sabato 6 dicembre 2014

Zuppa di ceci e funghi porcini - Supa crema de naut si hribi


Buon sabato a tutti!
Cotto, fotografato, mangiato e pubblicato! Si potrebbe chiamare così il mio blog, visto che nell'archivio non ho nemmeno una ricetta che aspetta di essere pubblicata.
Ma voi come fate???? Tante volte mi è capitato di leggere "avevo questa ricetta nell'archivio da mesi" ! Come fate ad avere così tante ricette nei vostri archivi? Certo, magari per chi non pubblica ricette passo per passo, il discorso è più semplice, non lo so.
Io cucino, assaggio, fotografo e dopo aver mangiato (insomma, al limite il giorno dopo) mi metto a scrivere il post se ritengo che meriti un posto sul mio blog.
Questa zuppa ci è piaciuta davvero tanto, ceci e funghi sono un'accoppiata perfetta! Vi assicuro che è molto gustosa e saporita. L'ho vista sul blog di Ely e ho capito che la dovevo fare. Ho fatto delle modifiche in base agli ingredienti che avevo a disposizione ed ecco la mia versione!

Ingredienti per due persone che hanno fatto il bis:
400 gr ceci secchi
20 gr funghi porcini secchi
olio extravergine di oliva
1 spicchio d'aglio
salvia
sale 
pepe verde




Mettere i ceci in ammollo la sera precedente. Io li ho cucinati per il pranzo del giorno dopo, quindi dodici ore di ammollo sono state sufficienti.
Il giorno dopo, buttare l'acqua, sciacquare i ceci e metterli poi a bollire in acqua pulita. 


Mettere i funghi in ammollo in un pentolino con acqua bollente. Una volta ammorbiditi, toglierli dall'acqua, filtrare l'acqua con l'aiuto di un colino e metterla da parte. Tagliare i porcini a pezzettini e metterli in un pentolino con un cucchiaio di olio extravergine di oliva e uno spicchio d'aglio intero. 






Lasciare sul fuoco per qualche secondo, mescolare e aggiungere due mestoli dell'acqua filtrata che abbiamo messo da parte. Fare bollire fino a quando l'acqua viene assorbita.
Scollare i ceci quando sono morbidi (l'acqua di cottura non si butta!) e mettere da parte circa due cucchiai. Frullare il resto dei ceci aggiungendo dell'acqua di cottura fino a raggiungere la consistenza desiderata. Nel caso in cui ci volesse ancora del liquido, aggiungete il resto dell'acqua dei funghi.


Aggiungere i funghi (senza l'aglio), i due cucchiai di ceci interi, la salvia, sale e pepe. Mettere sul fuoco e lasciare insaporire per altri dieci minuti, togliere poi la salvia e servite!
Buon appetito!


A casa mia abbiamo acceso l'albero la scorsa domenica...il primo albero di Natale nella casa nuova! 
Vi auguro una buona festa dell'Immacolata e un buon dicembre!!!!!





Româna

Va garantez ca e foarte gustoasa supa asta, noua ne-a placut foarte mult!
Reteta am vazut-o la Ely si am adaptat-o in functie de ingredientele pe care le aveam la indemana. Adica, am folosit naut sec in loc de naut fiert la cutie, iar ciupercile pe care le aveam eu sunt din acelea seci in pungute, in loc de ciuperci proaspete. In cazul in care aveti ciuperci proaspete, puneti cam 200 de gr.

Ingrediente pentru doua persoane care au facut bis:
400 gr de naut sec
20 gr de hribi seci
ulei extravirgin de masline
1 catel de usturoi
salvie
sare
piper

Se pune nautul la inmuiat cu o seara inainte. Eu am gatit supa pentru pranzul de azi, deci am pus nautul la inmuiat aseara, doispe ore sunt suficiente.
A doua zi se arunca apa, se clateste nautul si se pune la fiert in apa curata.
Se pun ciupercile seci la inmuiat in apa fierbinte. Cand s-au inmuiat, se scot din apa, se filtreaza apa cu o strecuratoare fina si se pastreaza apa, nu se arunca.
Ciupercile se taie si se pun intr-un ibric cu o lingura de ulei extravirgin de masline si un catel de usturoi si se lasa pe foc cateva secunde dupa care se adauga doua polonice din apa filtrata pe care am pus-o deoparte. Se lasa la fiert pana ce apa e absorbita.
Cand nautul e fiert, se strecoara (apa se pastraza, nu se arunca!), se pun deoparte circa 2 linguri se naut, iar restul se mixeaza adaugind apa in care a fiert, usor usor pana cand se ajunge la consistenta dorita.
In cazul in care mai cere lichid, se adauga restul de apa in care au fost inmuiate ciupercile.
Se adauga ciupercile (fara usturoi), cele doua linguri de naut puse deoparte, salevia, sare si piper. Se pune din nou pe foc si se mai lasa circa zece minute. Se scoate apoi salvia, si se serveste!
Pofat buna!








venerdì 28 novembre 2014

Pasta con broccoli - Paste cu broccoli

Mai jos reteta in limba romana

Buon venerdì a tutti! 
Siamo a fine novembre...ma vi rendete conto che manca meno di un mese a Natale? So che molti di voi hanno iniziato già a pensare ai menu da portare in tavola, a preparare la casa, riempirla di decorazioni. Io niente di tutto questo! 
A casa mia ormai da anni, l'albero si fa il 30 di novembre, così ce l'ho godiamo per un bel po' e iniziamo il mese di dicembre con la casa vestita a festa. Quest'anno, per diversi motivi, lo faremo (meglio dire...lo farò!!!!!) la prossima settimana, intanto questo fine settimana voglio comprare qualche decorazione carina, ma anche una ghirlanda da appendere. Visto che la casa nuova è molto più grande, mi posso sbizzarrire come voglio! Poi vi farò vedere qualche foto!
Voglio ringraziare chi, con così tanto affetto, sta partecipando al mio giveaway natalizio sul mio blog creativo, grazie infinite ragazze!!!!!!!
Per che volesse ancora partecipare e aggiudicarsi il premio fatto dalle mie manine :), c'è tempo fino al 7 di dicembre! 


E ora passiamo alla ricetta di oggi, una pasta semplicissima come piace a me!

Ingredienti per 2 persone:
1 cima di broccolo
1 cipoletta
4 cucchiai di sugo di pomodoro 
2 cucchiai di olio extravergine di oliva
sale
pepe verde
pasta - ditali


Tagliare la cipoletta a rondelle sottili, tagliare il broccolo in piccole cimette, mettere poi il tutto in una padella con due cucchiai di olio extravergine di oliva e lasciare rosolare per circa due minuti.


Aggiungere il sugo di pomodoro, sale, pepe e dell'acqua e lasciare cucinare. Il broccolo si deve ammorbidire (casomai aggiungere ancora dell'acqua mentre cuoce). 




Scollare la pasta e aggiungerla al condimento. Mescolare, poi impiattare e servire con una bella spolverata di parmigiano gratuggiato.
Buon appetito!




Româna

Bun gasit tuturor!
Craciunul se apropie cu pasi repezi si sunt sigura ca multi dintre voi deja au inceput sa se gandeasca la meniu si la decoratiunile pentru casa. Ati facut bradul? E prea devreme, asa-i? 
Eu de multi ani incoace am inceput sa-l fac pe 30 noiembrie, ca sa incepem luna decembrie cu casa imbracata de sarbatoare. 
In week-endul asta sper sa cumpar ceva decoratiuni noi, o ghirlanda si saptamana viitoare sa incep sa decorez casa! E primul Craciun in casa noua, asa ca trebuie ceva nou, nu?
Acum sa trecem la reteta de azi, o reteta foarte simpla, asa cum imi place mie si poate fi consumata si de cei care postesc, evident fara parmigiano in cazul asta.

Ingrediente pentru 2 persoane:
broccolo (n-am cantarit nimic, la ochi)
1 ceapa verde 
4 linguri de suc de rosii
2 linguri de ulei extravirgin de masline
sare
piper verde
paste - ditali

Se taie ceapa rondele subtiri, se taie broccoli in buchetele mici si se pune apoi totul intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei extravirgin de masline si se lasa pe foc circa 2 minute.
Se adauga sucul de rosii, sare, piper si ceva apa. 
Se lasa la foc potrivit pana cand broccoli sunt moi. Daca mai e nevoie se mai adauga apa pe parcurs.
Se fierb pastele, se scurg de apa si se amesteca cu condimentul preparat. Se amesteca, se pune pe farfurii si se serveste cu parmigiano razuit.
Pofta buna!






lunedì 24 novembre 2014

Un regalo per voi!

Si avvicina il Natale e io ho pensato di regalarvi qualcosa di carino, creato da me! 
Siete curiosi di vedere cosa ho creato per voi?
Andate su "Anuska" e scoprite il mio giveaway!
A presto!

http://anuskapartecipazioni.blogspot.it/2014/11/un-regalo-per-voi.html



Con questo post partecipo al linky party creativo di Decoriciclo


mercoledì 5 novembre 2014

Zuppa di zucca, lenticchie e cavolo - Supa de dovleac, linte si frunze de gulii

Mai jos reteta in limba romana

Sono diventata vegetariana? Ma nooooooo è solo che ultimamente ho ridotto il consumo di carne a una sola volta alla settimana e con tanta buona verdura che si trova in questo periodo, con tanti legumi gustosi, non sento proprio il bisogno di mangiare la carne. 
La carne non fa molto bene, parliamoci chiaro e quindi ho deciso che il mio autunno sarà all'insegna di pesce, formaggi, frutta e verdura. 
Questo che vedete qui sotto, è una parte del mio bottino al mercato del giovedì scorso: tanta cicoria, lattuga, bietole, cavolo, zucca, melograno, ceci e per domani ho già prenotato due kg di lenticchie. C'erano pure le mele e l'uva, ma per timidezza non sono venute nella foto :-))!






E ora vi lascio la ricetta, gli ingredienti qui sotto sono per due persone che hanno fatto il bis :-)).

Ingredienti:
1 carota
1 patata
1 cipolla
100 gr lenticchie (le mie non hanno avuto bisogno di ammollo)
zucca (non l'ho pesata, l'ho messa ad occhio)
3 mazzi di foglie di cavolo rapa 
due cucchiai di olio extravergine di oliva
sale 
pepe

Lavare e tagliare le foglie di cavolo rapa e metterle a bollire in una pentola con acqua e un po' di sale.



Pulire e tagliare la cipolla, la carota, la patata e la zucca. Metterle in un'altra pentola con due cucchiai di olio extravergine di oliva e con le lenticchie lavate (in base alle vostre lenticchie, mettetele o no in ammollo). Mescolare e fare rosolare per un minuto. Spegnere il fuoco.


Quando le foglie di cavolo rapa saranno al dente, metterle nella pentola con le verdure, aggiungere l'acqua di cottura in modo da coprire il tutto, salare, pepare e lasciare cuocere.




Controllare di sale e quando le verdure sono cotte impiattare e servire così oppure con un filo di olio extravergine sopra.
Buon appetito!

Nota:
- una versione ancora più veloce sarebbe quella di mettere tutti gli ingredienti nella pentola con l'olio, rosolare per un minuto e poi aggiungere acqua e lasciare bollire. Io ho preferito di bollire separatamente le foglie di verza perché erano più grandi del solito. Ma sorpresa....erano molto più tenere di quelle più piccole!



Partecipo al bellissimo giveaway di Adrialisa, andate anche voi a dare un'occhiata per festeggiarla assieme!!!


Româna

Credeti ca am devenit vegetariana? Nici vorba, insa in perioada asta, cu atatea verdeturi bune care se gasesc la piata, cu legume si peste proaspat, chiar nu simt nevoia sa mananc carne.
Carnea...mai rarut ca-i mai dragut! Nu face chiar bine, asa ca daca o putem evita din cand in cand, n-ar fi rau.
Frunzele de gulie sa nu le aruncati atunci cand cumparati gulii de la piata! Sunt foarte bune, contin o gramada de vitamine, nu fac decat bine organismului!

Ingrediente pentru doua persoane care au facut bis :-))
1 morcov
1 cartof
1 ceapa
100 gr linte (lintea pe care o cumpar eu nu are nevoie sa fie pusa la inmuiat)
dovleac (nu l-am cantarit, am pus la ochi)
3 legaturi de frunze de gulii
doua linguri de ulei extravirgin de masline
sare
piper

Se spala si se taie frunzele de gulii si se pun apoi la fiert intr-o oala cu apa si putina sare.
Se curata si se taie ceapa, morcovul, cartoful si dovleacul. Se pun intr-o alta oala cu cele doua linguri de ulei extravirgin de masline si cu lintea spalata (in functie de lintea pe care o aveti, puneti sau nu la inmuiat initial). Se amesteca si se lasa pe foc circa un minut. Se opreste focul si se lasa deoparte.
Cand frunzele de gulie sunt fierte "al dente" deci nu de tot, se pun in oala cu legume, se adauga apa in care au fiert in asa fel incat sa acopere totul, se sareaza, pipareaza si se lasa la fiert.
Se gusta de sare si cand legumele sunt fierte, se pune pe farfurii si se serveste (eventual cu un fir de ulei extravirgin de masline deasupra).
Pofta buna! 

O varianta super rapida, ar fi sa puneti toate ingredientele curatate si taiate in oala cu ulei
pentru un minut, apoi se adauga apa si se lasa la fiert.
Cum frunzele de gulie pe care le-am avut eu eram mai marisoare, am preferat sa le fierb separat, sa fiu sigura ca s-au fiert bine.







lunedì 3 novembre 2014

Carpaccio di zucca - Carpaccio de dovleac

Mai jos reteta in limba romana

Vi ho già detto che amo la zucca, ma così...l'avete mai mangiata?
Questo piatto può essere un antipasto, un contorno, un piatto unico, scegliete voi. Ho deciso di condividerlo, solo perché magari qualcuno di voi ancora non ha mai mangiato la zucca cruda e sarebbe un peccato non provarla almeno una volta anche in questa versione. 

Ingredienti:
zucca
olio extravergine di oliva
origano
sale grigio Bretone (oppure del normale sale fine)
pepe 

Tagliare la zucca a fettine sottili e condire con sale, pepe macinato fresco, olio extravergine di oliva e origano.
Servire dopo circa un ora.
Buon appetito!



Ci tenevo a ringraziarvi per i commenti che avete lasciato al ultimo post e anche mio marito ringrazia tutti voi, uno per uno! 

Presto arriverà sul mio altro blog, un giveaway che non potete perdervelo! Restate sintonizzati, preparerò per voi tante cosine simpatiche!

Chiudo, facendovi vedere queste foto...i tramonti che si vedono dalla mia nuova casa sono spettacolari! Questo è quello di qualche giorno fa e le foto non sono assolutamente ritoccate!





Româna

V-am mai spus de nenumarate ori ca ador dovleacul, dar asa......crud, l-ati mancat vreodata?
Puteti sa-l gustati la gustare, ca garnitura sau asa pur si simplu cu paine prajita sau proaspata.
Nu-i nici o smecherie de reteta, dar am ales sa v-o arat in caz ca e cineva care n-a mancat pana acum dovleac crud sau pur si simplu nu stia ca se poate consuma si asa.

Ingrediente:
dovleac
ulei extravirgin de masline
oregano
sare gri franceza (sau sare fina normala)
piper

Se taie dovleacul felii subtiri si se condimenteaza cu sare, piper proaspat rasnit, ulei extravirgin de masline si oregano. 
Se serveste dupa circa o ora.
Pofta buna!






martedì 28 ottobre 2014

Spaghetti al tonno e olive - Spaghetti cu ton si masline

Mai jos reteta in limba romana

Ogni tanto anche mio marito si mette davanti ai fornelli :). E quando cucina, lo fa con massima attenzione, è molto preciso, si prepara prima tutti gli ingredienti a portata di mano nelle ciotoline. Avete presente le trasmissioni di cucina in tv? Così. 
Ebbene si, la pasta di oggi l'ha cucinata lui! Anzi, ha fatto tutto lui, io mi sono limitata a fare le foto, apparecchiare e impiattare. 
Per chi come me cucina ogni giorno, è meraviglioso fare una pausa una volta ogni tanto. Ci si sente coccolati. Basta concentrarsi sul cibo, godersi il momento, senza pensare alla quantità di ciotole, ciotoline, posate, piatti, che durante la preparazione si sporcano e che toccherà a me di lavare! 
Quello che vi posso dire è che questa pasta è stata davvero buona, ottima direi! 
Nata così, con gli ingredienti che avevamo in dispensa e per l'ennesima volta posso dire che il tonno in scatola salva sempre! Secondo me è presente nelle dispense di tutti gli italiani e quando non si sa cosa cucinare, eccolo lì, l'alimento salva pranzo o salva cena, che con un po' di fantasia risolve tutto!

Ingredienti per 2 persone:
1 porro
3 spicchi d'aglio
2 scatolette di tonno sott'olio
1 sarda sott'olio
una manciata di olive nere calabresi
olio extravergine di oliva
1/2 cucchiaino di pesciolini piccanti calabresi (in alternativa potete usare della pasta di peperoncino oppure del semplice peperoncino)
sugo di pomodoro
vino bianco
pepe di Sichuan (oppure del pepe normale)
spaghetti alla chitarra (trafilati al bronzo) 250 gr



Pulire e tagliare il porro a rondelle, pulire e schiacciare l'aglio con un coltello e mettere poi il tutto in una padella con qualche cucchiaio di olio extravergine di oliva. Lasciare rosolare e sfumare con del vino bianco.




Aggiungere la sarda tritata, il tonno scollato, le olive senza il nocciolo e il mezzo cucchiaio di pesciolini piccanti calabresi. Mescolare e dopo circa un minuto aggiungere del sugo di pomodoro e pepare. Lasciare cucinare per circa cinque minuti e poi spegnere il fuoco.







Scolare la pasta al dente e metterla nella padella con il condimento, mescolare e poi impiattare.
Buon appetito! 



Cin cin e buona settimana a tutti!


Româna


Din cand in cand, mai gateste si sotul meu. 
Pastele de azi, le-a gandit si le-a gatit dl. Any, eu am pus doar masa, am facut pozele si am pus papa pe farfurii. Deci tot am facut si eu ceva! 
Pentru cine gateste ca mine in fiecare zi, e minunat cand altcineva face de mancare! E chiar relaxant. Important e sa ma concentrez si sa ma bucur de moment, sa nu ma gandesc la nenumratele castroane, castronele, tacamuri, farfurii folosite in timpul prepararii si pe care evident trebuie sa le spal eu!
Ce pot sa va spun...pastele astea sunt extraordinar de bune! Pentru a nu stiu cata oara pot sa spun ca tonul la cutie salveaza un pranz, o cina, intervine cu succes atunci cand suntem in pana de idei, dar totusi cu ceva fantezie reusim sa dam viata unei farfurii delicioase!

Ingrediente pentru 2 persoane:
1 praz
3 catei de usturoi
2 cutii mici de ton in ulei
1 sardina in ulei
o mana de masline calabrese (sau alte masline, negre sa fie)
ulei extravirgin de masline
1/2 lingurita de pestisori picanti calabresi (in alternativa puteti folosi pasta de ardei iute sau doar ardei iute)
suc de rosii
vin alb sec
piper Sichuan (sau piper normal)
spaghetti chitara Garofalo 250 gr

Se curata si se taie prazul rondele, se curata si se striveste usturoiul cu ajutorul unui cutit si se pune apoi totul intr-o tigaie cu cateva linguri de ulei extravirgin de masline. Se pune pe foc vioi cateva minute apoi se stinge cu bin alb sec.
Se adauga sardina tocata marunt, tonul scurs bine de ulei, maslinele fara samburi si jumatate de lingurita de pestisori picanti calabresi.
Se amesteca si dupa circa un minut se adauga suc de rosii si ceva piper. Se lasa pe foc circa cinci minute, apoi se stinge focul.
Pastele se fierb al dente, se pun apoi in tigaia cu condimentul preparat, se amesteca si se pun pe farfurii.
Pofta buna!








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