domenica 20 maggio 2012

Tarta sarata cu prosciutto cotto si sparanghel - Torta salata con prosciutto cotto e asparagi

Più sotto la ricetta in italiano

Fiindca o mare parte dintre voi mi-au facut pofta in ultimul timp cu sparanghel, azi am facut o tarta sarata, in care pe langa sparanghel, am pus ce aveam prin frigider.
A iesit o tarta foarte buna! Garantat :)!

Ingrediente pentru o tava de 27 cm:
aluat de foietaj 
cateva fire de sparanghel
150 gr prosciutto cotto
100 gr branza de consistenta cascavalului
3 oua + 1 pentru uns 
150 ml smantana
2 rosii uscate in ulei
20 gr parmigiano
sare
piper

Se taie varfurile de sparanghel si se pun la fiert pentru cateva minute.Se scurg apoi de apa si se lasa la racit.
Se pune aluatul de foietaj in tava cu hartie de copt si se inteapa din loc in loc cu o furculita, iar deasupra se aseaza prosciutto cotto taiat bucatele, branza data la razatoarea mare, cele 2 rosii uscate scurse de ulei si taiate si varfurile de sparanghel.
Se amesteca ouale cu smantana, parmigiano, sare si piper.
Amestecul obtinut se pune cu o lingura in tava, in mod uniform.
Marginile aluatului le ungem cu un ou batut.

Se da la cuptor la 200 de grade pentru circa 30 de minute.


Pofta buna!

ITALIANO

Una torta salata inventata al momento, fatta con quello che avevo in frigo.
Devo dire che ci è piaciuta proprio tanto ed è sicuramente da rifare! 

Ingredienti per una teglia di 27 cm:
pasta sfoglia
asparagi (qualche filo)
150 gr prosciutto cotto
100 gr formaggio tuma
3 uova + 1 per ungere i bordi della sfoglia
150 ml panna da cucina
2 pomodorini secchi sott'olio
20 gr parmigiano grattugiato
sale
pepe

Tagliare le punte degli asparagi e metterle a bollire per qualche minuto. Si scollano e si lasciano raffreddare.
Mettere la pasta sfoglia in una teglia con la sua carta forno e bucherellarla con una forchetta.
Adagiare sopra il prosciutto cotto tagliato a pezzettini, il formaggio grattugiato (sulla grattugia grande), i pomodorini tagliati a pezzettini e le punte degli asparagi.
Mescolare in una ciotola le uova con la panna, il parmigiano grattugiato, il sale e il pepe.
Versare il composto ottenuto nella teglia, uniformemente, con l'aiuto di un cucchiaio.
Ripiegare i bordi della pasta sfoglia e ungerli con un uovo sbattuto.
Infornare a 200 gradi per circa 30 minuti.
Buon appetito!


20 commenti:

  1. Uan torta salata da leccarsi i baffi :) Adoro gli asparagi. Baci, buona setata

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    1. Grazie Fede, anche a me piacciono molto gli asparagi. Quest'anno purtroppo li ho cucinati poche volte.
      Un bacio, buona serata anche a te!

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  2. Minunata, si am retinut reteta.
    Te pup si-ti doresc seara faina.

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    1. Grazie Fede!! Sono contenta che ti piaccia la mia torta salata!
      Ciao ciao!

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  4. Ciao, semplice e ricca questa torta salata! Buonissimo il duo asparagi e prosciutto, con la tuma a fare la differenza!
    baci baci

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    1. Ciao ragazze e benvenute nella mia cucina!
      E' stata una piacevole sorpresa anche per me e devo dire che è stata molto buona questa torta!
      Grazie per la visita :)!

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  5. Deliciu!
    De prosciutto cotto nu am mai auzit pina astazi. Cum este comparat cu celelate?

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    1. Comparat cu "crudo" - sunt total diferite.
      "Cotto" e practic un jambon.
      Pulpa de porc se dezoseaza si se taie cea mai mare parte de grasime.
      Apoi cu o masinarie care contine peste 300 de ace (chiar ieri am vazut chestia asta in tv), i se injecteaza saramura.
      Apoi pulpa se maseaza cu sare, piper si ienupar,dupa care se pune intr-o forma speciala care va merge la copt, la vapori, la 60 - 70 de grade.
      E mult mai moale, decat "crudo", exista si afumat, mai sarat, mai dulce, etc.

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  6. Faina . Nu mai am sparanghel :) , ramane pe data viitoare

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    1. Merci Dorina :)! O sa-ti placa cu siguranta daca iti place sparanghelul :)!

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  7. Foarte ,foarte bine arata,,,,yamiiii!!!!
    O zi frumoasa!!!

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    1. Hello Mirela, bine-ai venit la mine!
      Ma bucur ca-ti place, te servesc cu o felie :)!
      Multumesc si tie la fel!

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    1. Che piacere Stefania, benvenuta nella mia cucina :)!
      E buona si, non è rimasta nemmeno una briciola!

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  9. Ooooo...sparanghel...bun!!!! Arata delicios, Any. Am si eu in program o tarta cu sparanghel saptamana asta dar cu ricotta ;). Pupici

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    1. Merci Diana, atunci abia astept s-o postezi pe-a ta :)!

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