Più sotto la traduzione in italiano
Dupa dulceata de pere si vanilie, dupa cea de caise si seminte de pin si dupa cea de smochine, v-o prezint si pe cea de piersici, care e facuta dupa acelasi procedeu.
Dupa dulceata de pere si vanilie, dupa cea de caise si seminte de pin si dupa cea de smochine, v-o prezint si pe cea de piersici, care e facuta dupa acelasi procedeu.
Noi
avem piersici in gradina, asa ca nu puteam rata nici anul asta dulceata.
Nefiind tratate,vara asta mai mult ca niciodata, au cazut o multime pe jos,
stricate, de te apuca mila numai uitindu-te la ele.
Cu
toate astea am reusit sa facem mai multe portii de dulceata si deja ma gandesc
la tartele pe care o sa le fac la iarna.
Un mare multumesc mamei mele, fara de care n-as fi reusit sa fac atatea in vara asta. Retetele, sfaturile si ajutorul ei sunt fara de pret!
Un mare multumesc mamei mele, fara de care n-as fi reusit sa fac atatea in vara asta. Retetele, sfaturile si ajutorul ei sunt fara de pret!
Ingrediente
pentru 14 borcane de 314 ml:
5,5
kg piersici curatate fara samburi (piersici coapte dar tari, deci sa nu fie moi)
2,750
kg zahar
75
ml tuica de buna calitate
zeama
de la o lamaie si o jumatate de lamaie taiata felii subtiri si mici
Precizare: cantitatea de zahar
data este pentru zaharul folosit de mine,
care este mult mai concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca
zaharul din Ro nu indulceste atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta
daca doriti sa faceti, folositi mai mult zahar. Cam 700 – 800 de gr la 1 kg de
piersici fara samburi.
Piersicile
spalate, curatate de samburi si taiate bucatele, se pun in oala cu zaharul si
se lasa la odihna timp de 2 - 3 ore, ca sa se topeasca zaharul.
Se
amesteca usor sa nu se zdrobeasca fructele si se pune pe foc vioi pana ce
incepe sa fiarba.
Se
reduce focul la minim, iar spuma care se va ridica nu se ia pana la final.
Se
lasa la fiert timp de 60 – 70 de minute, pana se leaga.
Inainte
cu zece minute de final se adauga zeama de lamaie, jumatatea de lamaie taiata
felii subtiri si mici si cele 75 de ml de tuica.
Ne
dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn
in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in
exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa
cada picaturi.
Ultimele
picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.
Dupa
ce a fiert, se pune dulceata intr-un castron incapator (de portelan sau de
inox, nu de plastic), se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia cu grija spuma
de deasupra.
Se
pune fierbinte in borcane si se inchid.
Se
incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele in tava de la cuptor, se
baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Se
lasa in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.
Pofta
buna!
ITALIANO
Dopo
la confettura di pere e vaniglia, dopo quella di albicocche e pinoli e dopo quella di fichi, vi presento la confettura di
pesche, preparata con lo stesso procedimento.
Pesche
di campagna, non trattate, con un profumo e un sapore unico.
Quindi,
assieme alla mia mamma abbiamo preparato la confettura anche quest’anno.
E
sto già pensando alle crostate che preparerò quest’inverno!
Un grazie infinito a mia mamma...senza le sue ricette, i suoi consigli e il suo aiuto prezioso non sarei riuscita a fare cosi tante cose quest'estate!
Un grazie infinito a mia mamma...senza le sue ricette, i suoi consigli e il suo aiuto prezioso non sarei riuscita a fare cosi tante cose quest'estate!
Ingredienti
per 14 barattoli di 314 ml:
5,5
kg di pesche pesate senza nocciolo (le pesche non devono essere morbide, ma dure)
2,750
kg zucchero
75
ml grappa di buona qualità
il
succo di un limone e mezzo limone tagliato a fettine piccole e sottili
Si
lavano le pesche, si leva il nocciolo, si tagliano a pezzettini, si mettono in
una casseruola con lo zucchero e si lasciano riposare per 2 – 3 ore, affinché
si sciolga lo zucchero.
Passato
questo tempo, si amalgama piano piano, stando attenti a non ridurre in poltiglia
la frutta.
Si
mette la casseruola sul fuoco vivace finché inizia a bollire, poi si riduce la
fiamma e si lascia bollire per 60 – 70
minuti.
10
minuti prima che la confettura sia pronta, si aggiunge il succo di un limone,
il mezzo limone tagliato a pezzettini piccoli e fini e la grappa.
Con
un cucchiaio di legno facciamo la prova delle gocce, in modo da essere sicuri
che la confettura è pronta: immergiamo il cucchiaio di legno dentro la pentola,
lasciamo cadere il liquido in eccesso, poi lasciamo cadere delle gocce su un
piatto. Le ultime gocce devono rimanere ferme. Allora la consistenza è giusta.
Non
si toglie la schiuma della confettura mentre bolle.
Alla
fine, si mette la confettura in un recipiente capiente (di porcellana o
acciaio, non di plastica) e si lascia riposare per 10 minuti. Si toglie poi la
schiuma.
Si
mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si chiudono e si mettono
nella teglia da forno.
Si
accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la temperatura, si mette
dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il fuoco.
Si
lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno completamente freddi.
Buon
appetito!