.blogspot.it/ ) ma anche Lory (http://lory-lavandaerosmarino.blogspot.it/ ) ed Emma (http://www.monemcuisine.com/  ) mi hanno donato il premio Liebster AWARD.
Grazie mille a tutte e tre, apprezzo moltissimo!!!

Dovrei donare il premio ad altri 5 blogger, ma avendolo ricevuto tre volte nominerò 15 blog :

http://cocomerorosso.blogspot.it/
http://quintopeccatocapitale.blogspot.it/
http://cuoredisedanoblog.blogspot.it/
http://diamar99.blogspot.it/
http://enjoydessert.blogspot.it/
http://morenaincucina.blogspot.it/
http://ilrovodibosco.blogspot.it/
http://fotocibiamo.blogspot.it/
http://bambinigolosi.blogspot.it/
http://i-dolci-di-vale.blogspot.it/
http://chiara-lavogliamatta.blogspot.it/
http://lazuccacapricciosa.blogspot.it/
http://miculinbucatarie.blogspot.it/
http://pastry-workshop.blogspot.it/
http://paneburroealici.blogspot.it/


Ho avuto il piacere di ricevere anche il premio Dardos da Sabrina & Marco (http://mycherrytreehouse.blogspot.it/ )
Grazie infinite ragazzi! Mi fa piacere, ci conosciamo da poco ma con tutto ciò avete avuto un pensiero molto gentile nei miei confronti.

Il premio Dardos è un riconoscimento creato dallo scrittore spagnolo Alberto Zambade nel 2008, per premiare i blog impegnati a trasmettere valori etici, culturali e letterari.

Da allora il suo premio ha fatto il giro del mondo ed è arrivato fino a qui.

Adesso si diffonderà ulteriormente.

La tradizione vuole che il blog che ha ricevuto il premio lo conferisca ad almeno altri 10 blog.

Ecco i 10 blog che ho scelto per questo premio:

http://lepassionidiantonella.blogspot.it/
http://lory-lavandaerosmarino.blogspot.it/
http://thedreamingseed.blogspot.it/
http://laricettachevale.blogspot.it/
http://agendadinico.blogspot.it/
http://adiscook.blogspot.it/
http://zaharsisare.blogspot.it/
http://kreattiva.blogspot.it/
http://incucinadamalu.blogspot.it/
http://pemasadinbucatarie.blogspot.it/



mercoledì 28 novembre 2012

Prajitura cu mere a bunicii mele a castigat un concurs! - Il dolce con le mele di mia nonna ha vinto un contest!

Am ramas surprinsa, placut surprinsa sa citesc ca prajitura cu mere a bunicii mele a castigat concursul Morenei - "Un dolce al mese"
Mare mi-a fost bucuria si chiar m-am emotionat la gandul ca cineva a apreciat atat de mult prajitura incat sa ajunga in finala. Si aici ma refer la Roberta care a facut parte din juriu si a dus prajitura in finala si apoi la Morena organizatoarea concursului care a decretat castigatorii. 
Ce emotii m-au cuprins cand am citit articolul dedicat finalistilor si castigatorilor, cand am citit motivatia juriului si motivatia Morenei. Am inceput apoi sa sar in sus la unu' noaptea. Multumesc din suflet!
La concursul lunii decembrie voi face parte din juriu si sper sa fiu la inaltime :).
Felicitari tuturor acelora care au participat la concursul lunii noiembrie!
Azi Morena isi serbeaza ziua de nastere. 
La multi ani Morena si indeplinirea tuturor dorintelor!
Sono stata davvero sorpresa nell'apprendere che  il dolce con le mele di mia nonna ha vinto il contest di Morena - "Un dolce al mese".
Ho vinto!!!! Io????? Non mi veniva da credere!!!!!
Mi sono emozionata, commossa e scusatemi se non sono cosi brava con le parole per esprimere tutta la mia felicità di quel momento. Mio marito però, ha visto i salti di gioia che ho fatto all'una di notte appena letto il post di Morena!
Mi sono emozionata pure al pensiero che qualcuno ha creduto nella mia ricetta per portarla in finale e qui mi riferisco a Roberta che è stata uno dei giudici di questo mese e poi a Morena l'organizzatrice del contest che ha scelto i vincitori di questo mese.
Tutta la mia ammirazione a Morena che ogni mese (per un anno) organizza questo bellissimo contest e dona ai vincitori dei premi che con i tempi che corrono sappiamo che non è facile.
Il prossimo mese farò parte della giuria e spero tanto di non deludere, di essere all'altezza :)!
Grazie di cuore e grazie a voi tutti che mi avete già fatto i complimenti mandandomi un sacco di messaggi! Grazie grazie grazie!
Complimenti a tutte le ricette in gara per il contest di novembre!
Oggi è il compleanno di Morena e vorrei farli gli auguri anche qui. 
Buon compleanno Morena, ti auguro di realizzare tutti i tuoi desideri!




domenica 25 novembre 2012

Cupcakes cu smochine, ciocolata si frisca - Cupcakes con fichi, cioccolato e panna

Più sotto la ricetta in italiano:

O reteta perfecta pentru cine s-a distrat ca mine si ca mama vara asta, facind diferite dulceturi care au umplut camara.
Trebuie consumate, nu? Si mai ales in moduri cat mai diverse.
O alternativa la obisnuita tarta cu dulceata sau clatite sau altele, pentru un mic dejun de week-end.
Reteta luata din aceeasi carticica de unde am luat si urmatoarele doua retete:
- chec sarat cu masline si rosii seci
- inimioare cu cocos

Ingrediente pentru circa 18 cupcakes (cartea zice 12):
200 gr faina cu agent de crestere
200 gr unt moale
250 gr zahar brun
4 oua
400 gr dulceata de smochine (sau ce va place mai mult)
150 gr ciocolata neagra 70%
un praf de sare

Pentru decor
250 gr smantana proaspata pentru frisca
50 gr zahar pudra
Se topeste la bainmarie ciocolata impreuna cu untul.
Se transfera apoi totul la robot si se adauga zaharul, ouale pe rand si dulceata.
Se adauga apoi faina si praful de sare. Se amesteca si se varsa aluatul in tava de muffins in care am pus formele de hartie .
Se coc in cuptor (preincalzit) la 175 de grade pentru 20 de minute. Se face testul cu scobitoarea.
Se face frisca amestecind smantana cu zaharul pudra, se orneaza cu ajutorul unui sac à poche si se servesc cu pofta!





ITALIANO

Una ricetta perfetta per chi come me e mia mamma si è divertito facendo tante confetture quest'estate. 
Un altro modo per usare le confetture, a parte la solita crostata, per una buona colazione da week-end. Sono morbidi, pastosi e noi già li adoriamo!
La ricetta è presa dallo stesso libro di queste due ricette:
-  cake salato con olive e pomodorini secchi
-  cuoricini al cocco

Ingredienti per circa 18 cupcakes (il libro dice 12):
200 gr farina autolievitante
200 gr burro morbido
250 gr zucchero di canna
4 uova
400 gr confettura di fichi fatta in casa (la ricetta prevede confettura di ananas, ognuno può mettere la confettura preferita)
150 gr cioccolato fondente (io 70%)
un pizzico di sale

Per decorare:
250 gr panna fresca 
50 gr zucchero a velo

Sciogliere a bagno maria il burro e il cioccolato.
Trasferire poi nella ciotola della planetaria, aggiungere lo zucchero, le uova uno alla volta e la confettura. 
Aggiungere poi la farina e un pizzico di sale. 
Mescolare e versare l'impasto nei pirotini  di carta messi in una teglia da muffin. Cuocere in forno già caldo a 175 gradi per circa 20 minuti. Devono risultare compatti al centro, quindi fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.

Montare la panna con lo zucchero a velo e decorare i cupcakes con l'aiuto di un sac à poche.
Buon appetito!


Con immensa gioia ho ricevuto questo premio dalla mia amica blogger Vale - I dolci di Vale.
Grazie mille!



Io lo voglio donare a (l'ordine è casuale):

Vaty di A thai Pianist
Rosetta di Il Fogolar
Emanuela di Pane, burro e alici
Monica di Il pappamondo
Artù di La casa di Artu
Ribana di Ribana's flavour



martedì 20 novembre 2012

La torta di mele di mia nonna - Prajitura cu mere a bunicii mele

Mai jos reteta in limba romana

Sicuramente sono queste le ricette che io amo di più. 
Le ricette di famiglia, le ricette che mi ricordano casa e tutti i miei cari. Ricette semplici senza fronzoli, fatte con ingredienti altrettanto semplici.
Questo è uno dei dolci che mia nonna prepara volentieri quando andiamo a trovarla. Oppure i bomboloni, i gnocchi dolci con le prugne, il beigli, i dolci con la frutta d'estate. 
Questo dolce va benissimo per la colazione, per la merenda, o per qualsiasi altro momento della giornata. 
Ora vado a mettere su l'acqua per il tè e mi taglio un'altro pezzettino di dolce! 

Nota:
- il giorno dopo, il dolce diventa ancora più buono,  l'impasto diventa molto più morbido, diventa tutt'uno con le mele. Avete la pazienza di farlo riposare 24 ore, sarete ampiamente soddisfatti dal risultato!


*Monica ha provato il dolce della mia nonna e lo potete vedere qui.
*Roberta ne ha parlato qui.

Ingredienti impasto per una teglia di 34 x 25 cm: 
2 uova
12 cucchiai di zucchero
12 cucchiai di olio de semi
12 cucchiai di latte
1 bustina di lievito per dolci
1 pizzico di sale
circa 725 gr farina (la farina si aggiunge mano a mano, non tutta in un colpo. In base alla qualità della farina, umidità, ecc, è possibile usare una quantità minore.)

Ingredienti farcia:
10 mele (circa 2 kg)
6 cucchiai di zucchero 
1 cucchiaino di cannella

inoltre, 2 cucchiai di semolino 

Iniziare facendo la farcia di mele.
Grattugiare le mele (la grattugia con i buchi grandi) e strizzarle bene fra le mani. Mettere da parte il succo risultato (servirà più tardi).



Mettere le mele in una padella con lo zucchero e la cannella per circa 10 minuti, girando spesso. Quando si sono ammorbidite spegnere il fuoco e lasciare raffreddare.


Per l'impasto, mescolare le uova, lo zucchero, l'olio, il lievito e il sale. 
Con la frusta del robot in movimento, aggiungere piano piano i 12 cucchiai di latte e poi sempre piano la farina, quindi non tutta in un colpo. 
Impastare bene e dividere l'impasto in due parti.


Imburrare e infarinare la teglia, stendere con il mattarello una parte d'impasto e metterla nella teglia. Spolverare  tutta la superficie con un cucchiaio di semolino.
Mettere sopra la farcia di mele, livellare bene con un cucchiaio e cospargere con il restante cucchiaio di semolino.




Mettere sopra l'altra parte dell'impasto e spennellare con del succo di mele (filtrato), che abbiamo messo da parte.
Punzecchiare con una forchetta l'impasto, arrivando fino alla base della teglia.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato)  per circa 40 minuti. Anche in questo caso e valida la prova stecchino.


Lasciare raffreddare, spolverare con lo zucchero a velo e servite.
Buon appetito!






Româna

Cu siguranta astea sunt prajiturile care-mi plac cel mai mult. Prajiturile de casa, retete de familie, retete care-mi aduc automat aminte de casa si de cei dragi. Fara prea multe brizbrizuri, retete simple, cu ingrediente la fel de simple.
De cate ori traversam Carpatii, bunica ne asteapta cu ceva bun. Mereu. Ori cu praji cu mere, ori cu galuste cu prune, ori cu gogosi pe care eu ii ador, ori cu beigli, ori cu prajituri cu fructe, ori...ori...ori...Si tot ce face e bun.
Acum ma duc sa pun de-un ceai, imi mai tai o bucatica de prajitura si ma las transportata in timp, inapoi in copilarie, unde totul parca avea un alt gust.


Nota:
- a doua zi, prajitura devine mult mai buna, mai moale. Aveti rabdare si lasati prajitura la odihna pentru 24 de ore, veti fi foarte satisfacuti de rezultat! Eu asa fac mereu, o fac inainte cu o zi de-a o servi, e moale, pefecta.


Ingredinte aluat pentru o tava de 34  x 25 cm :
2 oua
12 linguri de zahar
12 linguri de ulei de floarea soarelui
12 linguri de lapte
1 plic de praf de copt
un praf de sare
circa 725 gr faina (faina se adauga treptat, nu deodata, in functie de calitatea fainii, umiditate, etc, e posibil sa intre mai putin)

Ingrediente umplutura:
10 mere (circa 2 kg)
6 linguri de zahar
1 lingurita scortisoara

2 linguri de gris pentru presarat peste aluat

Intai de toate se pregateste umplutura.
Merele se dau pe razatoarea mare si apoi se storc bine. Zeama se pune deoparte, ne va servi cand asamblam prajitura.

Intr-o tigaie se pun merele razuite, zaharul si scortisoara, se lasa la calit 10 minute, sa se inmoaie bine. Se lasa la racit.
Pentru aluat, se amesteca cu robotul ouale, zaharul, uleiul, praful de copt si un praf de sare.
Se adauga pe rand cele 12 linguri de lapte, iar apoi faina putin cate putin. 
Se framanta bine si se imparte aluatul in doua parti egale, din care vom intinde doua foi.
Se unge o tava cu unt si se presara cu faina, se intinde prima foaie si se presara o lingura de gris pe toata suprafata foii. 
Se pune apoi compozitia de mere, se niveleaza bine cu o lingura si se presara restul de gris pe toata suprafata.
Se pune a doua foaie de aluat se se unge cu zeama de la mere.
Se inteapa cu o furculita prajitura din loc in loc (furculita sa ajunga pana la fundul tavii).
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute. Si aici e valabil testul cu scobitoarea.
Pofta buna!



venerdì 9 novembre 2012

File de somon la cuptor, parfumat si aromat - Filetto di salmone al forno, profumato e aromatico

Più sotto la ricetta in italiano

Mi s-a intamplat de multe ori sa vad o reteta si sa ma inspire imediat, sa simt ca imi va placea cu siguranta mult de tot.
Asa s-a intamplat si cu reteta asta, de indata ce am vazut-o la Maya.
N-am stat prea mult pe ganduri, am luat somonul si pungile, iar celelalte ingrediente le aveam in casa. Pana si marar, pe care mi l-am adus din Ro, proasptat si pe care l-am pus la congelator in pachetele individuale. Scot, tai cat imi trebuie si bag iar la congelator. 
Profit de ocazie sa-i multumesc Mayei si aici, pentru faptul ca luna aceasta a ales blogul meu pentru rubrica ei lunara "Blogul lunii" .Sunt tare bucuroasa si mandra :) ca blogul meu a fost ales de ea ca fiind "Blogul lunii noiembrie" si sa se alature astfel celorlate bloguri tinerele pe care Maya le-a prezentat deja lunile trecute.
Multumesc din suflet, Maya!

Ingrediente:
2 fileuri de somon de 500 de gr bucata

50 gr unt la temperatura camerei, taiat bucatele
3 linguri ulei extravirgin de masline
2 linguri de marar tocat
2 catei de usturoi dat pe razatoarea fina
2 lingurite de mustar
zeama de la jumatate de lamaie
sare
piper

Toate ingredientele in afara de peste, se amesteca bine cu un tel sau cu un mini robot cum am facut eu.
Se ung fileurile cu amestecul preparat si se introduc in pungi speciale pentru cuptor. Eu am avut pungi de 25 cm x 38 cm, deci am folosit o punga pentru o bucata de file.
Se inchid pungile cu aer inauntru, se leaga bine si se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Se dau la cuptor la 200 de grade timp de 25 -30 de minute. Maya zice 35 - 40 de minute, deci fiecare se regleaza in functie de propriul cuptor. 




Scoateti o sticla de vin de la rece si savurati un pranz sau o cina excelenta, usor de facut si cu un gust delicios! Cin cin!
Pofta buna!

ITALIANO

Mi è già capitato altre volte di vedere una ricetta e di capire subito che mi sarebbe piaciuta.
Questa ricetta l'ho vista da Maya e mi sono fidata anche questa volta del mio istinto. Poi, Maya è una garanzia, chi la conosce lo sa!
Non ho perso molto tempo a pensare, ho comprato solo i filetti di salmone e i sacchetti, perché gli altri ingredienti gli avevo tutti in casa.
Anche l'aneto ce l'ho sempre. Me lo porto dalla Romania, fresco e lo congelo a mazzetti. Lo tiro fuori all'occorrenza, taglio e lo rimetto subito in congelatore.
Per questa ricetta ci vogliono i sacchetti per la cottura in forno, quelli senza condimento.
I sacchetti usati da me hanno una dimensione di 25 cm x 38 cm, quindi ho usato due, uno per ogni filetto.
Colgo l'occasione per ringraziare anche qui Maya, perché questo mese ha scelto per la sua rubrica mensile "Il blog del mese", il mio blog e l'ha nominato "Il blog del mese di novembre"  . In questo modo, mi unisco con orgoglio ai altri giovanni blog che Maya sceglie e presenta sul suo blog, ogni mese. 
Grazie di cuore, Maya!

Ingredienti:
2 filetti di salmone di 500 gr ciascuno

50 gr burro a temperatura ambiente, tagliato a pezzettini
3 cucchiai di olio extravergine di oliva
2 cucchiai di aneto tritato
2 spicchi d'aglio, grattugiati fine fine
2 cucchiaini di senape
il succo di mezzo limone
sale
pepe

Mescolare bene tutti gli ingredienti, a parte il salmone. Io ho usato il minipimer.
Spalmare sui due filetti la crema ottenuta (quindi spalmare la crema solo sulla parte superiore), metterli poi nei sacchetti, chiudere bene con l'aria dentro e infornare a 200 gradi (forno già caldo).
Maya dice 35 - 40 minuti. Io li ho lasciati 25 - 30 minuti. Quindi regolarsi in base al proprio forno.
Tirate fuori dal frigo una bottiglia di vino e godetevi un pranzo o una cena eccellente, facile da realizzare e di un sapore delizioso. Noi, un rosato veramente ottimo!
Buon appetito!





mercoledì 7 novembre 2012

Chec cu sos de ciocolata - Plumcake con salsa al cioccolato

Am cumparat mai demult o carte cu retete cu ciocolata si cum am reinceput sa fac dulciuri pentru micul dejun am zis ca checul asta e mai mult decat potrivit.
Si cum sotul meu nu iubeste checurile, m-am gandit ca ar fi mai invitant daca i-as face alaturi si o crema de ciocolata. 
Puteti sa serviti checul ca atare sau cu crema de ciocolata sau cu orice crema doriti si va place mai mult.
Cartea se numeste "Gli aromi del cioccolato".

Ingrediente pentru o tava de 30 de cm lungime:
200 gr zahar pudra 
4 oua
350 gr faina
200 gr unt
80 gr migdale macinate
120 gr smantana lichida
1 plic de praf de copt
3 linguri de cacao

Se amesteca ouale cu zaharul pudra (eu am macinat zaharul cu robotul Termomix).
Se adauga faina, untul bucatele, migdalele macinate fin, smantana, praful de copt si se amesteca bine pana ce se obtine un aluat fin.
Se imparte aluatul in doua parti egale. O parte se pune in tava acoperita cu hartie de copt si se niveleaza bine, iar cealalta parte se amesteca cu cacaua si se pune deasupra in tava. Cu o furculita incercam sa amestecam usor cele doua compozitii ca sa obtinem efectul marmorat. Se vede cu ochiul liber ca eu nu prea mi-am dat silinta :)!
Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade, insa cand introducem tava in cuptor ridicam temperatura la 170 de grade.
Lasam la copt timp de 45 - 50 de minute, in functie de cuptor. Se face oricum testul cu scobitoarea.




Ingrediente pentru sosul de ciocolata:
250 ml lapte
2 linguri de cacao amara
50 gr zahar pudra
2 galbenusuri

Se amesteca laptele cu cacaua, cu un tel, pana face spume.
Zaharul si galbenusurile se amesteca bine la robot, se adauga laptele amestecat cu cacaua si se mai amesteca pana ce se incorporeaza toate ingredientele.
Se transfera totul intr-o cratita, se pune pe foc si se coace amestecind in continuu pana se ajunge la o temperatura de 83 - 84 de grade. Deci crema nu trebuie sa fiarba. Facem testul cu o lingurita, daca crema ramane pe lingurita, este gata.
Lasam la racit.
Servim checul  cu crema de ciocolata.

Pofta buna!

 ITALIANO

Tempo fa ho comprato un bel libro di dolci, dove il cioccolato fa da protagonista. "Gli aromi del cioccolato", s'intitola.
Avendo iniziato di nuovo a fare dei dolci per la colazione, ho pensato a questo plumcake...Ma mio marito i plumcake non li ama tanto e io lo so bene.
Cosi, per farlo diventare più appetitoso, ho fatto anche una salsa al cioccolato. E ho fatto benissimo perché li è piaciuto proprio tanto.
Il cioccolato ci sta benissimo, ma potete fare qualsiasi salsa volete e vi piace di più.

Ingredienti per uno stampo di 30 cm:
200 gr zucchero a velo (io l'ho fatto con il bimby)
4 uova
350 gr farina
200 gr burro
80 gr farina di mandorle (mandorle senza pellicina che ho macinato con il bimby)
120 gr panna liquida
1 bustina di lievito per i dolci
3 cucchiai di cacao

Mescolare lo zucchero con le uova.
Aggiungere la farina, il burro, la farina di mandorle, la panna e il lievito. Mescolare bene per ottenere un impasto fine, senza grumi.
Dividere l'impasto in due parti. Mettere una parte nello stampo foderato da carta forno e livellate bene.
Nel'altra parte aggiungere il cacao, mescolare bene e versarla poi sopra l'impasto bianco. Livellate e con una forchetta provare a mescolare i due impasti in modo da ottenere un effetto marmorizzato. Dalla foto si vede che non ho messo molto impegno :)!
Preriscaldare il forno a 160 gradi. Mettere la teglia nel forno e alzare la temperatura a 170 gradi.
Cuocere per 45 - 50 minuti e fare sempre il test con lo stecchino.

Ingredienti per la salsa al cioccolato:
250 ml latte 
2 cucchiai cacao amaro
50 gr zucchero a velo
2 tuorli d'uovo

Con una frusta montare bene il latte con il cacao.
Sbattere lo zucchero e i tuorli d'uovo, con la planetaria. Aggiungere il latte mescolato al cacao, mescolare e poi trasferite il tutto in un pentolino.
Mettere sul fuoco e cuocere come una crema inglese, quindi non deve bollire. Deve arrivare a 83 - 84 gradi. Immergere un cucchiaino nella salsa. Se rimane sul cucchiaino, allora è pronta.
Fare raffreddare.

Servire il plumcake accompagnato dalla salsa.
Vado a mettere il caffè su. E voi?
Buon appetito!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...