giovedì 12 aprile 2012

Biscuiti cu lamaie sau cu portocala - Biscotti al limone o all'arancia

Più sotto la ricetta in italiano

De ce le zic biscuiti cu lamaie sau cu portocala? 
Reteta originala e cu lamaie si asa am facut-o si eu de cateva ori bune.
Azi insa am vrut sa incerc cu coaja si suc de portocala.
Au iesit minunati si in varianta asta, deliciosi si aromati la maxim.
Iar de fragezi nu mai zic. Se topesc in gura!
Reteta Marthei Stewart am gasit-o pe blogul Arabafelice

Ingrediente pentru 20 de biscuiti: 
85 gr de unt rece
50 gr de zahar pudra (reteta zice 20)
coaja rasa de la o lamaie (numai coaja galbena, nu razuiti si pielea alba pt ca o sa dea un gust amar) sau o portocala
2 linguri de suc de lamaie sau portocala stors proaspat
120 gr faina
1 lingura de amidon de porumb
un varf de sare
1 plic de zahar vanilat
zahar pudra pentru acoperit biscuitii

Untul taiat bucatele se amesteca bine de tot (la mixer) cu cele 50 de gr de zahar pudra, pana ce devine o crema si se deschide la culoare.
Eu am lasat cam 8 minute.

Adaugam coaja rasa de portocala (sau lamaie), cele 2 linguri de suc de portocala (sau lamaie), praful de sare si zaharul vanilat. Amestecam cat sa se uneasca toate ingredientele.

Adaugam apoi faina amestecata cu lingura de amidon de porumb si amestecam pana ce faina s-a incorporat in aluat.
Aluatul rezultat e foarte moale.
Scoatem aluatul si-l punem pe o bucata de hartie de copt si incepem sa-l rulam rapid ajutindu-ne de hartia de copt.
Am obtinut un sul lung de 4 cm diametru pe care l-am invelit in folie de plastic.

Sulul obtinut l-am bagat la frigider de seara pana a doua zi.

Puteti sa-l bagati si la congelator daca vreti sa faceti imediat biscuitii. In aproape o ora aluatul e tare, dar nu congelat. Oricum stati cu ochii pe el daca-l puneti la congelator. 
Nu trebuie sa se congeleze, doar sa se intareasca bine de tot, asa incat sa-l putem taia felii cu usurinta.

Am pus sulul pe un fund de lemn si cu un cutit bine ascutit am taiat felii de 1,3 cm circa.

Am pus biscuitii intr-o tava acoperita cu hartie de copt si am dat la cuptor la 180 de grade (cuptorul preincalzit) timp de 13 minute.

Trebuie sa ramana albi, iar pe margini putin colorati.
Am scos biscuitii din cuptor, i-am lasat sa se racoreasca cateva minute si i-am acoperit cu zahar pudra.



Pofta buna!

ITALIANO

La ricetta di Martha Stewart, l'ho trovata sul blog di Arabafelice.
Li ho sempre fatti con succo e buccia di limone, come nella ricetta originale.
Oggi li ho voluti aromatizzare all'arancia. 
Si sciolgono in bocca e sono deliziosi in tutte e due le varianti!

Ingredienti per circa 20 biscotti:
85 gr burro freddo
50 gr zucchero a velo (la ricetta dice 20 gr)
la buccia grattugiata di un limone o di una arancia (solo la parte colorata, la parte bianca e amara)
2 cucchiai di succo di limone o arancia appena spremuti
120 gr farina
1 cucchiaio di amido di mais
1 pizzico di sale
1 bustina di vanillina
zucchero a velo per coprire i biscotti pronti

Lavorare bene il burro freddo a pezzettini con i 50 gr zucchero a velo, affinché risulti una crema chiara. Ci vogliono circa 8 minuti.
Aggiungere la buccia grattugiata di un'arancia (o un limone), i 2 cucchiai di succo d'arancia (o limone), un pizzico di sale e la vanillina.
Mescolare per qualche secondo finché tutti gli ingredienti siano amalgamati.
Unire la farina mescolata con l'amido di mais e mescolare in modo da ottenere un composto omogeneo.
L'impasto è molto morbido.
Mettere l'impasto su un pezzo di carta forno e iniziare a lavorarlo velocemente, formando un rotolo del diametro di 4 cm circa.
Mettere in frigo per un giorno.
Se avete fretta lo potete mettere in congelatore per circa un ora. Non si deve congelare, si deve soltanto indurire in modo da poterlo tagliare a fettine.

Mettere il rotolo su un tagliere e tagliarlo a fette di circa 1,3 cm, con un coltello ben affilato.
Mettere i biscotti in una teglia coperta da carta forno.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per 13 minuti.
Devono rimanere chiari. I bordi devono dorarsi.
Sfornarli e lasciarli raffreddare per circa 10 minuti dopodiché, ancora tiepidi, passarli nello zucchero a velo
Buon appetito!

2 commenti:

  1. Super faini si buni.
    Te pup si-ti doresc Paste fericit.

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  2. Da, sunt extraordinar de fragezi si aromati.
    Multumesc, Paste fericit si tie :)!

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