mercoledì 25 luglio 2012

Dulceata de pere si vanilie - Confettura di pere e vaniglia


Più sotto la ricetta in italiano

Ca si anul trecut, am facut din nou cu mama dulceata de pere, cu pere din gradina proprie. Si ce buna a iesit!!!
Am avut cateva kg bune de pere, asa ca o portie am facut-o cu vanilie, iar cealalta fara.

Ingrediente pentru 9 borcane:
4 kg de pere tari (sa nu fie complet mature, ca altfel se zdrobesc), deja curatate de coaja si cotor
2 kg de zahar
75 ml de tuica de buna calitate
sucul de la o lamaie si o jumatate de lamaie taiata felii mici subtiri
sucul de la o lamaie pentru pastrat cubuletele de pere pe masura ce se curata
optional  1 pastaie de vanilie

Precizare: cantitatea de zahar data, este pentru zaharul folosit de mine,  care este mult mai concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca zaharul din Ro nu indulceste atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta daca doriti sa faceti dulceata, folositi mai mult zahar. Cam 700 – 800 de gr la 1 kg de pere deja curatate.

Perele curatate de coaja si cotor, se taie cubulete si se pun intr-un castron cu apa si sucul de la o lamaie pentru a nu se innegri.
Apoi se strecoara, se pun intr-o cratita cu zaharul si se lasa timp de 2 – 3 ore sa se topeasca zaharul.


In acest timp se amesteca usor de 2 – 3 ori.
Se pun apoi la fiert la foc iute, pana incep sa fiarba, dupa care se fierb la foc moderat timp de 45 de minute – o ora.


Inainte de final cu 10 minute, se adauga semintele de vanilie si pastaia, sucul de la o lamaie, lamaia taiata felii subtiri si mici si cele 75 de ml de tuica.


Nu se ia spuma de pe dulceata in timpul fierberii.

Ne dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa cada picaturi.
Ultimele picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.


Dupa ce a fiert se scoate pastaia de vanilie, se pune dulceata intr-un castron incapator, se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia cu grija spuma de deasupra.


Se pune fierbinte in borcane si se inchid.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele in tava de la cuptor, se baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Se lasa in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.
Pofta buna!







ITALIANO 

Anche quest'anno, ho fatto assieme alla mia mamma, la confettura di pere. Ma quant'è buona!!! Ottima con i formaggi, nelle torte, con pane e burro.
Una parte l'abbiamo fatta con la vaniglia e una parte senza.
Grazie a mia mamma per le sue preziose ricette!

Ingredienti per 9 barattoli:
4 kg di pere (pere dure, non completamente mature, altrimenti si sfaldano) già sbucciate e senza torsolo
2 kg di zucchero
75 ml di grappa di buona qualità
Il succo di un limone e mezzo limone tagliato a fettine piccole e sottili
Il succo di un limone per la conservazone dei cubetti di pera man mano che si puliscono
1 baccello di vaniglia

Le pere già sbucciate e senza torsolo, si tagliano a cubetti e si mettono in una bacinella con acqua e il succo di un limone (altrimenti cambiano il colore).
Si scollano, si mettono in una casseruola con lo zucchero e si lasciano per 2 -3 ore finché lo zucchero non si è sciolto. Nel mentre, si mescola piano piano per 2 – 3 volte.
Si mette la casseruola sul fuoco vivace finché inizia a bollire, poi si lascia sul fuoco moderato per 45 minuti – 1 ora.
10 minuti prima che la confettura sia pronta, si aggiungono i semi di vaniglia e il baccello, il succo di un limone, il mezzo limone tagliato a pezzettini piccoli e fini e la grappa.
Non si toglie la schiuma dalla confettura mentre bolle.
Alla fine, si toglie il baccello di vaniglia, si mette la confettura in un recipiente capiente e si lascia per 10 minuti. Si toglie poi la schiuma, se necessario.
Si mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si chiudono e si mettono nella teglia da forno.
Si accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la temperatura, si mette dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il fuoco.
Si lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno completamente freddi.
Buon appetito!



martedì 17 luglio 2012

File de peste sabie umplut cu cous cous - Pesce spatola ripieno di cous cous


Più sotto la ricetta in italiano

Bine v-am regasit!
Sunt foarte putin prezenta in perioada asta, dar promit ca in curand o sa trec sa va vizitez pe toti.
Multumesc tuturor celor care imi trec pragul!

Reteta de azi am gasit-o in revista “Alice cucina” si mi-a placut imediat nu doar datorita pestelui sabie ci si datorita prezentei fisticului si a celorlalte ingrediente.
In plus, eu il mai preparasem aici si va asigur ca ambele versiuni sunt una mai buna ca cealalta.

Ingrediente pentru 4 persoane:
800 gr file de peste sabie
100 gr cous cous precopt
20 gr capperi
4 frunze de menta (eu nu am avut)
½ morcov, ½ tija de telina
miez de paine
30 gr stafide, 30 gr seminte de pin, 20 gr migdale decojite si prajite, 10 gr fistic
coaja rasa de la o portocala (eu nu am avut)
frunze de dafin
pesmet
ulei extravirgin de masline
sare, piper

Eu am facut jumatate de portie, din cantitatile de mai sus.
In primul rand am pregatit cous cous-ul asa cum era indicat pe cutie. Adica: la fiecare 70 de gr de cous cous se pun 80 de ml de apa si o lingurita de ulei extravirgin de masline. Se pune apa la fiert si cand incepe sa fiarba se toarna peste cous cous, se adauga uleiul , se amesteca cu o furculita, se acopera cu un capac si se lasa timp de 5 minute acoperit .
Capperele se pun la desarat intr-un pahar cu apa.
Migdalele se pun intr-o tigaie antiaderenta pe foc mic la prajit (fara nimic altceva in tigaie).
Se toaca la robot capperele stoarse, frunzele de menta, morcovul, tija de telina, coaja de lamaie data la razatoare, migdalele, fisticul si o lingura de ulei ev. 
Se obtine un amestec omogen care se pune apoi intr-un castron si se amesteca  impreuna cu cous cous-ul, miezul de paine tocat la robot, stafidele stoarse si semintele de pin.
Daca mai e nevoie se mai adauga o lingura de ulei ev.
Se taie in 2, pe lungime,  fiecare file de peste, se sareaza, pipereaza si se pune o parte din compozitia de cous cous, pe toata lungimea si apoi se ruleaza.
Rulourile obtinute se pun pe frigarui si dupa fiecare se pune o frunza de dafin.
Se pun apoi pe o tava cu hartie de cuptor, se presara deasupra pesmet si un fir de ulei ev.
Se dau la cuptor (preincalzit) la 180 de grade pana ce se rumenesc.


Pofta buna!


ITALIANO

Bentrovati!
Sono poco presente in questo periodo, ma vi assicuro che la prossima volta che mi troverò davanti al computer passerò a visitarvi tutti.
Grazie a tutti coloro che mi onorano con la loro presenza qui, nella mia cucina!
La ricetta di oggi l’ho trovata su “Alice cucina” e mi è piaciuta subito. Non solo per la presenza del pesce spatola che a noi piace molto, ma anche per il pistacchio e per tutti gli altri ingredienti che sono del nostro gradimento.
In più, io l’avevo già preparato altre volte come qui e vi assicuro che queste due versioni sono una più buona del’altra.
  
Ingredienti per 4 persone:
800 gr filetti di pesce spatola
100 gr cous cous precotto
20 gr capperi
4 foglie di menta (io non ho avuto)
½ carota, ½ costa di sedano
mollica di pane
30 gr uvetta, 30 gr pinoli, 20 gr mandorle pelate e tostate, 10 gr pistacchio
1 scorzetta d’arancia grattugiata (io non ho avuto)
Foglie di alloro
Pangrattato
Olio extravergine di oliva
Sale, pepe

Io ho fatto mezza porzione, per 2 persone.
Prima di tutto ho preparato il cous cous, seguendo le indicazioni sulla confezione,cioè: per ogni 70 gr di cous cous ci vogliono 80 ml di acqua e un cucchiaino di olio evo. Quindi, si mette l’acqua in un pentolino sul fuoco e quando bolle si versa sopra il cous cous. Si aggiunge l’olio, si mescola con una forchetta, si copre e si lascia riposare 5 minuti.
Mettere i capperi  a dissalare in un bicchiere d’acqua.
Mettere le mandorle a tostare in una padella sul fuoco.
Frullare assieme i capperi , le foglie di menta, la carota, il sedano, la scorza d’arancia grattugiata, le mandorle , i pistacchi e un cucchiaio d’olio evo.
Risulterà un composto omogeneo. Mescolarlo con il cous cous, la mollica di pane fresco grattugiata, l’uvetta strizzata e i pinoli.
Se c’è bisogno, aggiungere un altro cucchiaio di olio evo.
Tagliare ogni filetto di pesce in 2 sulla lunghezza, salarli, peparli e mettere sopra una parte del composto fatto e arrotolateli.
Una volta pronti, infilzarli su spiedini lunghi, alternandoli a foglie di alloro.
Disporre i spiedini su una teglia foderata con carta forno, spolverizzarli con pangrattato e condirli con un filo di olio evo.
Infornarli a 180 gradi (forno preriscaldato) finché non saranno dorati. 
Buon appetito!



venerdì 6 luglio 2012

Salata de andive, pere, nuci si gorgonzola - Insalata di indivia, pere, noci e gorgonzola

Più sotto la ricetta in italiano

Cand am vazut salata asta la Diana, am zis ca trebuie neaparat s-o fac. 
Si o s-o refac vara asta de multe ori, pentru ca exact pe gustul meu si in plus e satioasa. Inlocuieste cu succes un pranz normal.

Ingrediente:
2 pere kaiser (eu nu am avut kaiser, insa au fost pere tari si dulci exact atat cat trebuie)
100 gr gorgonzola (eu am pus gorgonzola dulce cu mascarpone)
2 andive
50 gr miez de nuca

Ingrediente pentru sos:
1 lingura de ulei extravirgin de masline
1 lingura suc proaspat de lamaie (Diana a pus otet)
1 galbenus de ou proaspat
1 lingurita mustar
1 lingura iaurt grec 
sare 
piper proaspat macinat

Pentru sos, eu am pus toate ingredientele intr-un castronel si am amestecat bine de tot cu un tel.
Andivele le-am taiat si le-am aranjat pe farfurie, apoi deasupra am pus feliile de pere inmuiate in sos, gorgonzola taiata cubulete, nucile prajite intr-o tigaie antiaderenta.
Am stropit cu sosul ramas si am macinat piper proaspat.

Nota:
- gorgonzola se taie mai bine daca o puneti la congelator cu ceva timp inainte. Nu trebuie sa inghete, numai sa se raceasca bine de tot asa incat sa se taie usor.


Pofta buna!

ITALIANO


Bella da vedere, sazia ed è un'ottima alternativa per un pranzo veloce e senza accendere i fuochi.
Insomma...è un piatto estivo meraviglioso e ve lo consiglio con piacere! 
La ricetta di Diana.

Ingredienti:
2 pere kaiser (io ho avuto un'altro tipo di pere, ma dure e dolci quanto basta)
100 gr gorgonzola (io ho messo gorgonzola con mascarpone)
indivia 2 pezzi
50 gr noci 

Ingredienti per la salsa:
1 cucchiaio olio extravergine di oliva
1 cucchiaio di succo di limone appena spremuto (Diana ha messo aceto)
1 tuorlo d'uovo fresco
1 cucchiaino di senape
1 cucchiaio yogurt greco
sale
pepe macinato fresco

Per la salsa, mettere tutti gli ingredienti in una ciotola e mescolarli bene, possibilmente con una frusta.
Tagliare l'indivia e sistemarla sul piatto, mettere sopra le pere tagliate e fette e bagnate con la salsa (ho immerso le fettine di pera nella salsa e poi le ho sistemate sopra l'indivia), il gorgonzola tagliato a cubetti e le noci tostate in una padella antiaderente.
Irrorare con la rimanente salsa e macinare del pepe fresco.

Nota:
- il gorgonzola si taglia meglio se prima lo mettete in congelatore. Non deve congelare, solo raffreddare bene in modo da poterlo tagliare con più facilità.

Buon appetito!

mercoledì 4 luglio 2012

Prajitura frageda cu smochine - Dolce soffice con fichi

Più sotto la ricetta in italiano

O prajitura rapida de tot, perfecta pentru micul dejun si nu numai.

Ingrediente:
4 oua
250 gr zahar
320 gr faina
150 gr unt
1 plic de praf de copt
coaja razuita de la o lamaie
350 gr smochine deja curatate

Ouale si zaharul se amesteca la robot pentru scurt timp. Nu trebuie sa se umfle, sa-si schimbe culoarea, etc. 
Se adauga faina cernuta cu praful de copt, untul topit si coaja razuita de lamaie.
Se taie smochinele bucati, se dau prin faina si se pun apoi intr-o sita pentru a elimina faina in exces.

Se adauga smochinele la aluat, se amesteca cu ajutorul unei linguri si apoi se varsa compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade pentru circa 40 de minute. Se face testul cu scobitoarea, oricum.



Pofta buna!

ITALIANO

Soffice e veloce da realizzare. Un dolce perfetto per una buona colazione!

Ingredienti:
4 uova
250 gr zucchero
320 gr farina
150 gr burro
1 bustina di lievito per dolci
la scorza grattugiata di un limone
350 gr fichi già puliti

Montare brevemente le uova con lo zucchero.
Aggiungere la farina e il lievito setacciati, il burro fuso e la scorza grattugiata del limone. 
Tagliare i fichi a pezzi, infarinarli e con l'aiuto di un colino, togliere la farina in eccesso.
Unire i fichi al composto, mescolare con un cucchiaio e versare il tutto in una teglia da forno imburrata e cosparsa di farina.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 40 minuti. Fare sempre il test con lo stecchino.
Buon appetito!



lunedì 2 luglio 2012

Muschi de porc in foietaj si smochine cu parfum de rozmarin - Filetto di maiale in pasta sfoglia e fichi al rosmarino

Più sotto la ricetta in italiano

In primul rand, imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund mereu si mai ales pentru faptul ca nu sunt atat de prezenta pe cat mi-as dori.
Dar incet incet, de fiecare data, incerc sa recuperez si sa va vizitez pe toti, sa admir bunatatile pe care le preparati.

Azi, muschiulet de porc in foietaj, nimic nou, il cunoasteti cu siguranta.
Noua ne place tare mult si cum in perioada asta smochinii la tara sunt plini de fructe, am decis sa intrebuintez smochinele atat la retete dulci cat si la cele sarate.

Ingrediente:
1 muschiulet de porc (al meu a avut circa 1 kg)
1 aluat de foietaj 
speak (e foarte bun si cu pancetta sai kaizer taiat felii subtiri) circa 10 felii - 180 gr
salvie 
rozmarin
ulei extravirgin de masline
sare
piper
1 ou pentru uns foietajul
smochine 
unt cat o nuca

Muschiul de porc se curata de eventualele parti grase, se pun deasupra  ramurele de salvie si rozmarin si se leaga cu ata de bucatarie.
Se pune intr-o cratita cu ulei ev si se lasa la foc vioi sa prinda culoare pe toate partile. 
Operatiunea asta eu o fac intotdeauna cu cateva ore inainte de a pune muschiul in foietaj, asa incat sa aibe timp sa raceasca si sa lase lichidul in exces.
In acest fel, nu va lasa apa in timpul coacerii in cuptor.
Se taie apoi ata cu care am legat muschiul si se indeparteaza ierburile aromatice si lasam deci, cum spuneam mai sus, carnea sa se raceasca complet si sa elimine lichidul in exces.

Intindem pe masa o bucata de hartie de cuptor, asezam deasupra feliile de speak (sau kaizer, etc) asa incat sa aibe o lungime egala cu cea a muschiului, asezam muschiul deasupra si cu ajutorul hartiei, rulam.
Se aseaza apoi peste aluatul de foietaj si inchidem, asa incat sa fie sigilat bine pe toate partile.
Intepam foietajul cu o furculita din loc in loc, punem muschiul astfel preparat intr-o tava de cuptor cu hartie de copt si ungem foietajul cu un ou batut. 
Eu am inaugurat astfel, pensula de silicon pe care mi-a facut-o cadou prietena mea :).
Se da la cuptor la 180 de grade si se lasa pana ce prinde o culoare frumoasa. Circa 30 de minute.
Intre timp pregatim smochinele. Le spalam si le taiem rondele, nu foarte subtiri.
Intr-o tigaie punem unt cat o nuca la topit impreuna cu cateva ace de rozmarin si asezam apoi rondelele de smochine.
Lasam cateva minute pe foc, apoi servim alaturi de muschiuletul taiat felii.
Pofta buna!



ITALIANO

Prima di tutto vorrei scusarmi con tutti voi per il fatto che ultimamente non sono molto presente.
Provo sempre di ricuperare, di visitare i vostri blog per ammirare le bontà che preparate ogni giorno con tanta passione e di rispondere ai messaggi che gentilmente mi mandate sempre.
Oggi, filetto di maiale in pasta sfoglia con un ottimo contorno di fichi.

Ingredienti:
1 filetto di maiale (il mio ha avuto circa 1 kg)
1 pasta sfoglia
speak circa 10 fettine - 180 gr
salvia
rosmarino
olio extravergine di oliva
sale
pepe
1 uovo per ungere la sfoglia
una noce di burro
fichi

Pulire il filetto di maiale dalle eventuale parti grasse, legarlo con spago di cucina assieme a della salvia e del rosmarino.
Mettere la carne in una casseruola con del olio evo e farla dorare bene da tutte le parti.
Questa operazione io la faccio qualche ora prima di cuocere il filetto al forno (oppure il giorno prima), in modo da farlo raffreddare e di perdere il liquido in eccesso.
Tagliare poi lo spago e buttare le erbe aromatiche.
Mettere un pezzo di carta forno sul tavolo, sistemare sopra le fettine di speak, mettere sopra il filetto e con l'aiuto della carta forno, arrotolare.
Adagiare la carne sopra la pasta sfoglia e chiudere avendo cura di sigillare bene.
Sistemare la carne su una teglia coperta da carta forno, bucherellare la sfoglia con una forchetta e ungerla con un uova sbattuto ( io ho usato il pennello in silicone che mi ha regalato la mia amica :) .
Infornare a 180 gradi per circa 30 minuti (la sfoglia deve prendere un bel colore dorato).

Nel frattempo preparare i fichi. Lavarli e tagliarli a fette non troppo sottili.
In una padella, mettere una noce di burro a sciogliersi con dei aghi di rosmarino, aggiungere i fichi e lasciare cuocere per qualche minuto.
Servire assieme alla carne tagliata a fette.
Buon appetito!