Più sotto la ricetta in italiano
Sotul meu este un ciocolatos.
Adora ciocolata amara, mancata ca atare sau in dulciuri.
De aceea fac eu mereu ceva bun cu cioco. Ca sa stiti :).
Nu ca mie nu mi-ar placea!!! Nici gand! La fel de ciocolatoasa sunt si eu.
Tartele astea sunt exceptionale. Mousse-ul e super bun si n-as fi zis asta pana ce nu l-am gustat.Mmmmmmm!!!
Fin tare de tot, iar lichiorul ii da ceva in plus.
Am facut deja de cateva ori mini tartele astea ciocolatoase si vad ca inca mai e cerinta.Ingrediente pentru 8 mini tarte (fiecare forma are 7 cm la baza si 9,5 cm sus)
Pentru aluatul fraged:
250 gr faina
110 gr unt rece
2 galbenusuri
100 gr zahar pudra
un varf de cutit de sare
Se cerne faina de 2-3 ori (eu o cern mereu de 3 ori) si se pune in vasul robotului impreuna cu untul rece taiat bucatele si un varf de cutit de sare.
Se amesteca usor, pana ce se obtine un aluat nisipos.
Se adauga zaharul pudra si cele 2 galbenusuri si se amesteca usor pana ce aluatul se incheaga cat de cat.
Se rastoarna aluatul pe masa de lucru si i se da o forma dreptunghiulara, se compacteaza.
Se da la frigider cel putin 30 de minute, dupa care punem aluatul pe un fund de lemn si il taiem in 8 parti egale (aluatul l-am modelat in forma de dreptunghi, tocmai de aceea, sa-mi fie mai usor la impartirea lui).Se unge fiecare forma cu unt si se tapeteaza cu aluat. Le punem apoi in frigider timp de 10-15 minute
Se acopera fiecare forma cu o bucatica de hartie de copt, peste care se pune o mana de fasole boabe.
Se dau la cuptor la 200 de grade (preincalzit) timp de 15 minute, apoi se scot, se indeparteaza hartia si fasolele si le mai lasam inca 5 minute.
Se scot din cuptor si se lasa la racit.
Pentru mousse de ciocolata:
175 gr ciocolata amara (50% cacao)
2 - 3 linguri de apa
30 gr unt
1 lingura de lichior Cointreau sau brandy
3 oua
Se separa galbenusurile de albusuri.
Se pune ciocolata bucatele cu cele 2-3 linguri de apa la topit, la bainmarie.
Se amesteca din cand in cand, iar cand ciocolata s-a topit, se da deoparte de pe bainmarie si deci si de pe foc si se adauga untul bucatele.
Se amesteca pana cand untul se topeste.
Cand untul s-a topit se adauga lingura de Cointreau sau brandy in functie de ce aveti, apoi se adauga galbenusurile pe rand, amestecand in continuu cu telul pana ce galbenusurile sunt perfect incorporate in compozitie.
Se bat albusurile spuma si se adauga la compozitia de ciocolata amestecind de jos in sus.
Se umplu tartele cu mousse-ul de ciocolata si se dau la frigider (sau se lasa la temperatura camerei) pentru cel putin 2 - 3 ore.
Am decorat cu bucatele de ciocolata, fistic si zahar pudra.
ITALIANO
Le ho già fatte un paio di volte queste tartellette e c'è ancora richiesta.
Per mio marito, qualsiasi dolce deve avere cioccolato.
Provo sempre a diversificare, ma lui è un amante del cioccolato e pace!
Ingredienti per 8 tartellette (ogni stampo ha 7 cm alla base e 9,5 cm sopra)
Per la pasta frolla
250 gr farina
110 gr burro freddo
2 tuorli
100 gr zucchero a velo
un pizzico di sale
Setacciare la farina 2-3 volte (io la passo al setaccio sempre 3 volte) e metterla poi nella ciotola della planetaria con il sale e il burro freddo tagliato a pezzettini.
Lavorare a bassa velocità. Risulterà un impasto sabbioso.
Se non avete una planetaria per impastare, mescolate in un qualsiasi mixer con le lame, poi tutto il resto fatelo a mano sulla spianatoia.
Aggiungere lo zucchero a velo e i due tuorli, mescolare sempre a bassa velocità finché l'impasto inizia a compattarsi.
Mettere l'impasto sulla spianatoia e compattarlo dandogli una forma rettangolare.
Far riposare in frigo per almeno 30 minuti.
Tirare fuori l'impasto, metterlo sulla spianatoia e dividerlo in 8 parti uguali (per questo motivo li ho dato una forma rettangolare).
Ogni parte d'impasto si schiaccia leggermente con il palmo della mano e poi con il mattarello si stende un cerchio di circa 11 cm (in base a quanto misura lo stampino).
S'imburra ogni stampino e si mette un cerchio d'impasto in ognuno.
Far riposare in frigo per 15 minuti, poi coprirli di carta forno e fagioli e cuocerli in forno a 200 gradi per circa 15 minuti.
Trascorso questo tempo, eliminare la carta forno e i fagioli e cuocere in bianco altri 5 minuti.
Lasciare raffreddare.
Per la mousse al cioccolato:
175 gr cioccolato fondente al 50%
2 - 3 cucchiai di acqua
30 gr burro
1 cucchiaio di Cointreau o brandy
3 uova
Separare i tuorli dagli albumi.
Far sciogliere il cioccolato a pezzettini assieme a l'acqua a bagnomaria e mescolare di tanto in tanto fino a quando il cioccolato si sarà sciolto.
Allontanare dal bagnomaria, unire il burro a pezzettini e mescolare fino a quando sarà completamente sciolto.
Aggiungere il Cointreau o il brandy, mescolare e poi unire i tuorli, uno ad uno e mescolare bene con una frusta dopo ogni tuorlo aggiunto.
Montare gli albumi a neve ferma e incorporarli al cioccolato, mescolando dall'alto verso il basso.
Riempire le tartellette con la mousse.
Metterle in frigorifero per 2 o 3 ore (o a temperatura ambiente) e poi servite.
Ho decorato con scaglie di cioccolato fondente, pistacchio e zucchero a velo.
Buon appetito!
Nu sunt chiar o ciocolatoasa dar tartele tale arata tare apetisant.Din cand in cand merge si la mine ceva cu ciocolata.
RispondiEliminaSa ai o zi faina.
Merci Micule, sunt tare bune sa stii! Te pup!
Eliminace frumusele tartutele tale!
RispondiEliminaMultumesc Ophelia, ma bucur ca-ti plac!
EliminaTe rog da-mi si mie una,arata super bine.Eu ador ciocolata.
RispondiEliminaTe pup!
Cu mare placere iti ofer nu una, ci chiar mai multe!
EliminaMa bucur ca esti si tu ciocolatoasa, bun venit in club :))!
Stie sotul tau ce stiu! Minunate!
RispondiEliminaBine-ai venit!
RispondiEliminaDaaaa, stie el ce stie, dar nici eu nu ma dau in laturi cand e vorba de cioco!
Merci!
Ciocolata ? Nu lipsesc !
RispondiEliminaCe bunatati ai facut Any!
RispondiEliminaBe my guest Dorina!!
RispondiEliminaLili, sunt bune tare si mai am 2. Ti le trimit virtual!
RispondiEliminaAny complimenti queste crostatine sono irresistibili!baci!
RispondiEliminaGrazie Fede, sono buonissime!!!!! Baci!!
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