Più sotto la ricetta in italiano
Ca si anul trecut, am facut din nou cu mama dulceata de pere, cu pere din gradina proprie. Si ce buna a iesit!!!
Am avut cateva kg bune de pere, asa ca o portie am facut-o cu vanilie, iar cealalta fara.
Am avut cateva kg bune de pere, asa ca o portie am facut-o cu vanilie, iar cealalta fara.
Ingrediente pentru 9 borcane:
4 kg de pere tari (sa nu fie complet mature, ca altfel se
zdrobesc), deja curatate de coaja si cotor
2 kg de zahar
75 ml de tuica de buna calitate
sucul de la o lamaie si o jumatate de lamaie taiata felii
mici subtiri
sucul de la o lamaie pentru pastrat cubuletele de pere pe
masura ce se curata
optional 1 pastaie
de vanilie
Precizare: cantitatea de zahar data, este pentru zaharul
folosit de mine, care este mult mai
concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca zaharul din Ro nu indulceste
atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta daca doriti sa faceti dulceata,
folositi mai mult zahar. Cam 700 – 800 de gr la 1 kg de pere deja curatate.
Perele curatate de coaja si cotor, se taie cubulete si se
pun intr-un castron cu apa si sucul de la o lamaie pentru a nu se innegri.
Apoi se strecoara, se pun intr-o cratita cu zaharul si se
lasa timp de 2 – 3 ore sa se topeasca zaharul.
In acest timp se amesteca usor de 2 – 3 ori.
Se pun apoi la fiert la foc iute, pana incep sa fiarba,
dupa care se fierb la foc moderat timp de 45 de minute – o ora.
Inainte de final cu 10 minute, se adauga semintele de
vanilie si pastaia, sucul de la o lamaie, lamaia taiata felii subtiri si mici
si cele 75 de ml de tuica.
Nu se ia spuma de pe dulceata in timpul fierberii.
Ne
dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn
in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in
exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa
cada picaturi.
Ultimele
picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.
Dupa ce a fiert se scoate pastaia de vanilie, se pune
dulceata intr-un castron incapator, se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia
cu grija spuma de deasupra.
Se pune fierbinte in borcane si se inchid.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele
in tava de la cuptor, se baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Se lasa in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.
Pofta buna!
Pofta buna!
Una parte l'abbiamo fatta con la vaniglia e una parte senza.
Grazie a mia mamma per le sue preziose ricette!
Grazie a mia mamma per le sue preziose ricette!
Ingredienti per 9 barattoli:
4 kg di pere (pere dure, non completamente mature,
altrimenti si sfaldano) già sbucciate e senza torsolo
2 kg di zucchero
75 ml di grappa di buona qualità
Il succo di un limone e mezzo limone tagliato a fettine
piccole e sottili
Il succo di un limone per la conservazone dei cubetti di pera man
mano che si puliscono
1 baccello di vaniglia
Le pere già sbucciate e senza torsolo, si tagliano a
cubetti e si mettono in una bacinella con acqua e il succo di un limone
(altrimenti cambiano il colore).
Si scollano, si mettono in una casseruola con lo zucchero
e si lasciano per 2 -3 ore finché lo zucchero non si è sciolto. Nel mentre, si
mescola piano piano per 2 – 3 volte.
Si mette la casseruola sul fuoco vivace finché inizia a
bollire, poi si lascia sul fuoco moderato per 45 minuti – 1 ora.
10 minuti prima che la confettura sia pronta, si
aggiungono i semi di vaniglia e il baccello, il succo di un limone, il mezzo
limone tagliato a pezzettini piccoli e fini e la grappa.
Non si toglie la schiuma dalla confettura mentre bolle.
Alla fine, si toglie il baccello di vaniglia, si mette la
confettura in un recipiente capiente e si lascia per 10 minuti. Si toglie poi
la schiuma, se necessario.
Si mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si
chiudono e si mettono nella teglia da forno.
Si accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la
temperatura, si mette dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il
fuoco.
Si lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno
completamente freddi.
Buon appetito!