Più sotto la ricetta in italiano
Ador
smochinele proaspete, dar si pe cele seci.
Cu
dulceata asta fost dragoste la prima degustare. N-as putea sa mai renunt la ea.
Am
mai facut, nu-i prima data si de fiecare data am cojit smochinele, fiind mai
mari.
Insa
de data asta am avut smochine mici si fragede. Fiind de la tara, naturale, fara
conservanti pe ele sau alte prostii, mama a propus sa le lasam cu tot cu coaja
care era extrem de fina.
Eu
am ascultat-o si bine am facut, pentru ca ea e specialista dulceturilor si a
conservelor.
Smochinele
lasa foarte putina zeama, tocmai de aceea e prezenta apa in lista
ingredientelor.
Repet
din nou ceea ce am scris la toate rete tele de dulceata de pana acum:
Precizare: cantitatea de zahar
data este pentru zaharul folosit de mine,
care este mult mai concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca
zaharul din Ro nu indulceste atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta
daca doriti sa faceti, folositi mai mult zahar. Cam 600 - 700 de gr la 1 kg de
smochine.
Ingrediente
pentru 8 borcane:
3
kg smochine
1,3
kg zahar
75
ml apa
sucul
de la o lamaie (sa fie o lamaie zemoasa)
Se
spala smochinele, se taie bucatele (dar nu drept mici de tot), se pun intr-o
cratita cu zaharul si se lasa timp de o ora deoparte, sa se topeasca zaharul.
Se amesteca din cand in cand, usor, sa nu se zdrobeasca fructele.
Adaugam
cele 75 ml de apa si se pune apoi pe foc vioi, pana ce incepe sa fiarba.
Reducem
apoi focul la mediu si lasam la fiert timp de 45 de minute.
Inainte
cu 10 – 15 minute de final, se pune zeama de lamaie.
Ne
dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn
in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in
exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa
cada picaturi.
Ultimele
picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.
Dupa
ce a fiert, se pune dulceata intr-un castron incapator (de portelan sau de
inox, nu de plastic), se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia cu grija spuma
de deasupra.
Se
pune fierbinte in borcane si se inchid.
Se
incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele in tava de la cuptor, se
baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Pofta
buna!
ITALIANO
Non
potrei rinunciare mai a fare la confettura di fichi. E’ semplicemente
meravigliosa!
Sarà
perché io adoro i fichi freschi, ma anche quelli secchi. Quindi, la confettura
non mi ha deluso. Anzi, è stato subito amore!
Tutte
le altre volte, assieme a mia mamma, abbiamo sbucciato i fichi.
Questa
volta, mia mamma ha proposto di lasciarli con la buccia, anche perché erano dei
piccoli fichi di campagna, naturali senza conservanti o altre cose chimiche
addosso. La buccia era finissima.
Ho fatto bene ad ascoltarla perché la
specialista delle confetture e delle conserve è lei.
Poi
vi chiederete, come mai l’acqua fra gli ingredienti? I fichi non lasciano molto
liquido come i altri frutti, quindi un po’ d’acqua ci vuole.
Ingredienti
per 8 barattoli:
3
kg fichi
1,3
kg zucchero
75
ml acqua
il
succo di un limone (un limone succoso)
Si
lavano i fichi, si tagliano a pezzetti (non troppo piccoli), si mettono in una
casseruola con lo zucchero e si lasciano riposare per circa un’ora, affinché si
sciolga lo zucchero.
Ogni
tanto si amalgama piano piano, stando attenti a non ridurre in poltiglia la
frutta.
Una
volta sciolto lo zucchero, si aggiungono i 75 ml di acqua e si mette la
casseruola sul foco vivace finché inizia a bollire, poi si riduce la fiamma e
si lascia bollire per 45 minuti.
Prima
della fine con 10 – 15 minuti si aggiunge il succo di un limone.
Con
un cucchiaio di legno facciamo la prova delle gocce, in modo da essere sicuri
che la confettura è pronta: immergiamo il cucchiaio di legno dentro la pentola,
lasciamo cadere il liquido in eccesso, poi lasciamo cadere delle gocce su un
piatto. Le ultime gocce devono rimanere ferme. Allora la consistenza è giusta.
Alla
fine, si mette la confettura in un recipiente capiente (di porcellana o
acciaio, non di plastica) e si lascia riposare per 10 minuti. Si toglie poi la
schiuma.
Si
mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si chiudono e si mettono
nella teglia da forno.
Si
accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la temperatura, si mette
dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il fuoco.
Si
lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno completamente freddi.
Buon
appetito!
Si mie imi place dulceata/gemul de smochine cu coaja,niciodata n-am facut fara!Oricum ar fi,e un deliciu!Pupici
RispondiEliminaE un deliciu, intr-adevar! Te pup Flory!
Eliminaciao Any!! che piacere rileggerti e che delizia hai preparato!!!ciaooooooooo
RispondiEliminaGrazie mille Fede! Un bacione e a presto!!!!
EliminaAny, questa è la marmellata preferita di mamma!!
RispondiEliminaGrazie
Baci
Anna
http://profumidipasticci.blogspot.it
A casa mia piace a tutti!
EliminaGrazie a te, Anna! A presto!
Ce bunatate, ador dulceata asta.Ferice de voi cu smochinii, eu am unul in curte care a facut anul trecut 4 smochine da nu s-au copt,anul asta l-am tuns de tot s-a incapatanat si crescut iara dar fara a mai face vreo fructe.
RispondiEliminaDac-ai sti cate au cazut si pe jos si le-au mancat pasarile! Mai mare mila!
EliminaCine stie, poate ai noroc la anul si face mai multe fructe.
Adoro la confettura di fichi!!! Brava!!!!
RispondiEliminaAnch'io! Grazie mille!
EliminaBine ai revenit, Any!! Chiar zilele astea ma gandeam ca demult nu te-am mai vazut si am cam inceput sa ducem dorul retetelor tale cu reusita sigura :)
RispondiEliminaDulceata arata wow.. nici nu ma indoiesc ca e minunata la gust :)
Merci mult de tot Olguta!
EliminaInca n-am revenit, dar atunci cand am ocazia sunt prezenta. Foarte putin, recunosc, dar de la toamna voi fi iar prezenta asa ca de obicei.
E super la gust dulceata asta, noua ne place mult alaturi de branzeturi si binenteles paine cu unt si dulceata, un clasic.
una bella ricetta per portare i fichi a tavola anche durante l'inverno
RispondiEliminaGrazie mille, Gunther! Sicuramente sarà sempre presente nella mia dispensa!
EliminaMa chemeraviglia!! Tutte le tue marmellate sono da provare!!! Complimenti per il tuo blog, un saluto Cinzia
RispondiEliminaGrazie mille per la visita e per i complimenti, CInzia! Appena posso passo a trovarti!
EliminaCe dor imi era de noutati pe blogul tau, Any!Din pacate smochinul meu nu a rodit anul asta, a iesit greu din viforele iernii ce-a trecut. M-am delectat macar virtual cu bunaciunea ta si tot ma simt fericita!
RispondiEliminaMultumesc tare mult Gela! Abia astept sa ma reintorc asa cum trebuie!
RispondiEliminaDaca ti-a placut ce ai vazut, nu poate decat sa ma bucure!
Ce bunatate de dulceata!!!
RispondiEliminaMerci mult de tot, ma bucur ca ti-a atras atentia!
EliminaThanks a lot!
RispondiEliminaSi eu am zis ca fac anul asta , dar nu am mai apucat !!! :((((
RispondiEliminaPS.Si eu te-am descoperit prin intermediul Mayei si chiar imi place ce am gasit la tine !!! Felicitari ptr tot ceeea ce faci !!!
Multumesc mult mult de tot, Magda!
EliminaCe frumos arata! Eu am un borcanel acasa, primit de la cineva, dar inca nu m-am incumetat sa-l folosesc, ca sa nu ramana fara :)))
RispondiEliminaHahaha asa sunt si eu cand am doar un borcan din ceva anume, ma uit la el de o suta de ori pana il desfac!
EliminaMerci Paula!
Am mai facut dulceata de smochine si anul asta avand multe fructe smochinul meu ,desi nu mai voiam sa fac ,iata ca voi face iar .Pacat de fructele dulci si cu un gust aparte sa nu fac dulceata .Reteta ta este simpla si arata dulceata grozav .O toamna minunata!
RispondiEliminaVazand cat de bine arata dulceata ta m-am hotarat sa fac si anul asta dulceata de smochine avand in vedere ca in vara aceasta smochinul meu drag mi-a daruit o multime de fructe .Iti doresc o toamna minunata!
RispondiEliminaAm mai facut dulceata de smochine si anul asta avand multe fructe smochinul meu ,desi nu mai voiam sa fac ,iata ca voi face iar .Pacat de fructele dulci si cu un gust aparte sa nu fac dulceata .Reteta ta este simpla si arata dulceata grozav .O toamna minunata!
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