giovedì 14 giugno 2012

Tarta cu ricotta si ciocolata - Crostata ricotta e cioccolato

Più sotto la ricetta in italiano

Reteta asta o fac de multi ani, de cand am vazut-o pe forumul italian "Cookaround". Daca va place ricotta si ciocolata, va sfatuiesc s-o incercati.

Ingrediente pentru o tava cu fund detasabil de 24 cm:
Pentru aluat:
300 gr faina
75 gr unt rece
120 gr zahar
1 ou
1 plic de praf de copt
semintele de la jumatate de pastaie de vanilie

Pentru crema de ricotta: 
500 gr ricotta
130 gr zahar
semintele de la jumatate de pastaie de vanilie 
3 linguri de lapte

Pentru stratul de ciocolata:
100 gr ciocolata cu amara 72% macinata 

Se amesteca faina si untul rece taiat bucatele (cu lamele robotului, nu cu paletele) pana se obtine un aluat nisipos.

Se adauga restul ingredientelor (zaharul, oul, praful de copt si vanilia) si se amesteca tot cu lamele. Aluatul rezulatat e faramicios. Se acopera aluatul si se pastreaza la frigider.

Pentru crema de ricotta, se amesteca bine toate ingredientele, la mixer (cateva secunde), pana ce se obtine o crema fina.
E divina crema asta!

Se tapeteaza cu hartie de cuptor tava (inclusiv peretii) si se pune jumatate din compozitia de aluat, fara a indesa aluatul in tava. Il nivelam cu mana fara sa-l strivim.

Se adauga crema de ricotta avand grija sa pastram o distanta de 1 cm de la bordura.
Stratul de ricotta se acopera cu ciocolata macinata.
La final se acopera totul cu cealalta jumatate de aluat faramicios, in asa fel incat sa fie acoperite toate gaurile.
Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade timp de 40 - 45 de minute.
Ca sa nu se umezeasca prea tare dedesubt, se lasa la racit circa 30 de minute in tava apoi se scoate si se aseaza pe un platou.



Pofta buna!

ITALIANO

Quando l'ho vista su "Cookaround" sapevo che doveva essere buona, ma quando l'ho assaggiata già sapevo che sarebbe diventata una ricetta di casa mia. Provatela!

Ingredienti per una teglia apribile di 24 cm:
Per il guscio croccante:
300 gr di farina
75 gr burro freddo
120 grammi di zucchero 
1 uovo
1 bustina di lievito per dolci
i semi di 1/2 baccello di vaniglia

Per la crema di ricotta:
500 gr ricotta fresca di pecora
130 gr zucchero
i semi di 1/2 baccello di vaniglia
3 cucchiai di latte

Per lo strato di cioccolato:
100 gr cioccolato fondente al 72% tritato

Mescolare con le lame del robot, la farina e il burro a pezzettini. Risulterà un impasto sabbioso.
Aggiungere il resto degli ingredienti (lo zucchero, l'uovo, il lievito, la vaniglia) e mescolare sempre con le lame per qualche secondo. Deve risultare un impasto sbricioloso fine.
Trasferire in una ciotola e conservare in frigorifero.
Per la crema di ricotta, mescolare al robot, tutti gli ingredienti per qualche secondo. Deve risultare una crema fine. E' una delizia!
Foderare con carta forno una teglia apribile (quindi anche le pareti) e sistemare metà del impasto che abbiamo conservato in frigorifero. Livellare l'impasto, senza schiacciarlo!
Mettere sopra la crema di ricotta, lasciando libero 1 cm dal bordo della teglia e poi unire il cioccolato.
Alla fine, coprire con l'altra metà del impasto, facendo attenzione di coprire tutti i buchi.
Non schiacciare l'impasto!
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per 40 - 45 minuti.
Si lascia raffreddare nella reglia per circa 30 minuti, poi si sistema su un piatto da portata.
Buon appetito!



32 commenti:

  1. super mega deliziosa!!bravissima!!!!!!!!!!!

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    1. Grazie Fede, sei sempre gentilissima!

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  2. E' la versione della scriciolata che preferisco quella col ripieno ciocco-ricotta. Arrivo col tè per la meranda, mi aspetti? Un bacione

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    1. Ma certo, volentieri:)! Un abbraccio, a presto!

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  3. Wow!!!! De-asta era asa liniste. Mestereai la bunatatea asta , care va sa zica. Mmmmmm...yummy!

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    1. Nuuuu, asta e bucatarita de acum cateva zile.
      Am mesterit la bunatatea de strawberry curd, vazut la tine. Abia astept diseara inca o felie cu semifreddo :)!

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  4. Imi place ricotta de nu se poate. O mananc asa asa goala, doar pe ea, direct din borcan :)
    Excelent ce ai facut aici!

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    1. Eu ador ricotta, iar aici dulciurile cu ricotta sunt acasa la ele.
      Ma bucur ca-ti place, sa stii ca e gustoasa tare, nu glumesc :)!

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  5. Un deliciu,combinatia este irezistibila!Bacioni!

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    1. Flory, sa stii ca e irezistibila! Bacioni!

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  6. Noroc ca nu o vede Omul meu ,ca acuma noaptea ma pune s-o fac .:))
    E innebunit dupa prajituri cu blat crocant si ciocolatoase .

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    1. Sa stii ca dedesubt, ramane putin mai moale, adica depinde cum o lasi la racit. De aceea eu o scot din tava dupa circa jumate de ora, nu o las la racit niciodata de tot in tava.
      Iar deasupra e crocanta , ce sa mai in ansamblu, merita facuta!

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    1. Thanks Akila, it's very very tasty!!!

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  8. Asta da combinatie,super!!!pup!

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    1. Merci Mirela, ma bucur ca-ti place! Pe curand!!!

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  9. O trec la favorite, e tare faina.
    te pup cu drag si-ti doresc weekend fain.

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    1. Merita Micule sa stii! Week-end frumos si tie, numai bine!

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  10. Piacere di conoscerti mi piace molto la tua crostata di ricotta e anche il tuo blog, mi sono iscritta, se ti va vieni a trovarci sarai la benvenuta

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    1. Ciao Mariangela! Piacere mio e benvenuta nella mia cucina!
      Grazie di essere passata, vengo a trovarti presto anche io!

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  11. Mai ai si pentru mine, sau am ajuns la spartul targului?Arata super bine.
    Pupici!

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    1. Nu mai am, dar fac imediat pentru prieteni dragi!

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  12. Imi place mutl ce ai facut tu acolo , arata fain si sigur e delicioasa .

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  13. Am facut odata o tarta cu Ricotta si m-a cucerit:)!!! Deosebita tarta ta! Pupici

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    1. Asa-i ca-i buna ricotta? Mie imi place tare mult, de fapt o ador!

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  14. E' uno dei dolci che preferisco di più in assoluto!! Troppo buona! Un abbraccio!!

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    1. Grazie, anche a noi piace tantissimo! Un abbraccio!

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  15. Super golosa questa crostata!!!!!!

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