Più sotto la ricetta in italiano
Din cand in cand fac orez "basmati" care ne place foarte mult, insa simplu, doar fiert si apoi pus deasupra un fir de ulei extravirgin de masline si ceva parmigiano. Iar vara ne place salata de orez.
Pentru prima data am luat si am facut orez negru si trebuie sa recunosc, ne-a placut mult de tot.
Pentru reteta m-am inspirat chiar de pe cutia de orez :) insa n-am respectat chiar tot ce scria acolo. Ce a iesit a fost delicios.
Ingrediente pentru 2 persoane:
200 gr orez negru
150 gr creveti deja curatati
1 salota
1 l supa de peste sau de legume
4 linguri ulei extravirgin de masline
1/2 pahar de vin alb sec
20 gr unt
cateva frunze de busuioc
marar
sare
piper
Salota se taie marunt si se pune in oala cu 4 linguri de ulei extravirgin de masline la calit pana ce devine translucida.
Se adauga orezul, se amesteca si se lasa la foc mic timp de 2 - 3 minute, amestecind mereu.
Se stinge cu vin alb sec, apoi se adauga supa.
Se amesteca si se lasa la fiert la foc potrivit.
In momentul in care supa a scazut pe jumatate, se adauga crevetii, se sareaza si se pipareaza.
ITALIANO
Se c'è una cosa che cucino raramente, quella cosa è senza dubbio il risotto.
Non andiamo pazzi per questo primo piatto. Ogni tanto cucino il riso basmati ma nella maniera più semplice possibile: bollito e poi servito con un filo di olio evo e una spolverata di parmigiano.
E d'estate ogni tanto preparo l'insalata di riso. Basta. Finisce qui il nostro viaggio intorno al riso, risotti & co!
Oggi ho cucinato e abbiamo mangiato per la prima volta il riso nero. Appunto perché non è un piatto abituale a casa mia, altrimenti forse è da tempo che l'avrei provato.
Per la ricetta mi sono ispirata dalla ricetta scritta sulla scatola stessa del riso, ma non l'ho rispettata alla lettera.
Prima di tutto non ho rispettato il peso del riso. Se avessi messo 50 gr a persona, saremmo rimasti morti di fame, sicuramente :)))!
E venuto fuori un primo piatto delizioso!
Ingredienti per 2 persone:
200 gr riso nero
150 gr gamberetti già sgusciati
1 scalogno
1 l fumetto di pesce o brodo vegetale
4 cucchiai olio extravergine di oliva
1/2 bicchiere di vino bianco secco
20 gr burro
qualche foglia di basilico
aneto
sale
pepe
Tagliare finemente lo scalogno e metterlo a soffriggere in una casseruola con i 4 cucchiai di olio evo, fino a quando non diventano trasparenti.
Aggiungere il riso, lasciatelo tostare per circa 2 - 3 minuti.
Sfumare con il vino bianco e poi bagnare con il fumetto o il brodo bollente.
A metà cottura aggiungere i gamberetti, salare, pepare.
A cottura ultimata togliere dal fuoco, mantecare con il burro e aggiungere anche il basilico e l'aneto tritati..
Ho decorato con dei gamberetti soffritti in padella in un cucchiaio di olio evo.
Buon appetito!
Bun, bun, eu il ador.Nu l-am cumparat negru deja, il fac eu tot timpul si desi pare ciudat cand il vezi negru e delicios.Numai cine-l incearca poate spune cat de gustos e, nu-i asa;)
RispondiEliminaIoana, tu zici de orezul cu negru de sepie, asa-i? Asta asa e el, asa e soiul, negru.
EliminaDar tare bine ar fi stat niste sepii in el :)! De ala chiar ca n-am facut niciodata, dar am mancat, e foarte bun cum zici tu!
dar banuiesc ca e facut negru, nu e soiul asa, la fel cum sunt si pastele cumparate deja negre, sau?
EliminaNu, nu, asa e soiul lui negru, natural :).
Eliminagata, am vazut dincolo ca e riso venere :) si am citit putin de el.Credeam ca ca la fel ca la pastele colorate.O sa ma uit si eu dupa al cand vin.;)
EliminaIl gasesti usor in toate magazinele alimentare :)!
EliminaNon ho una grandissima passione per il riso comune, preferisco in genere altri cereali. Ma per il Basmati e il riso nero stravedo e la tua proposta mi piace un sacco :) Baci, buona serata
RispondiEliminaBrava, brava, brava! A me piace tanto il basmati e devo dire che anche questo riso nero non mi è per niente dispiaciuto :)! Anzi, lo rifarò sicuramente.
EliminaBaci, a presto!
troppo buono!bravissima!
RispondiEliminaGrazie Fede! Indovina cosa ho nel congelatore ^-^?
EliminaMie imiplace in mod deosebit orezul,un risotto ma salveaza de multe ori pentru o masa rapida si delicioasa.Cel negru e deosebit,tot cu creveti il fac si eu de obicei.Pupici muuulti! <3
RispondiEliminaEu il mananc orezul, nu-l refuz, dar mai bine ma impac cu pastele :).
EliminaAsta negru chiar mi-a placut. Da, cu creveti e super :)! Te pup Flory, un sfarsit de saptamana placut!
Nu am vazut niciodata orez negru,dar as incerca sa vad ce gust are.
RispondiEliminaO zi buna!
Eu tot l-am vazut prin magazine, dar nu l-am luat niciodata.
EliminaAm luat "basmati" si zic hai sa iau si din asta negru sa-l incerc. De-acum o sa-l tot iau.
Ar trebui sa fie si in Ro, pe cutie scrie "Riso Venere".
Week-end placut sa ai!
Pai nu devii Persona non grata in Italia daca spui ca nu-ti place Risotto? :)
RispondiEliminaAhahahahahaha :))!
EliminaMai, imi place, aici se da si la nunti (nuntile aici au toate menu de peste, foarte rar se serveste menu de carne) servit dupa paste si il mananc! Dar nu ma dau in vant sa-l gatesc, asta-i adevarul, nu stiu de ce.