venerdì 28 dicembre 2012

Pranzul de Craciun 2012 - Il pranzo di Natale 2012


Bine v-am regasit!
Sper ca ati petrecut bine Craciunul in compania celor dragi, impartasind momente de bucurie, pace si seninatate. 
Cu siguranta majoritatea dintre voi au petrecut mult timp in bucatarie pentru a prepara bunatatile pentru cina de ajun si pranzul de Craciun.
Eu am inceput duminica dimineata cu productia de biscuiti si am continuat luni cu salata de legume, cu maioneza care de data asta ca prin miracol nu s-a taiat, am umplut si gatit iepurii, am framantat si am copt cozonacii. Am continuat marti cu supa de clapon si tot restul.

Ben ritrovati !
Spero che questo Natale abbia portato nelle vostre famiglie momenti felici di condivisione, di pace e serenità.
Sicuramente molti di voi hanno passato tanto tempo in cucina a preparare delle vere leccornie per la vigilia e per il pranzo di Natale.
Io ho iniziato domenica con la preparazione dei biscotti e ho continuato lunedi con l'insalata russa, la maionese che questa volta per miracolo non è impazzita, ho impastato il panettone di casa mia con le noci, ho riempito e cucinato i conigli e tante altre cose, per poi martedi di preparare il brodo di cappone e tutto il resto.


Am inceput cu o gustare / Abbiamo iniziato con l'antipasto:
- bile de branza proaspata de capra, peste care am pus bastonase de speck. Am avut 2 felii de speck taiate mai gros de cativa mm, pe care eu le-am taiat bastonase si dupa ce am facut bilutele de branza am pus bastonasele de jur imprejur. Cu 160 de gr de branza si 2 felii de speck de 70 de gr fiecare, am facut 24 de bilute 

- palline di caprino (di capra) rivestite di bastoncini di speck (un'idea presa da "Sale e pepe -living" ) . Ho avuto 2 fette di speck tagliate spesse di qualche mm. Le ho tagliate a bastoncini e dopo aver fatto le palline di formaggio le ho rivestite con i bastoncini, giro giro. Con 160 gr di caprino (2 confezioni) e con 2 fette di speck di 70 gr ciascuna, ho fatto 24 palline.


- vol au vent facuti cu foietaj cumparat, umpluti cu crema de prosciutto cotto si branza philadelphia (jumatate prosciutto, jumatate branza, am pus totul in thermomix si am amestecat pana ce a rezultat o crema fina). Reteta vol au vent, aici.

- vol au vent fatti in casa (con i rotoli di pasta sfoglia comprata) ripieni con una crema di prosciutto cotto e formaggio philadelphia (metà prosciutto e metà philadelphia, tutto nel bimby finché il tutto è diventato una crema fine). La ricetta per i vol au vent, qui.


- smochine seci preparate de dl. Any pentru ca eu eram deja in criza de timp, asa ca pe astea le-a facut el. Crema de branza am facut-o eu, simplu de tot, branza philadelphia frecata bine ca sa devina o crema, amestecata cu ceva miez de nuca grob. 
Se taie codita la smochine, apoi se taie in cruce cat sa facem putin de spatiu inauntru ca sa punem crema de branza cu o lingurita. Deasupra se pune miez de nuca intreg. Excelente, le-am postat si aici.

- fichi secchi (fichi locali venduti al kg) ripieni di philadelphia e noci che ha preparato mio marito perché io dovevo fare altre cose e il tempo pressava. La crema di formaggio l'ho fatta io. Ho lavorato semplicemente del formaggio philadelphia per renderlo morbido e cremoso e l'ho mescolato con delle noci tagliate grossolanamente. Si taglia il codino al fico, si fa un taglio a croce, si riempie con la crema e sopra si rifinisce con un gheriglio di noce.Stupendi, li ho fatto vedere anche qui, accanto ai datteri secchi ripieni che quest'anno non ho più trovato (datteri secchi al kg dal fruttivendolo).



- tartine cu zacusca de vinete (reteta aici) / tartine con zacusca di melanzane ( qui ho fatto vedere come si fa)


- tartine cu zacusca de ghebe facuta si trimisa de mama, asta a fost ultimul borcan 

- tartine con zacusca di funghi chiodini, fatta e mandata da mia mamma, questo è stato l'ultimo barratolo


- biscuiti sarati cu fistic (reteta am pus-o aici ). O parte i-am decorat cu gorgonzola si mascarpone (am frecat bine jumatate gorgonzola si jumatate mascarpone pana ce am obtinut o crema fina) si decorat cu fistic, iar o parte cu branza philadelphia si deasupra am pus o boaba de rodie.

- biscotti salati al pistacchio (la ricetta è qui ). Una parte l'ho decorata con gorgonzola e mascarpone ( ho lavorato bene metà gorgonzola e metà mascarpone in una ciotola finché ho ottenuto una crema fine) e sopra ho messo del pistacchio. Un'altra parte l'ho decorata con philadelphia e sopra ho messo un chicco di melagrana.



- branzeturi  cu dulceata de nuci, facuta si trimisa de mama, o dulceata extraordinara!! 

- formaggi accompagnati dalla confettura di noci fatta e mandata da mia mamma, una confettura squisita!!




- salata de legume cu maioneza (reteta aici

- insalata russa (la ricetta l'ha trovate qui ) evidentemente con la maionese fatta in casa


- salata de vinete cu maioneza 

- crema di melanzane con la maionese (melanzane grigliate sulla brace, tolta la polpa e messa a scollare per perdere l'acqua in eccesso, tritate e mescolate con la maionese e sale)



- am continuat cu tortellini in supa de clapon 

- come primo piatto, tortellini in brodo di cappone


- seara am mancat carnea de clapon incalzita in restul de supa 

- la sera abbiamo mangiato il cappone riscaldato nel resto del brodo 

- ca fel principal, iepure umplut cu prosciutto crudo,carne tocata si fistic cu garnitura de cartofi duchesse (ambele retete le gasiti aici )

- come secondo piatto, coniglio disossato ripieno di prosciutto crudo, macinato e pistacchio con contorno di patate duchesse (le ricette le trovate qui ). 




- sarmalute in foi de vita fierte cu scarita afumata (in poza inca crude, gata de bagat la cuptor) 

- "sarmale" (dei involtini rumeni fatti con macinato di maiale, cipolla, carota, riso, concentrato di pomodoro, tutto avvolto nelle foglie tenere di vite) fatte da mia mamma quest'estate qui da me, congelate crude, io le ho solo cucinate con della carne affumicata (petto di maiale) - nella foto ancora crudi, pronti per essere infornati. 


- anghinare la cuptor / carciofi al forno


Si in sfarsit dulciurile / e finalmente i dolci:
- cozonac (reteta aici ), dar si panettone artizanal cu fistic, nelipsit in fiecare an, anul asta fara poza

- panettone di casa mia, con le noci ( la ricetta qui ) e panettone artigianale al pistacchio che non manca mai (non ho la foto)


- platou cu biscuiti : biscuiti umpluti cu nutella si glazurati cu putina ciocolata, biscuiti cu o baza de aluat fraged uns cu nutella peste care am lipit o bezea (reteta aici), islere umplute cu dulceata de fragi (reteta aici) si altele cu nutella si glazurate cu ciocolata, chocolate crinkles (reteta aici ), trufe cu ciocolata ale Stellinei (reteta aici ), biscuiti umpluti cu dulceata de caise reteta Petuniei si biscuiti umpluti cu dulceata de fragi.

- vassoio con piccola pasticceria : biscotti ripieni con nutella e glassati con poco cioccolato fondente, altri con una base di frolla, uno strato di nutella e sopra una meringa (la ricetta qui), biscotti "isler" dalla tradizione austro ungarica e qui potete vedere la ricetta (frolla a base di burro e noci, un ripieno di confettura di fragoline di bosco fatta da mia mamma - altri li ho riempiti di nutella-  e poi ricoperti di cioccolato), chocolate crinkles (la ricetta qui ), tartufi al cioccolato di Stella (la ricetta qui ), biscotti ripieni con la confettura si albicocche (la ricetta della mia amica di forum Petunie) e biscotti di frolla ripieni con confettura di fragoline di bosco.








- ananas, cafea cu lingurite de ciocolata facute in forme de silicon, vin rosu si sampanie 

- ananas, caffè con cucchiaini di cioccolato (fatti negli stampini di silicone), vino rosso e champagne

Si acesta a fost Craciunul la mine acasa...cu parfum de cozonac, biscuiti si mancare buna facuta in casa de la a la z, asa cum am fost obisnuita s-o vad facind pe mama. Si sunt multumita si mandra sa duc anumite traditii mai departe. Atat cat pot eu.

Ed è stato questo il Natale  a casa mia...con profumo di panettone, biscotti e buon cibo, 
il tutto fatto rigorosamente in casa come sono stata sempre abituata e come ho visto fare a mia mamma. E sono contenta e fiera di portare certe tradizioni avanti.

Sarbatori fericite!
Buone feste!


domenica 23 dicembre 2012

Craciun fericit! - Buon Natale!


Sunt gata cozonacii? Dar sarmalele? La mine deocamdata nici una nici alta :).
Deocamdata azi am inceput productia de biscuiti, maine dimineata la prima ora o sa framant aluatul de cozonac, iar sarmalele asteapta sa fie dezghetate si apoi fierte cu ceva scaricica afumata.
Va doresc sarbatori fericite, pline de pace si lumina, oriunde v-ati afla! Craciun fericit voua si celor dragi, sanatate si numai bine!
Va las cu primii biscuiti dintr-o lunga serie, ciocolatosi foc ( chocolate crinkles )




Avete iniziato i preparativi per il cenone e per il pranzo di Natale?
Io ho iniziato oggi la produzione dei biscotti. Domani mattina presto impasto il panettone di casa mia e proseguo con il resto delle cose. 
Vi auguro un sereno e felice Natale, pieno di pace e tanta salute!
Buon Natale a voi e a tutti i vostri cari! 
Vi lascio un primo assaggio di biscottini ciccolatosi ( chocolate crinkles )


lunedì 17 dicembre 2012

Cina de sambata seara - La cena del sabato sera

O cina in familie, nu va asteptati la absolut nimic deosebit. Doar placerea de a sta impreuna.
Masa am aranjat-o pe moment, sa arate cat de cat a sarbatoare, ca doar ne apropiem de Craciun. 

Una cena in famiglia, non vi aspettate assolutamente a niente di speciale. Soltanto il piacere di stare assieme.
Il tavolo l'ho addobbato al momento e visto che ci avviciniamo al Natale, li volevo dare un po' di atmosfera da festa. 

Am inceput cu o gustare compusa din:  
- tarta sarata cu zucchine si morcov, buna intotdeauna si se poate face linistit cu o zi inainte si e chiar mai buna.

Abbiamo iniziato con un antipasto:
torta salata zucchine e carote, sempre buona e si può tranquillamente fare il giorno prima ed è ancora più buona
- masline de la noi de la tara, preparate de socrul meu (adica: zdrobite si apoi puse in apa cu sare la borcan)

- olive dalla nostra campagna, preparate da mio suocero, cioè: schiacciate e poi messe in salamoia
caponata siciliana
- tartine cu zacusca de vinete /  tartine con zacusca di melanzane
- ridichi proaspete / radici (ravanelli) fresche
- nu se vad in poza: branza feta si branza brie (brie-ul servit cu dulceata de smochine) / non si vedono nella foto: formaggio feta e formaggio brie (il brie l'abbiamo servito con confettura di fichi

- madeleine cu fistic pe care le-am pus la centrul mesei. Reteta am gasit-o intr-o revista ("Sale e peep" se numeste). Nu va pun reteta pentru ca nu a fost la inaltime. Adica. Foarte bune abia scoase din cuptor, insa apoi se intaresc si abia coboara pe gat.

Madeleine al pistacchio che ho scelto di mettere al centro tavola. La ricetta l'ho trovata nella rivista "Sale e pepe", ma non la scrivo perché diciamo che mi ha deluso, cioè: buonissime appena tolte dal forno, ma una volta fredde diventano dure, quasi quasi si fa fatica a mandarle giù. 
Am trecut apoi direct la felul doi si anume: pulpa de porc la cuptor si cartofi facuti in felul urmator: cartofii taiati cuburi cum se vad in poza si apoi amestecati cu 4 linguri de mustar, 3 linguri ulei extravirgin de masline, 3 catei de usturoi zdrobiti, sare, piper, oregano, maghiran. Am dat la cuptor la 200 de grade pana ce au prin o culoare frumoasa.
Carnea evident am pozat-o mai intai si apoi am taiat-o felii, am pus deasupra ceva sos, am pus-o pe un platou si apoi am dus-o la masa.

Siamo passati poi direttamente al secondo: polpa di maiale al forno e patate al forno. Per le patate (una teglia da forno piena, come nella foto) ho preparato una salsina fatta con: 4 cucchiai di senape, 2 cucchiai di olio extravergine di oliva, 3 spicchi d'aglio schiacciati con l'apposito strumento, sale, pepe, origano, maggiorana (secca). Ho mescolato bene le patate con la salsina preparata, le ho messe nella teglia foderata con della carta forno e poi ho infornato a 200 gradi. Le patate devono risultare dorate.   
La carne l'ho fotografata tutta intera, ma l'ho servita evidentemente tagliata a fette e irrorata con il sugo di cottura, su un vassoio.


Anghinare la cuptor, facuta in felul urmator. 
Am curatat-o de petalele din exterior, am taiat-o in doua, scos puful, taiat capetele si varful (avea ceva tepi) si am pus-o in apa cu lamaie stoarsa sa nu se innnegreasca.
Am pus jumatatile de anghinare scurse de apa intr-o tava, am sarat, piparat si am turnat un fir de ulei extravirgin de masline deasupra. Am dat la cuptor la 200 de grade pana ce s-au colorat frumos. Se vede cand sunt gara., inima sa fie moale.
Le-am mancat cu mare pofta, ca asa ne place anghinarea cel mai mult, frunza cu frunza rasa pur si simplu (deci frunzele cele mai dure nu se mananca, se rad cu dintii si apoi incet incet inaintaind catre inima e mai moale si se mananca toata cu tot cu frunze).

Carciofi al forno, fatti cosi: ho pulito i carciofi, tagliati a metà, messi in una ciotola capiente con acqua e limone e fino a qui nessuna novità.
Li ho messi in una teglia da forno, ho salato, ho pepato e ho messo un filo d'olio extravergine di oliva sopra. Infornati a 200 gradi. Devono prendere colore, e sono pronti quando il cuore è morbido.
Cosi li cuciniamo a casa mia, è vero che i carciofi sono buoni ripieni, fritti, ecc, ma cosi sono una meraviglia. Poi vogliamo mettere il piacere di raschiare foglia per foglia fino ad arrivare al cuore tenero?



Ca desert am ales sa fac un profiterol, place la toata familia, suntem pur si simplu innebuniti dupa el. Noi suntem mari ciocolatosi, deci crema dupa cum observati e din plin. Daca nu ati incercat inca reteta va invit s-o incercati, e ceva de vis, binenteles choix-urile pregatite de mine cu o zi inainte si frisca din smantana proaspata pregatita pe moment. Minunat!

Come dolce ho preparato un profitterol, piace a tutta la famiglia e siamo innamorati di questa ricetta. Siamo tutti cioccolatosi, quindi salsa di cioccolato come si vede c'è in abbondanza. Se ancora non l'avete provato, ve lo consiglio, è da sogno, meglio di quello di pasticceria e non esagero quando lo dico. I bigne li ho preparati il giorno prima e la panna montata preparata con panna fresca l'ho fatta al momento. Meraviglioso!

Vin rosu (adus de socrul meu), bomboane de ciocolata si asta a fost cina de sambata seara!
Pe curand!

Vino rosso (portato da mio suocero), cioccolatini ed è stata questa la cena del sabato sera!
A presto!
   



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