giovedì 30 agosto 2012

Dulceata de smochine - Confettura di fichi

Più sotto la ricetta in italiano

Ador smochinele proaspete, dar si pe cele seci.
Cu dulceata asta fost dragoste la prima degustare. N-as putea sa mai renunt la ea.
Am mai facut, nu-i prima data si de fiecare data am cojit smochinele, fiind mai mari.
Insa de data asta am avut smochine mici si fragede. Fiind de la tara, naturale, fara conservanti pe ele sau alte prostii, mama a propus sa le lasam cu tot cu coaja care era extrem de fina.
Eu am ascultat-o si bine am facut, pentru ca ea e specialista dulceturilor si a conservelor.
Smochinele lasa foarte putina zeama, tocmai de aceea e prezenta apa in lista ingredientelor.
Repet din nou ceea ce am scris la toate rete tele de dulceata de pana acum:
Precizare: cantitatea de zahar data este pentru zaharul folosit de mine,  care este mult mai concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca zaharul din Ro nu indulceste atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta daca doriti sa faceti, folositi mai mult zahar. Cam 600 - 700 de gr la 1 kg de smochine.

Ingrediente pentru 8 borcane:
3 kg smochine
1,3 kg  zahar
75 ml apa
sucul de la o lamaie (sa fie o lamaie zemoasa)


Se spala smochinele, se taie bucatele (dar nu drept mici de tot), se pun intr-o cratita cu zaharul si se lasa timp de o ora deoparte, sa se topeasca zaharul. Se amesteca din cand in cand, usor, sa nu se zdrobeasca fructele.


Adaugam cele 75 ml de apa si se pune apoi pe foc vioi, pana ce incepe sa fiarba.
Reducem apoi focul la mediu si lasam la fiert timp de 45 de minute.


Inainte cu 10 – 15 minute de final, se pune zeama de lamaie.
Ne dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa cada picaturi.
Ultimele picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.


Dupa ce a fiert, se pune dulceata intr-un castron incapator (de portelan sau de inox, nu de plastic), se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia cu grija spuma de deasupra.


Se pune fierbinte in borcane si se inchid.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele in tava de la cuptor, se baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Se lasa in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.



Pofta buna!

ITALIANO

Non potrei rinunciare mai a fare la confettura di fichi. E’ semplicemente meravigliosa!
Sarà perché io adoro i fichi freschi, ma anche quelli secchi. Quindi, la confettura non mi ha deluso. Anzi, è stato subito amore!
Tutte le altre volte, assieme a mia mamma, abbiamo sbucciato i fichi.
Questa volta, mia mamma ha proposto di lasciarli con la buccia, anche perché erano dei piccoli fichi di campagna, naturali senza conservanti o altre cose chimiche addosso. La buccia era finissima.
Ho fatto bene ad ascoltarla perché la specialista delle confetture e delle conserve è lei.
Poi vi chiederete, come mai l’acqua fra gli ingredienti? I fichi non lasciano molto liquido come i altri frutti, quindi un po’ d’acqua ci vuole.

Ingredienti per 8 barattoli:
3 kg fichi
1,3 kg zucchero
75 ml acqua
il succo di un limone (un limone succoso)

Si lavano i fichi, si tagliano a pezzetti (non troppo piccoli), si mettono in una casseruola con lo zucchero e si lasciano riposare per circa un’ora, affinché si sciolga lo zucchero.
Ogni tanto si amalgama piano piano, stando attenti a non ridurre in poltiglia la frutta.
Una volta sciolto lo zucchero, si aggiungono i 75 ml di acqua e si mette la casseruola sul foco vivace finché inizia a bollire, poi si riduce la fiamma e si lascia bollire per  45 minuti.
Prima della fine con 10 – 15 minuti si aggiunge il succo di un limone.
Con un cucchiaio di legno facciamo la prova delle gocce, in modo da essere sicuri che la confettura è pronta: immergiamo il cucchiaio di legno dentro la pentola, lasciamo cadere il liquido in eccesso, poi lasciamo cadere delle gocce su un piatto. Le ultime gocce devono rimanere ferme. Allora la consistenza è giusta.
Alla fine, si mette la confettura in un recipiente capiente (di porcellana o acciaio, non di plastica) e si lascia riposare per 10 minuti. Si toglie poi la schiuma.
Si mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si chiudono e si mettono nella teglia da forno.
Si accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la temperatura, si mette dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il fuoco.
Si lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno completamente freddi.
Buon appetito!


28 commenti:

  1. Si mie imi place dulceata/gemul de smochine cu coaja,niciodata n-am facut fara!Oricum ar fi,e un deliciu!Pupici

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  2. ciao Any!! che piacere rileggerti e che delizia hai preparato!!!ciaooooooooo

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  3. Any, questa è la marmellata preferita di mamma!!
    Grazie
    Baci
    Anna

    http://profumidipasticci.blogspot.it

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    1. A casa mia piace a tutti!
      Grazie a te, Anna! A presto!

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  4. Ce bunatate, ador dulceata asta.Ferice de voi cu smochinii, eu am unul in curte care a facut anul trecut 4 smochine da nu s-au copt,anul asta l-am tuns de tot s-a incapatanat si crescut iara dar fara a mai face vreo fructe.

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    1. Dac-ai sti cate au cazut si pe jos si le-au mancat pasarile! Mai mare mila!
      Cine stie, poate ai noroc la anul si face mai multe fructe.

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  5. Adoro la confettura di fichi!!! Brava!!!!

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  6. Bine ai revenit, Any!! Chiar zilele astea ma gandeam ca demult nu te-am mai vazut si am cam inceput sa ducem dorul retetelor tale cu reusita sigura :)
    Dulceata arata wow.. nici nu ma indoiesc ca e minunata la gust :)

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    1. Merci mult de tot Olguta!
      Inca n-am revenit, dar atunci cand am ocazia sunt prezenta. Foarte putin, recunosc, dar de la toamna voi fi iar prezenta asa ca de obicei.
      E super la gust dulceata asta, noua ne place mult alaturi de branzeturi si binenteles paine cu unt si dulceata, un clasic.

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  7. una bella ricetta per portare i fichi a tavola anche durante l'inverno

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    1. Grazie mille, Gunther! Sicuramente sarà sempre presente nella mia dispensa!

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  8. Ma chemeraviglia!! Tutte le tue marmellate sono da provare!!! Complimenti per il tuo blog, un saluto Cinzia

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    1. Grazie mille per la visita e per i complimenti, CInzia! Appena posso passo a trovarti!

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  9. Ce dor imi era de noutati pe blogul tau, Any!Din pacate smochinul meu nu a rodit anul asta, a iesit greu din viforele iernii ce-a trecut. M-am delectat macar virtual cu bunaciunea ta si tot ma simt fericita!

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  10. Multumesc tare mult Gela! Abia astept sa ma reintorc asa cum trebuie!
    Daca ti-a placut ce ai vazut, nu poate decat sa ma bucure!

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    1. Merci mult de tot, ma bucur ca ti-a atras atentia!

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  12. Si eu am zis ca fac anul asta , dar nu am mai apucat !!! :((((
    PS.Si eu te-am descoperit prin intermediul Mayei si chiar imi place ce am gasit la tine !!! Felicitari ptr tot ceeea ce faci !!!

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  13. Ce frumos arata! Eu am un borcanel acasa, primit de la cineva, dar inca nu m-am incumetat sa-l folosesc, ca sa nu ramana fara :)))

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    1. Hahaha asa sunt si eu cand am doar un borcan din ceva anume, ma uit la el de o suta de ori pana il desfac!
      Merci Paula!

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  14. Am mai facut dulceata de smochine si anul asta avand multe fructe smochinul meu ,desi nu mai voiam sa fac ,iata ca voi face iar .Pacat de fructele dulci si cu un gust aparte sa nu fac dulceata .Reteta ta este simpla si arata dulceata grozav .O toamna minunata!

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  15. Vazand cat de bine arata dulceata ta m-am hotarat sa fac si anul asta dulceata de smochine avand in vedere ca in vara aceasta smochinul meu drag mi-a daruit o multime de fructe .Iti doresc o toamna minunata!

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  16. Am mai facut dulceata de smochine si anul asta avand multe fructe smochinul meu ,desi nu mai voiam sa fac ,iata ca voi face iar .Pacat de fructele dulci si cu un gust aparte sa nu fac dulceata .Reteta ta este simpla si arata dulceata grozav .O toamna minunata!

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