Hristos s-a inaltat!
Azi se sarbatoreste Inaltarea Domnului, iar eu am tinut neaparat sa fac cozonaci, pasca si oua rosii, asa cum e traditia.Cozonacul "Geany" nu da gres niciodata! Asa si-a intitulat Geany reteta si chiar ca are dreptate!
Am facut de cateva ori bune cozonac dupa reteta Geaninei si trebuie sa zic ca de fiecare data a iesit extraordinar. Foarte gustos, aromat, pufos, ce sa mai, e bun!
Reteta mamei mele e identica, la ingrediente ma refer, dar procedeul Geaninei e divers. E o reteta veche a unui patiser, reteta care e scrisa in caietul ei de 20 de ani.
Vi chiederete come mai il panettone d'estate?
In Romania si fa tre volte all'anno: a Natale, a Pasqua e per l'Ascensione del Signore a 40 giorni da Pasqua.
Oggi la chiesa ortodossa festeggia appunto, l'Ascensione del Signore.
In più si dipingono di nuovo le uova come a Pasqua e si fa un'altro dolce tipico pasquale, pasca. Quest'ultimo ve lo racconterò domani.
La ricetta di panettone e di Geany. Lei assicura che con questa ricetta non si sbaglia mai.
E gustosissimo, morbido, pieno di aromi!
Mia mamma usa la stessa ricetta solo che il procedimento è diverso.Geany ha la ricetta da un vecchio pasticcere ed è scritta nella sua agenda da 20 anni. L'ha condivisa con noi e io sono contenta perché è veramente buono.!
Ingrediente pentru 2 cozonaci: Ingredienti per 2 panettoni:
1 kg faina 1 kg farina
500 ml lapte 500 ml latte intero
50 gr unt 50 gr burro
250 gr zahar 250 gr zucchero
1 pastaie de vanilie 1 baccello di vaniglia
coaja rasa de la o portocala la scorza grattugiata di un'arancia
50 gr drojdie proaspata 50 gr lievito fresco
5 galbenusuri 5 tuorli
150 ml ulei de floarea soarelui 150 ml olio di girasole
un praf de sare un pizzico di sale
Ingrediente pentru crema: Ingredienti per la crema:
500 gr miez de nuca macinat 500 gr gherigli di noci macinati
150 gr zahar 150 gr zucchero
5 albusuri 5 albumi
30 gr cacao 30 gr cacao
1 fiola esenta de rom 1 fiala di essenza di rum
un ou batut cu putin lapte pentru uns cozonacii / un uovo sbattuto con un cucchiaio di latte per ungere i panettoni
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In primul rand cernem faina de 3 ori si o punem apoi in vasul robotului.
Se incalzeste laptele cu zaharul, coaja de portocala rasa, pastaia de vanilie pe care am taiat-o si am scos semintele si cele 50 de gr de unt.
Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente.
Prima di tutto setacciare la farina 3 volte e metterla nel recipiente del robot.
Riscaldare il late con lo zucchero, la scorza di arancia grattugiata, i semi di vaniglia ma anche la bacca aperta e i 50 gr di burro.
Drojdia se sfarama si se pune intr-un castron cu o lingurita de zahar, 2 picaturi de otet si 3 - 4 linguri de lapte cald. Se amesteca cu o lingurita si se lasa sa actioneze timp de 10 minute, pana ce-si dubleaza volumul.
Il lievito di sminuzza con le mani e si mette in una ciotolina con 1 cucchiaio di zucchero, 2 gocce di aceto e 3 - 4 cucchiai di latte caldo. Si mescola con un cucchiaino e si lascia riposare per 10 minuti, finché raddoppia di volume.
Devine asa
Diventa cosi
Pentru plamadeala, se freaca 2 pumni de faina cu cateva linguri de lapte fierbinte pana ce se obtine o crema groasa. Se lasa la racit cateva minute, apoi cand e calduta se adauga drojdia crescuta, 1 - 2 picaturi de otet si se freaca bine cu un tel pana ce face bule.
Se obtine o compozitie mai groasa decat cea de clatite.
Mescolare 2 pugni di farina (quella già setacciata) con qualche cucchiaio di latte molto caldo, finché si ottiene una crema densa. Si lascia raffreddare per qualche minuto e quando è quasi fredda si aggiunge il lievito attivato, 1 -2 gocce di aceto e si mescola bene con una frusta a mano finché fa delle bollicine.
Si ottiene un composto più denso rispetto a quello delle crepes.
Mescolare 2 pugni di farina (quella già setacciata) con qualche cucchiaio di latte molto caldo, finché si ottiene una crema densa. Si lascia raffreddare per qualche minuto e quando è quasi fredda si aggiunge il lievito attivato, 1 -2 gocce di aceto e si mescola bene con una frusta a mano finché fa delle bollicine.
Si ottiene un composto più denso rispetto a quello delle crepes.
Se lasa la crescut la loc cald ferit de curenti, acoperit cu folie de plastic timp de 20 de minute. Trebuie sa-si dubleze volumul.
Si lascia raddoppiare di volume, coperto con la pellicola, per 20 minuti.
Se adauga laptele caldut la faina deja cernuta, galbenusurile frecate cu un praf de sare si plamadeala.Si lascia raddoppiare di volume, coperto con la pellicola, per 20 minuti.
Se amesteca usor (eu la robot am amestecat la viteza 1).
Alla farina già setacciata si aggiunge il latte tiepido, i tuorli mescolati bene con un pizzico di sale e il composto che abbiamo fatto con il lievito.
Si mescola piano piano (con il robot a velocità 1 ).
Ho aggiunto altri 20 gr di farina, ho lavorato per qualche secondo ancora e poi ho tirato fuori l'impasto sulla spianatoia infarinata con altri 20 gr di farina.
Am framantat putin pana ce am obtinut un aluat compact.
Ho impastato finché ho ottenuto un impasto compatto.
Acum incepe abia distractia!
Am pus intr-un pahar cele 150 de gr de ulei.
Am inceput sa framant aluatul, punand ulei putin cate putin pe aluat. Se framanta pana in momentul in care uleiul este absorbit de aluat, apoi din nou se pune ulei si se framanta. Se ruleaza, se impatureste si din cand in cand se bate aluatul de masa de lucru. Deci fara pumni:)!
Si tot asa timp de 30 de minute! La final aluatul va face bule.
Se lasa la crescut intr-un castron incapator, acoperit cu un prosop de bucatarie, ferit de curenti. Trebuie sa-si dubleze volumul.
Poi inizia il vero divertimento!
In un bicchiere mettere 150 ml olio di girasole.
Ho iniziato a impastare, mettendo un pò d'olio alla volta sulle mani (oppure sul impasto stesso o sulla spianatoia).
S'impasta finchè l'olio è assorbito dal'impasto, poi si mette di nuovo olio, s'impasta e cosi via per 30 minuti finchè abbiamo finito l'olio. Alla fine l'impasto farà delle bollicine.
Si mette l'impasto in una ciotola grande, si copre con un canovaccio e si lascia lievitare.
Deve radoppiare di volume.
Crescut
Lievitato
Intre timp pregatiti crema.
Se amesteca miezul de nuca macinat cu zaharul, esenta de rom, cacaoa si albusurile batute spuma.Nel frattempo si prepara la crema.
Mescolare i gherigli di noce macinati con lo zucchero, l'essenza di rum, il cacao e i albumi montati a neve.
Dupa o ora si jumatate aluatul a crescut.
Il taiem cu cutitul in 4 parti egale.
Dopo un'ora e mezza l'impasto è lievitato.
Con un coltello lo dividiamo in 4 parti uguali.
Dopo un'ora e mezza l'impasto è lievitato.
Con un coltello lo dividiamo in 4 parti uguali.
Se vad si bulele
Si vedono le bollicine
Ungem blatul de lucru cu ulei, luam o bucata de aluat si o intindem cu palmele unse cu ulei. Foaia trebuie sa aiba aceeasi lungime ca si tava in care va coace cozonacul.
Ungiamo la spianatoia con del'olio di girasole e anche le mani.
Prendiamo un pezzo d'impasto e lo stendiamo con il palmo della mano.
Deve avere la stessa lunghezza della teglia dove andremo a cuocere il panettone.
Punem pe foaie un sfert din cantitatea de crema, apoi deasupra punem rahat taiat bucatele.
Se ruleaza.
Stendere sopra un quarto dalla quantità di crema e mettere anche del locum tagliato a cubetti.
Arrotolare.
Stendere sopra un quarto dalla quantità di crema e mettere anche del locum tagliato a cubetti.
Arrotolare.
Pregatim a doua foaie exact la fel si o impletim cu prima.
Si prepara il secondo rotolo e si attorciglia con quello fatto in precedenza.
Si prepara il secondo rotolo e si attorciglia con quello fatto in precedenza.
Se ung tavile cu unt si cu ulei si se aseaza cozonacii.
Eu in una din tavi am pus hartie de copt pentru ca dupa cate-mi aduc aminte, de tava aia se prinde tot. Asa ca n-am vrut sa risc. Dar, prefer cozonacul copt direct in tava.
Si ripete l'operazione per il secondo panettone.
Le teglie si ungono prima con burro e poi con olio di girasole e si sistemano con attenzione i panettoni.
In una delle teglie ho messo della carta forno perchè non mi fido molto di questa teglia, si attacca tutto la dentro. Quindi non ho voluto rischiare.
Preferisco però il panettone cotto direttamente nella teglia.
Se ung cozonacii cu ou batut amestecat cu o ligura de lapte si se mai lasa la crescut in tavi timp de 20 de minute.
Se coc la cuptor la 180 de grade (preincalzit) pentru circa 50 - 60 de minute, nu mai mult.
Dupa ce s-au rumenit frumos, puteti sa-i acoperiti cu hartie de copt, sa nu se coloreze prea tare. La mine s-au colorat cam tare ce-i drept.
Se scot apoi si se lasa la racit o bucata de timp in tavi, apoi se scot si se pun la racit pe un gratar.
Una volta sistemati nelle teglie, si ungono con un uovo sbattuto con un cucchiaio di latte e si lasciano lievitare per altri 20 minuti.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 50 - 60 minuti, non di più.
Nel momento in cui il panettone ha raggiunto un bel colorito, si possono coprire con della carta forno in modo da non scurirsi troppo e continuare poi la cottura.
Si lasciano raffreddare fuori dal forno, nelle teglie, poi si tirano fuori dalle teglie e si mettono a raffreddare ancora su una griglia.
Buon appetito!
Ma che spettacolo Any! Una meraviglia! Sembra soffice come una nuvoletta e chissà che buono! Complimenti davvero! ^__^
RispondiEliminaGrazie mille Any :)!
EliminaQuando finisco di prepararlo è veramente una soddisfazione.
Hristos s-a inaltat!Foarte frumos arata!!Si eu am rosit oua,dar cozonac nu am facut,o sa fac pentru sambata.
RispondiEliminaO seara frumoasa!!
Adevarat s-a inaltat!
EliminaMultumesc Mirela, am facut totul cu mare drag :)!
Pe curand!
Adevarat sa-naltat!Incredibil de bun cozonacul asta,aceeasi reteta o fac si eu,am vazut-o acum cativa ani la Gabriela Cara.Minunati!Bacioni!
RispondiEliminaDa, e bun tare, raman fidela! Te pupez Flory!
Eliminamamma mia è un capolavoro!!!complimentiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!baci!
RispondiEliminaGrazie Fede, troppo buona ^_^!!!
EliminaChe spettacolo, quella crema del ripieno dev'essere strepitosa. E' del tutto diverso dal panettone a cui sono abituata mi incuriosisce un sacco. Salvo la ricetta, grazie di averla condivisa ^_^ Baci
RispondiEliminaGrazie Fede!
EliminaLa crema e buonissima, quando ero piccola ripulivo il cucchiaio e la ciotola....anche ora non sono da meno :)!!
Ci vuole una teglia antiaderente unta di burro e poi di olio.
Non ci tengo tanto per la carta forno sotto il panettone, ma questa volta ho dovuto usarla, perché avevo solo una teglia buona.
Buona notte!
Ce frumos!
RispondiEliminaMultumesc, multumesc :)!
EliminaUn cozonac delicios Any .
RispondiEliminaCristos s-a inaltat !
Adevarat s-a inaltat!
EliminaE delicios...tocmai am mancat 2 felii, dar nu m-a vazut nimeni ^_^!
Arata perfect!! Felicitari, Any!!
RispondiEliminaMultumesc mult de tot :)!
Eliminaciao, grazie per essere passata da noi, da oggi ti seguiamo, così conosciamo anche ricette dalla Romania, a presto
RispondiEliminaGrazie ragazze e benvenute nella mia cucina!
RispondiEliminaVi seguirò anch'io, senz'altro! A presto!
Anyyyy grazie 1000 x aver provato il semifreddo! se lo pubblichi fammi sapere che inserisco il tuo link nel mio!un abbraccio e grazie ancora x la fiducia!!baciiiiiiiiiii
RispondiEliminaMa certo!!!!!
EliminaE' piaciuto un sacco sia a me che a mio marito e chissa quante volte lo rifarò quest'estate!!!
Grazie e buon fine settimana!
Super,super arata.Si sigur sunt si extra gustosi.
RispondiEliminaTe pup!
Multumesc de aprecieri, valoreaza mult pentru mine, mai als ca tu esti un AS in ceea ce priveste aluaturile!
EliminaWeek-end placut iti doresc!
che meravigliaaaaaaaaaaaa!! questo è un panettone da re!!bravissima!!
RispondiEliminaCiao Erika, ti ringrazio tanto!
RispondiEliminaforte bun il incerc si eu .....50 gr drojdie e prea mult ,incerc cu 25 gr ,iti spun cum vine..pa
RispondiEliminaMultumesc Flory, dar sa stii ca nu-i mult 50 de gr de drojdie avind in vedere ca-s doi cozonaci, nu unul singur :).
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