mercoledì 1 agosto 2012

Dulceata de caise si seminte de pin - Confettura di albicocche e pinoli


Più sotto la ricetta in italiano

Bine v-am regasit!
E cald tare, dar nu renuntam sa facem dulceturi. Tare bune o sa fie la iarna!
Dulceata de caise e printre preferatele mele. Anul asta am adaugat si seminte de pin.

Ingrediente pentru 15 borcane:
5,5 kg caise fara samburi
2,750 kg zahar
75 ml tuica de buna calitate
zeama de la o lamaie si o jumatate de lamaie taiata felii subtiri si mici
40 gr de seminte de pin la 3 borcane de dulceata

Precizare: cantitatea de zahar data este pentru zaharul folosit de mine,  care este mult mai concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca zaharul din Ro nu indulceste atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta daca doriti sa faceti, folositi mai mult zahar. Cam 700 – 800 de gr la 1 kg de caise fara samburi.

Caisele spalate, curatate de samburi si injumatatite, se pun in oala cu zaharul si se lasa la odihna timp de 2 - 3 ore, ca sa se topeasca zaharul.



Se amesteca usor sa nu se zdrobeasca fructele si se pune pe foc vioi pana ce incepe sa fiarba.


Se reduce focul la minim deoarece se va ridica multa spuma. Spuma nu se ia pana la final, insa atentie sa nu dea peste oala.
Se lasa la fiert timp de 60 – 70 de minute, pana se leaga.


Inainte cu zece minute de final se adauga zeama de lamaie, jumatatea de lamaie taiata felii subtiri si mici si cele 75 de ml de tuica.

Ne dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa cada picaturi.
Ultimele picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.


Dupa ce a fiert, se pune dulceata intr-un castron incapator, se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia cu grija spuma de deasupra.
Se adauga semintele de pin, se amesteca, se pune fierbinte in borcane si se inchid.


Se incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele in tava de la cuptor, se baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Se lasa in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.





Pofta buna!

ITALIANO

Bentrovati!
Fa caldissimo, siamo in pieno estate, ma non rinunciamo a fare le confetture. 
La confettura di albicocche e fra le mie preferite e quest'anno con mia mamma abbiamo aggiunto anche dei semi di pinoli tostati.

Ingredienti per 15 barattoli:
5,5 kg di albicocche senza nocciolo
2,750 kg zucchero
75 ml grappa di buona qualità
il succo di un limone e mezzo limone tagliato a fettine piccole e sottili
40 gr di pinoli per ogni 3 barattoli di confettura

Si lavano le albicocche, si leva il nocciolo, si aprono a metà, si mettono in una casseruola con lo zucchero e si lasciano riposare per 2 – 3 ore, affinché si sciolga lo zucchero.
Passato questo tempo, si amalgama piano piano, stando attenti a non ridurre in poltiglia la frutta.
Si mette la casseruola sul fuoco vivace finché inizia a bollire, poi si riduce la fiamma e si lascia bollire per  60 – 70 minuti.
Prima che la confettura sia pronta, si aggiunge il succo di un limone, il mezzo limone tagliato a pezzettini piccoli e fini e la grappa.
Non si toglie la schiuma dalla confettura mentre bolle. La confettura va sorvegliata, in modo che la schiuma non fuoriesca dalla casseruola.
Alla fine, si mette la confettura in un recipiente capiente e si lascia riposare per 10 minuti. 
Si toglie poi la schiuma, si aggiungono i pinoli tostati e si mescola.
Si mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si chiudono e si mettono nella teglia da forno.
Si accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la temperatura, si mette dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il fuoco.
Si lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno completamente freddi.
Buon appetito!



32 commenti:

  1. che brava, a me non piace tanto farle, ma usarle sicuramente si!!!baci!

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    1. Ahahahahaha! Sapessi che soddisfazione mangiarle sapendo che sono fatte in casa!
      Baci!

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  2. Ufff, iar salivez in fata borcanelor cu dulceata/gemuri de caise... Vreau si eu... iti dau adresa, da ?! Pina atunci, pun sanatos pe o feliuta de piine proaspata si maninc pe ascuns... Pupici !

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    1. Pune si doua felii nu numai una, serveste-te macar virtual!
      Mie imi place grozav de tare painea proaspata cu unt si dulceata. Imi aduce aminte de acasa.

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  3. Are o culoare de vis iar adaosul de pinoli e super potrivit!Bacioni :*

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  4. Interesanta reteta.. n-am incercat niciodata dulceata cu tuica. Ii schimba gustul in vreun fel sau are mai mult rol de conservant? :D
    Oricum ar fi, ultima fotografie ma destabilizeaza :)))..ma duc sa mananc ceva dulce mai bine :P:P

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    1. Merci Olguta!
      Da, tuica ii da o aroma deosebita. Binenteles ca nu se simte decat o aroma speciala, nu se simte gustul de tuica la final.
      Bunica mea asa face mereu dulceturile.
      Te servesc cu mare drag cu o felie doua!

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  5. Ce culoare superba are.Minunata.
    Te pup cu drag.

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    1. Si buna tare! E una din preferatele mele.
      Te pup Miculina draga!

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  6. Tare faina tre'sa fie , sa simti semintele crocante in dulceata . Esti tare inventiva , ti-am mai spus , nu ? :D

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  7. Arata senzational dulceata ta:)!!!! Felicitari si pentru poze......sunt superbe:X! Pupici

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    1. Multumesc mult Maria pentru cuvintele frumoase!

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  8. Se vede ca ti-a venit mamica;).
    Arata super dulcetica, bunica pune sumburii de la caise inauntru,adoram varianta asta,dar de atunci cam greu am mai gasit caise bune sa nu fie zarzare si sa pun samburii.
    Ideea cu tuica e interesanta.

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    1. Daaaaa au venit acum o luna ai mei!
      Tuica nu se simte, dar ii da un gust, o aroma deosebita. Si mama mai pune samburii, dar n-am pus de data asta.
      Merci mult de tot!

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  9. Yummy, ce bine arata!
    Any, eu ma multumesc si cu feliuta din ultima poza ...pot?

    Brava!

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    1. Paula, bine-ai venit!
      O felie pentru tine cu mare placere!

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  10. Any, nici in vacanta nu te odihnesti?
    Imi inchipui gustul, parfumul, savoarea...

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    1. Nu ma odihnesc deloc, nu-i timp de stat :)!
      E delicioasa, nu degeaba e printre preferatele mele.

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  11. Gemul si dulceata de caise sunt preferatele mele,asa ca imi place ce vad aici.Are o culoare super.
    Pupici!

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    1. Avem aceleasi gusturi!
      Merci mult de tot, pe curand!

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  12. Risposte
    1. Si daca complimentele vin de la tine....pot sa ma simt flatata!
      Merci Maya, te pupez!

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  13. Cara Any,
    la crostata all'albicocca è la mia passione, nonostante tutto devo ancora fare una marmellata in casa.....copio e incollo il tuo post!
    un abbraccio forte
    Anna

    http://profumidipasticci.blogspot.it/

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    1. La devi fare, non ha niente a che fare con quella comprata!
      A presto, Anna!

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  14. Deliziosi di questi barattoli!! ^__^

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