Mai jos reteta in limba romana
Mi piace tutto di questa torta di mele!
Il colore, la morbidezza dell'interno e la croccantezza dell'esterno e non per l'ultimo il suo sapore. Dopo una fetta di questa delizia, la giornata diventa subito più bella.....un vero comfort food! Fate una sorpresa alle persone che volete bene, sarà graditissima!
L'ho vista da Maria (andate da lei per vedere la ricetta originale) e non ho resistito, mi sono subito detta che la devo fare. Eccola!
Ingredienti per una teglia tonda di 24 cm:
105 gr farina di riso
50 gr farina di nocciole
60 gr farina di farro
1 bustina di lievito per i dolci (16 gr)
1/2 cucchiaino di cannella in polvere
2 cucchiaini di zenzero fresco grattugiato
1/2 cucchiaino di sale
3 uova medie
150 gr zucchero di canna
125 gr latticello (fatto con 60 gr yogurt magro, 60 gr latte scremato, 1 cucchiaino di succo di limone)
125 gr olio extravergine di oliva
i semi di una bacca di vaniglia
3 mele medie
50 gr nocciole tritate
Fare la farina di nocciole tritando (io con il bimby) 50 gr di nocciole con 2 cucchiaini di zucchero tolti dal totale.
Preparare il latticello mescolando il latte, lo yogurt e il di succo di limone e lasciare riposare per 15 minuti.
Mettere la farina di nocciole in una ciotola, aggiungere la farina di riso, la farina di farro, il lievito in polvere, il sale e la cannella. Mescolare con un cucchiaio e mettere da parte.
Mettere nella ciotola della planetaria lo zucchero, le uova, il latticello, l'olio, lo zenzero e i semi di vaniglia. Mescolare con la frusta solo fino a quando gli ingredienti sono amalgamati. Unire il composto di farine preparato in precedenza, mescolare fino ad ottenere un composto omogeneo, versarlo poi nella teglia unta di burro e coperta con della carta forno.
Decorare con le mele pulite e tagliate a spicchi e con i 50 gr di nocciole tritate grossolanamente con un coltello.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per 45 - 50 minuti.
Buon appetito!
Româna
Se face repede si e foarte bun, pe cuvant! Imi place culoarea lui, imi place ca e umed in interior (eu am oroare de torturile de genul asta care iti stau pur si simplu in gat - ma scuzati, dar asta e adavarul), iar la gust e super.
Reteta de la prietena mea de blog, Maria.
Ingrediente pentru o tava rotunda de 24 cm:
105 gr faina de orez
50 gr faina de alune
60 gr faina de alac (sau faina de ovaz)
1 plic de praf de copt (al meu are 16 gr)
1/2 lingurita praf de scortisoara
2 lingurite de ghimbir proaspat ras la razatoarea mica
1/2 lingurita de sare
3 oua medii
150 gr zahar brun
125 gr lapte batut
125 gr ulei extravirgin de masline
semintele de la o pastaie de vanilie
3 mere medii
50 gr alune taiate grob
Se face faina de alune, tocind foarte foarte fin la mixer (am am folosit termomixul), 50 de gr de alune cu 2 lingurite de zahar brun (luate din total). Se pune faina de alune intr-un castron incapator, se adauga faina de orez, faina de alac, praful de copt, sarea si scortisoara. Se amesteca cu o lingura si se lasa deoparte.
In vasul mixerului se pun ouale, zaharul, laptele batut, uleiul, ghimbirul si semintele de vanilie. Se amesteca doar pana cand ingredientele sunt incorporate in aluat.
Se adauga amestecul de faina si se amesteca pana cand aluatul e omogen Se varsa apoi in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
Se decoreaza cu merele curatate si taiate felii si cu cele 50 de gr de alune taiate grob cu cutitul.
Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade pentru 45 - 50 de minute.
Pofta buna!