giovedì 28 giugno 2012

Salata, piersici si prosciutto in pepene galben - Melone, pesche e prosciutto crudo

Più sotto la ricetta in italiano

Asta a fost pranzul meu ieri. Racoritor, gustos si rapid. Fara foc.

Ingrediente:
1 pepene galben
cateva felii de prosciutto crudo
1 piersica
1/2 andiva
frunze de menta
ulei extravirgin de masline
parmigiano felii subtiri
sare 
piper

Am taiat un pepene galben in doua, o parte am scobit-o si am scos samburii.
Separat am taiat o jumatate de andiva (in caz ca nu aveti la indemana folositi rucola sau valeriana), o piersica tare din aceea fara puf, felii, . 
Am facut un dressing din 2 linguri de ulei extravirgin de masline, ceva suc de lamaie, sare de Himalaya si piper proaspat rasnit, am amestecat bine de tot si am turnat peste andiva si piersici. Am amestecat bine si am pus apoi totul in pepene.
Am asezat deasupra felii de prosciutto crudo, ceva felii de parmigiano taiate subtiri de tot si frunze de menta maruntite.
Mai mult decat delicios.
Recunosc, am mancat si cealalta jumatate de pepene, insa asa, goala, natur.


Pofta buna si voua daca o sa faceti chestia asta complicata :)!

ITALIANO

Questo è stato il mio pranzo di ieri. Rinfrescante, delizioso e veloce. Senza accendere il fuoco.

Ingredienti:
1 melone
qualche fetta di prosciutto crudo
1 pesca noce
1/2 indivia
foglie di menta
olio extravergine di oliva
scaglie di parmigiano 
sale
pepe

Tagliare a metà il melone, svuotarlo di semi e filamenti.
Tagliare mezza indivia (oppure rucola o valeriana) e una pesca noce a strisce.
Mescolare 2 cucchiai di olio evo con del succo di limone, sale di Himalaya e pepe appena macinato, mescolare bene  e condire l'indivia e la pesca.
Trasferire il tutto dentro il melone, adagiare delle fette di prosciutto crudo, scaglie di parmigiano e foglie di menta sminuzzate.
Che fine ha fatto l'altra metà del melone? L'ho mangiata cosi, al naturale :)!
Buon appetito! 



lunedì 25 giugno 2012

Tort de mere cu parfum de levantica - Torta di mele al profumo di lavanda

Più sotto la ricetta in italiano

V-am povestit acum ceva vreme despre zaharul aromatizat cu levantica.
Abia asteptam sa desfac borcanul, sa las miresmele sa iasa afara si sa-i gasesc un dulce pe masura.
In primul rand l-am cernut, apoi l-am pus din nou in borcan. Florile nu le-am aruncat, ca aveam nevoie si de ele.
Apoi m-am tot gandit ce sa fac, de fapt ma gandeam de cand l-am pus la odihna. Vroiam muffins, apoi m-am razgandit.
N-am regretat,  pentru ca e atat de pufos si de bun tortul asta, ca trebuie deja sa-l refac.
Voi puteti sa-l faceti cu sau fara zahar cu levantica. Tot e bun. Pufosenie de aluat.

Ingrediente pentru o tava rotunda de 24 cm:
370 gr mere cubulete (greutatea merelor deja curatate)
160 gr faina
225 gr zahar aromatizat cu levantica
180 gr unt (la temperatura camerei)
3 oua
1 plic de praf de copt

Pentru crema:
500 gr lapte
100 gr zahar aromatizat cu levantica
2 oua
40 gr faina
30 gr flori de levantica

Se curata merele, se taie cubulete si se pun intr-o tigaie cu o lingura de zahar, pentru 2 minute.
Se lasa la racit.
Se amesteca la mixer untul, zaharul si ouale, pana ce-si dubleaza volumul.
Se adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt si se amesteca in continuare cu mixerul, pana ce faina e absorbita de aluat.
Se unesc merele si se amesteca cu o lingura.
Se pune compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade pentru circa 45 de minute.
Se lasa la racit, dupa care se pudreaza cu zahar pudra.

Crema
Se pun florile de levantica la infuzat in lapte pentru cateva minute, se scot si se strecoara laptele. 
Eu am folosit florile din borcanul cu zahar.

Se amesteca toate ingredientele (laptele,  zaharul, ouale si faina) intr-o cratita cu un tel, apoi se pune cratita pe foc si se amesteca in continuu pana ce incepe sa fiarba si deci ajunge la 90 de grade.
Cand crema incepe a se ingrosa, se ia de pe foc si se lasa la racit.
Se taie tortul felii si se serveste cu o lingura doua de crema.





Pofta buna!

ITALIANO

Vi ricordate il mio baratolo con  lo zucchero alla lavanda?
Finalmente l'ho aperto e non vedevo l'ora di trovarli un dolce su misura.
Prima di tutto l'ho setacciato e l'ho rimesso poi nello stesso baratolo.
I fiori gli ho messo da parte perché mi sono serviti per la crema.
Ma che dolce fare con questo meraviglioso zucchero? Inizialmente pensavo ai muffins, ma poi ho scelto la torta di mele.
Devo dire che è venuta benissimo ed è da rifare. Ovviamente con lo zucchero aromatizzato ha qualcosa in più, ma viene bene lo stesso anche con dello zucchero normale. E soffice, buona e finisce subito!

Ingredienti per una teglia rotonda di 24 cm:
370 gr mele a cubetti (il peso delle mele già sbucciate)
160 gr farina
225 gr zucchero alla lavanda
180 gr burro (a temperatura ambiente)
3 uova
1 bustina di lievito per dolci

Per la crema:
500 gr latte
100 gr zucchero alla lavanda
2 uova
40 gr farina
30 gr fiori di lavanda

Pulire le mele, tagliarle a cubetti e metterle in una padella a stufare con un cucchiaio di zucchero. Lasciare raffreddare.
Montare il burro con lo zucchero e le uova finché non risulterà un composto ben gonfio.
Setacciare la farina e il lievito, aggiungerli al composto e mescolare sempre con le fruste elettriche finché tutti gli ingredienti sono amalgamati.
Unire le mele e mescolare con un cucchiaio.
Mettere il composto nella teglia unta di burro e cosparsa di farina.
Infornare a 180 gradi per circa 45 minuti.
Lasciare raffreddare la torta e cospargere di zucchero a velo.

La crema
Mettere tutti gli ingredienti in una casseruola sul fuoco e mescolare bene con una frusta.
Cuocere a 90 gradi, mescolando di continuo.
Quando la crema si è addensata, togliere dal fuoco e far raffreddare.
Servire la torta accompagnata da un cucchiaio di crema.
Buon appetito!



venerdì 22 giugno 2012

Semifreddo cu frisca, amaretti si ciocolata - Semifreddo alla panna, amaretti e cioccolato

Più sotto la ricetta in italiano

Vara asta m-am decis sa fac semifreddo si inghetata acasa.
Zilele trecute am facut un experiment. Reusit.
E de o rapiditate de namaivazut. Si bun. 

Ingrediente pentru o tava de chec de 30 de cm:
500 gr smantana proaspata pentru frisca
4 galbenusuri
1 plic de zahar vanilat
100 gr zahar
65 gr amaretti 
80 gr picaturi de ciocolata

Se face frisca cu cele 500 gr de smantana si se pune deoparte.
Cele 4 galbenusuri se amesteca bine de tot cu zaharul la robot.
Se amesteca cele doua compozitii (frisca cu crema de galbenusuri), cu o paleta de jos in sus si se varsa jumatate in tava tapetata cu folie transparenta. 
Se pun deasupra amaretti maruntiti, picaturile de ciocolata si cealalta jumatate de compozitie.

Se inchide cu folie transparenta si se da la frigider pentru minim 5 ore.
Se taie felii si se serveste cu strawberry curd.

Pofta buna!

ITALIANO

Quest'estate ho deciso di fare semifreddi e gelati in casa.
L'altro giorno ho sperimentato questa ricetta e devo dire che non ci ha delusi.

Ingredienti per uni stampo da plumcake di 30 cm:
500 ml panna fresca da montare
4 tuorli
1 bustina di vanillina
100 gr zucchero
65 gr amaretti
80 gr gocce di cioccolato

Montare la panna e mettere da parte.
Montare i tuorli con lo zucchero.
Mescolare i due composti piano piano,dal basso verso l'alto.
Mettere metà del composto ottenuto nello stampo, poi mettere i amaretti sbriciolati, le gocce di cioccolato e l'altra metà del composto.
Mettere in congelatore per almeno 5 ore.
Tagliare a fette e servire con un cucchiaio di strawberry curd .
Buon appetito!


giovedì 21 giugno 2012

Strawberry curd

Più sotto la ricetta in italiano

Am vazut la Diana reteta asta si am zis ca trebuie neaparat s-o fac.
Nu am regretat deloc, e divina crema asta, o mananci cu lingurita si alta nu. Faceti cantitate dubla!

Ingrediente:
500 gr capsuni
100 gr zahar brun
60 gr unt
2 oua mari

Capsunile spalate se taie in 4 si se pun intr-o cratita cu 2 linguri de apa, se acopera cu un capac si se lasa pe foc pana ce se inmoaie. Circa 5 minute.

Se pun apoi fructele si siropul intr-o sita, pusa la randul ei deasupra unei cratite. Pasam fructele cu ajotorul unei linguri.
Cratita se pune in alt vas, asa incat sa fiarba la bainmarie, insa apa nu trebuie sa atinga fundul cratitei in care avem compozitia de capsuni. 
Se adauga zaharul, ouale batute initial si untul bucatele. Se amesteca la foc mediu, pana ce toate ingredientele sunt incorporate si untul s-a topit.

Se amesteca energic pret de 10 minute pentru a evita ingrosarea cremei, apoi se mareste flacara si se amesteca pentru alte 10 minute pana in momentul in care crema incepe a se ingrosa.
Se opreste focul, se pune crema intr-un borcan sterilizat si se pastreaza la frigider pentru circa 2 luni. Eu l-am pus intr-un recipient ca s-a mancat rapid cu un semifreddo.

Pofta buna!

ITALIANO

La devo assolutamente fare, mi sono detta, quando ho visto questa ricetta a Diana.
E' stupenda questa crema, fate doppia dose perché non ve ne pentirete!

Ingredienti:
500 gr fragole
100 zucchero di canna
60 gr burro
2 uova grandi

Lavare le fragole, tagliarle in quarti e metterle in una casseruola coperta con 2 cucchiai d'acqua, a fuoco dolce finché diventano morbide. Circa 5 minuti. 
Setacciare poi con l'aiuto di un cucchiaio, la frutta assieme al suo sciroppo.
Mettere la casseruola con il composto ottenuto a fuoco medio a bagnomaria, facendo attenzione che l'acqua non tocchi il fondo della casseruola.
Aggiungere lo zucchero, le uova sbattute e il burro a pezzettini. Mescolare finché tutti gli ingredienti sono amalgamati e il burro si è sciolto.
Mescolare energicamente per 10 minuti in modo da evitare che la crema addensi, poi alzare la fiamma e mescolare per altri 10 minuti fino a quando la crema inizia a addensare.
Spegnere il fuoco e mettere la crema in un barattolo sterilizzato.
Si conserva in frigo per circa 2 mesi.
Io l'ho messa in un recipiente perché l'abbiamo consumata nel giro di qualche giorno, sopra un buon semifreddo.
Buon appetito!


martedì 19 giugno 2012

Chec sarat cu masline si rosii seci - Cake salato con olive e pomodorini secchi

Più sotto la ricetta in italiano

Inainte de Craciun, impreuna cu o cutie de cereale, era in oferta o carticica mica cu retete. "Ricette coi fiocchi per il tuo Natale" se intituleaza si am gasit in ea rasfoind-o, o multime de retete, una mai simpla decat alta si delicioase.
Un chec rapid si bun pe care eu l-am facut deja de cateva ori.
Se poate prepara cu o zi inainte, e la fel de bun.

Ingrediente pentru o tava de 30 cm x 10 cm:
200 gr faina cu agent de crestere
1 lingurita praf de copt
120 ml ulei extravirgin de masline
120 ml lapte
50 gr parmigiano
100 gr masline fara samburi
35 gr rosii seci
4 oua

Se amesteca ouale, laptele si uleiul.
Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt, pe rand, cu o lingura. Se amesteca bine cu un tel, asa incat sa rezulte o compozitie fara cocolosi.
Se unesc si cele 50 gr de parmigiano razuit, maslinele taiate rondele si rosiile taiate bucatele.
Se amesteca cu o lingura si se toarna intr-o tava de chec de 30 cm lungime, tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor (preincalzit) la 175 de grade pentru circa 45 de minute.




Pofta buna!

ITALIANO

Un cake veloce e gustoso che io ho già cucinato varie volte.
La ricetta l'ho trovata in un piccolo libro allegato alla scatola di cereali :"Ricette coi fiocchi per il tuo Natale".
Si può preparare benissimo il giorno prima.

Ingredienti per uno stampo di 30 cm x 10 cm:
200 gr farina auto lievitante
1 cucchiaino di lievito per torte salate
120 ml olio extravergine di oliva
120 ml latte intero
50 gr parmigiano grattugiato
100 gr olive denocciolate
35 gr pomodori secchi
4 uova

Mescolare le uova, il latte e l'olio.
Aggiungere la farina setacciata con il lievito, a cucchiaiate, amalgamando con una frusta in modo da ottenere un impasto senza grumi.
Unire il parmigiano, le olive tagliate a rondelle e i pomodorini tagliati a pezzettini.
Versare nello stampo foderato di carta forno e cuocere a 175 gradi per 45 minuti circa.
Buon appetito!

sabato 16 giugno 2012

Paste cu peste spada "alla siciliana" - Garganelli con pesce spada alla siciliana


Più sotto la ricetta in italiano

Sunt asa de bune pastele astea....Daca doriti sa le incercati, nu renuntati va rog eu la nici un ingredient. Fiecare are locul lui acolo in reteta si contribuie la gustul mai mult decat delicios.
E o reteta perfect pentru orice ocazie: festivitati, pranz sau cina cu oaspeti, sau de ce nu cand aveti pofta de o farfurie de paste divine!!!!!!!!!!!!!!!!
Eu le fac de multi ani si e o reteta care place tuturor.
Reteta lui Palma d'Onofrio.

Ingrediente pentru 6 persoane:
600 gr peste spada
500 gr paste (garganelli)
500 gr rosii cherry
1 vanata
1 catel de usturoi
1 salota (sau chiar 2)
30 gr capperi
80 gr masline fara samburi
peperoncino
patrunjel
busuioc
20 gr seminte de fenicul
ulei extravirgin de masline
sare
ulei pentru fript vanata

Se pun capperi intr-un pahar cu apa la desarat.
Vanata se curata, se taie cubulete si se pune la prajit in ulei incins.
Intr-o tigaie, se pune usturoiul tocat si salota tocata cu cateva linguri de ulei de masline, la foc potrivit la calit.
Cand vinetele sunt prajite, se scurg de ulei si se pun in tigaie peste usturoi si salota.
Se adauga capperi, maslinele taiate si rosiile taiate pe jumatate . Se lasa  la foc mic pentru circa 1 minut.
Pestele se taie cubulete si se pune intr-o tigaie cu cateva linguri de ulei ev, pana ce-si schimba culoarea.
Se adauga apoi (fara ulei) in tigaia cu condimentul preparat initial, se sareaza si se adauga peperoncino.

Cand pastele au fiert se pun in tigaie, se amesteca, se adauga patrunjelul tocat, busuiocul rupt cu mana bucatele si semintele de fenicul.


Pofta buna!

ITALIANO

E' meravigliosa questa pasta, buona per qualsiasi occasione: feste, pranzi o cene con amici, ma anche pasti semplici quando si ha voglia di un buon piatto a base di pesce. 
Vi prego soltanto di non rinunciare a nessun ingrediente. Ognuno ha il suo perché.
Sono anni che sperimento questa ricetta (l'originale è di Palma d'Onofrio) e piace sempre a tutti quelli che la provano.

Ingredienti per 6 persone:
600 gr pesce spada
500 gr garganelli
500 gr pomodoro ciliegino
1 melanzana
1 spicchio d'aglio
1 scalogno (ma anche 2, volendo)
30 gr capperi
80 gr olive denocciolate
peperoncino 
prezzemolo
basilico
20 gr semi di finocchio
olio extravergine di oliva
sale
olio per friggere la melanzana

Mettere i capperi a dissalare in un bicchiere d'acqua.
Pulire la melanzana, tagliarla a cubetti e metterla a friggere in una padella con olio ben caldo.
Tritare l'aglio e lo scalogno e metterli in una padella con qualche cucchiaio di olio evo a rosolare.
Aggiungere poi i cubetti di melanzane scolati, mescolare e aggiungere i capperi, le olive e i pomodorini tagliati a metà. Lasciare insaporire per 1 minuto.
Tagliare il pesce  a cubetti e metterlo in una padella a scottare con qualche cucchiaio di olio ben caldo.
Una volta pronto, aggiungerlo nella padella al resto del condimento e far insaporire.
Scolare la pasta, metterla nella padella, aggiungere il prezzemolo tritato, il basilico spezzettato con le mani e i semi di finocchio.
Buon appetito!



giovedì 14 giugno 2012

Tarta cu ricotta si ciocolata - Crostata ricotta e cioccolato

Più sotto la ricetta in italiano

Reteta asta o fac de multi ani, de cand am vazut-o pe forumul italian "Cookaround". Daca va place ricotta si ciocolata, va sfatuiesc s-o incercati.

Ingrediente pentru o tava cu fund detasabil de 24 cm:
Pentru aluat:
300 gr faina
75 gr unt rece
120 gr zahar
1 ou
1 plic de praf de copt
semintele de la jumatate de pastaie de vanilie

Pentru crema de ricotta: 
500 gr ricotta
130 gr zahar
semintele de la jumatate de pastaie de vanilie 
3 linguri de lapte

Pentru stratul de ciocolata:
100 gr ciocolata cu amara 72% macinata 

Se amesteca faina si untul rece taiat bucatele (cu lamele robotului, nu cu paletele) pana se obtine un aluat nisipos.

Se adauga restul ingredientelor (zaharul, oul, praful de copt si vanilia) si se amesteca tot cu lamele. Aluatul rezulatat e faramicios. Se acopera aluatul si se pastreaza la frigider.

Pentru crema de ricotta, se amesteca bine toate ingredientele, la mixer (cateva secunde), pana ce se obtine o crema fina.
E divina crema asta!

Se tapeteaza cu hartie de cuptor tava (inclusiv peretii) si se pune jumatate din compozitia de aluat, fara a indesa aluatul in tava. Il nivelam cu mana fara sa-l strivim.

Se adauga crema de ricotta avand grija sa pastram o distanta de 1 cm de la bordura.
Stratul de ricotta se acopera cu ciocolata macinata.
La final se acopera totul cu cealalta jumatate de aluat faramicios, in asa fel incat sa fie acoperite toate gaurile.
Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade timp de 40 - 45 de minute.
Ca sa nu se umezeasca prea tare dedesubt, se lasa la racit circa 30 de minute in tava apoi se scoate si se aseaza pe un platou.



Pofta buna!

ITALIANO

Quando l'ho vista su "Cookaround" sapevo che doveva essere buona, ma quando l'ho assaggiata già sapevo che sarebbe diventata una ricetta di casa mia. Provatela!

Ingredienti per una teglia apribile di 24 cm:
Per il guscio croccante:
300 gr di farina
75 gr burro freddo
120 grammi di zucchero 
1 uovo
1 bustina di lievito per dolci
i semi di 1/2 baccello di vaniglia

Per la crema di ricotta:
500 gr ricotta fresca di pecora
130 gr zucchero
i semi di 1/2 baccello di vaniglia
3 cucchiai di latte

Per lo strato di cioccolato:
100 gr cioccolato fondente al 72% tritato

Mescolare con le lame del robot, la farina e il burro a pezzettini. Risulterà un impasto sabbioso.
Aggiungere il resto degli ingredienti (lo zucchero, l'uovo, il lievito, la vaniglia) e mescolare sempre con le lame per qualche secondo. Deve risultare un impasto sbricioloso fine.
Trasferire in una ciotola e conservare in frigorifero.
Per la crema di ricotta, mescolare al robot, tutti gli ingredienti per qualche secondo. Deve risultare una crema fine. E' una delizia!
Foderare con carta forno una teglia apribile (quindi anche le pareti) e sistemare metà del impasto che abbiamo conservato in frigorifero. Livellare l'impasto, senza schiacciarlo!
Mettere sopra la crema di ricotta, lasciando libero 1 cm dal bordo della teglia e poi unire il cioccolato.
Alla fine, coprire con l'altra metà del impasto, facendo attenzione di coprire tutti i buchi.
Non schiacciare l'impasto!
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per 40 - 45 minuti.
Si lascia raffreddare nella reglia per circa 30 minuti, poi si sistema su un piatto da portata.
Buon appetito!