lunedì 28 dicembre 2015

La cena della Vigilia di Natale 2015 - Cina de Ajun de Craciun 2015


Quest'anno il Natale è stato speciale....magico, direi. 
E' stato il primo Natale del mio piccolino e sono contenta di essere riuscita a organizzare la cena della Vigilia a casa mia. Senza l'aiuto prezioso di mia mamma, non sarei riuscita, sicuramente.
Avere un bambino piccolo è abbastanza impegnativo, tutta la nostra attenzione si sposta su di lui e quindi certe cose non si possono proprio fare se non si ha un aiuto.
Non ho potuto rinunciare a preparare i biscotti natalizi (poi io faccio quantità industriali :)) e la più grande soddisfazione è stata quando mio marito una volta ritornato a casa ha esclamato: questo è il profumo di casa mia a Natale!
Un profumo che sa di famiglia, di casa, di nido, di tradizione. 

Anul acesta Craciunul a fost special...magic, as zice.
A fost primul Craciun al micutului meu si sunt multumita ca am reusit sa organizez cina de Ajun acasa la noi. Fara ajutorul pretios al mamei, nu as fi reusit, in mod sigur.
Bebele are nevoie de atentie maxima si anumite lucruri nu se pot face fara ajutor. Nu as fi reusit sa gatesc, sa fac biscuiti (bine, cantitati industriale cum fac eu :))), sa ma ocup de detalii, daca n-as fi avut ajutorul bunicii pentru nepotel.
Nu am putut sa renunt sa fac biscuitii mei preferati si cea mai mare satisfactie a fost cand a venit sotul meu casa si a exclamat: asta e parfumul de Craciun al casei mele! Un parfum de familie, de casa, de cuib, de traditie.




Vi faccio vedere quindi i piatti che sono riuscita a realizzare quest'anno e vi lascio i miei migliori auguri....Buone feste!

Aperitivo con ostriche Belon e fasolari, accompagnati da due salse, tutto preparato da mio maritino. 
La prima salsa con scalogno tritato finemente e marinato nell'aceto e la seconda con sale, pepe, cognac, succo di limone e un goccio d’olio extravergine di oliva.
Pane tostato e burro e un buon prosecco italiano.



Va arat ce am reusit sa realizez anul asta pentru masa de Ajun si va urez sarbatori fericite in continuare!

Aperitivo cu stridii Belon si fasolari, acompaniate de doua sosuri, totul pregatit de sotul meu.
Primul sos cu salota taiata fin si marinata in otet. Al doilea sos cu sare, piper, coniac, suc de lamaie si o picatura de ulei extravirgin de malsaine.
Paine prajita unsa cu unt si un bun prosecco italian.



Abbiamo continuato con:
Carpaccio di spada marinato all'arancia

Am continuat cu:
Carpaccio de peste spada marinat cu suc de portocale


Carpaccio di tonno marinato allo zenzero e limone
Grazie Giuliana per l'ispirazione, i due carapaci sono stati deliziosi!

Carpaccio de ton marinat cu ghimbir si lamaie


Carpaccio di polpo con chicchi di melograno

Carpaccio de caracatita cu boabe de rodie


Datteri ripieni con crema di gorgonzola e mascarpone e decorati con chicchi di melograno

Curmale umplute cu crema de gorgonzola si mascarpone si decorate cu boabe de rodie





Stelle di pane carré tostato con crema di salmone e robiola, decorate con uova di lompo e semi di sesamo

Stelute de paine prajita cu crema de somon si branza robiola, decorate cu icre de lompo si seminte de susan



Tartine di pane integrale con formaggio brie, fichi secchi e miele

Tartine de paine integrala prajita, cu branza brie, smochine seci si miere


Fiori di pasta sfoglia ripieni di baccalà mantecato

Flori de aluat de foietaj umplute cu crema de cod 





Cantucci salati e biscotti salati

Biscuiti sarati





Abbiamo continuato con baccalà fritto

Am continuat cu cod fript, conform traditiei de aici


Gamberoni al forno

Creveti la cuptor


Una ricciola di 2,7 kg in crosta di sale 

Un peste de 2,7 kg pe care l-am facut in crusta de sare la cuptor. Pestele se cheama "ricciola", in romaneste nu stiu cum ii zice din pacate






Carciofi e cardi gratinati al forno

Anghinare si cardi la cuptor



Panettone artigianale alla ricotta 

Panettone artizanal cu ricotta







Buone feste a tutti, pace e tanto amore!

Sarbatori fericite tuturor, pace si multa dragoste!








giovedì 17 dicembre 2015

Vanille Kipferl

Mai jos reteta in limba romana

E' quasi Natale. 
Quest'anno per noi sarà un festa speciale, il nostro primo Natale da genitori. 
Emozionante, magico e felice come non mai.
Manca poco e, come ogni anno in questo periodo, inizio a pensare al menu e a come addobbare la tavola. 
La casa che profuma di biscotti ormai è diventato un must pre natalizio. Quest'anno farò delle vecchie ricette a cui non posso proprio rinunciare, ma proverò anche qualcosa di nuovo dalla mia lunga lista con ricette da provare.
I vanille kipfel sono dei biscotti buonissimi che volevo provare da tempo. Sono molto veloci da fare e si conservano a lungo (almeno così dicono). Vi consiglio di provarli se non lo avete ancora fatto, vale la pena davvero, sono ottimi.
Grazie a Marina B per la ricetta.

Ingredienti per circa 50 pezzi
280 gr farina 00
100 gr farina di mandorle
210 gr burro freddo
70 gr zucchero
zucchero a velo vanigliato q.b

Mescolare la farina 00 con la farina di mandorle e lo zucchero. Aggiungere poi il burro freddo tagliato a pezzi e mescolare fino ad ottenere un impasto. 




Formare una palla, avvolgerla con della pellicola e conservarla in frigo per qualche ora.
Prendere dei pezzettini d'impasto di circa 12 gr ciascuno e formare delle palline, poi formare dei rotolini e piegare poi ogni rotolino a cornetto.
Mettere i biscotti in una teglia foderata con della carta forno e infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 15-20 minuti, in base al proprio forno. I miei biscotti dopo circa 18 minuti erano pronti.






Lasciare riposare nella teglia per qualche minuto e poi arrotolarli ancora caldi nello zucchero a velo. Mettere i biscotti su una griglia, lasciarli raffreddare completamente e conservarli poi in una scatola di latta. 



Buon appetito!





Româna

Craciunul bate la usa, iar anul asta sarbatorile pentru noi vor fi speciale.....Am devenit parinti si asta e primul nostru Craciun cu comoara noastra. Emotionant, magic si mai fericit ca niciodata.
Ca in fiecare an in perioada asta, incep sa ma gandesc la meniu, la cum o sa pregatesc masa, etc.
Parfumul de biscuiti care invade casa a devenit un must inainte de Craciun. Anul asta voi face retete vechi la care nu pot sa renunt, dar voi incerca si ceva nou.
Biscuitii astia erau de foarte multa vreme pe lista cu retete de incercat si in sfarsit le-a venit randul. Vi-i recomand cu drag, se fac foarte repede, se conserva pentru mult timp (cel putin asa se zice, voi vedea) si sunt foarte buni.
Multumesc Marina B pentru reteta.

Ingrediente pentru circa 50 de biscuiti:
280 gr faina 00
100 gr faina de migdale (migdale fara pielita macinate) sau nuci macinate fin 
210 gr unt rece
70 gr zahar
zahar pudra cu gust de vanilie

Se amesteca faina 00 cu faina de migdale si cu zaharul. Se adage poi until rece taiat bucatele, se amesteca pana ce se ottime un aluat.
Se formeaza o bila, se acopera cu pelicula si se pastreaza la frigider pentru cateva ore.
Se formeaza bile mici de circa 12 gr fiecare, apoi din fiecare biluta se formeaza un bastonas, care va deveni apoi o mica potcoava.
Se pun biscuitii pe o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preuincalzit la 180 de grade pentru circa 15 - 20 de minute, in functie de yuptor  Dupa 18 minute biscuitii mei au post gata.
Se lasa cateva minute in tava (sunt foarte fragezi abia scosi din cuptor) dupa care se tavalesc cu atentie in zaharul pudra (biscuitii trebuie sa fie calzi). Se lasa la racit pe un gratar, apoi se pot conserva intr-o cutie de tabla.
Posta buna! 


  




martedì 1 dicembre 2015

Pasta con cime di rapa e pancetta - Paste cu frunze de rapita si sunculita

Mai jos reteta in limba romana

Pasta con cime di rapa e pancetta, faraona al forno al profumo di rosmarino e patate al forno con origano e rosmarino. Un pranzo domenicale gustoso e tutto sommato veloce, senza perdere troppo tempo davanti ai fornelli.
La faraona l'ho pulita, salata, pepata e riempita con qualche rametto di rosmarino, dopodiché l'ho cucinata a 200 gradi per i primi minuti e poi ho abbassato la temperatura a 180 gradi e l'ho mantenuta per tutta la durata della cottura.
Ho pulito le patate, le ho tagliate e poi mescolate con del sale, pepe, olio extravergine di oliva, origano e aghi di rosmarino tritati. In forno a 200 gradi. 
Vi lascio la ricetta della pasta, di una facilità vergognosa :)))!! 
Vi saluto e vi ringrazio per gli auguri che mi avete lasciato al post precedente! Un abbraccio a tutti!

Ingredienti per 3 persone:
2 mazzi di cime di rapa 
100 gr pancetta
olio extravergine di oliva
sale
pepe
pasta - ditali


Mettere la pancetta a rosolare con un cucchiaio di olio extravergine di oliva.
Pulire le cime di rapa e usare soltanto le parti tenere, quindi eliminare la parte del gambo più dura.



Mettere le cime di rapa a bollire in una pentola assieme alla pasta e del sale.
Quando la pasta è pronta, scolarle il tutto e aggiungere la pancetta e del olio extravergine di oliva. 
Mescolare, impiattare e servire con una spolverata di pepe e con un filo di olio extravergine di oliva.
Buon appetito!








Româna


Paste cu frunze de rapita si sunculita, bibilica la cuptor cu parfum de rozmarin si cartofi la cuptor cu oregano si rozmarin. Un pranz de duminica fara pretentii, dar deosebit de bun. 
Bibilica (sarata, piparata si umpluta cu cateva crengute de rozmarin) am gatit-o la cuptor la 200 de grade primele minute, apoi am coborat temperatura la 180 de grade si am mentinut-o pe toata durata pana ce bibilica a fost gata. 
Cartofii (amestecati cu sare, piper, oregano, ulei extravirgin de masline si ace de rozmarin tocate) i-am gatit la cuptor la 200 de grade.
Va las reteta de paste, rusinos de simpla!

Ingrediente pentru 3 persoane:
2 buchete de frunze de rapita
100 gr sunculita
ulei extravirgin de masline
sare 
piper
pasta - ditali

Sunculita se prajeste intr-o lingura de ulei de masline.
In ceea ce priveste frunzele de rapita, se foloseste numai partea frageda, deci numai frunzele cu tot cu flori si tulpina frageda. Se spala si se pun la fiert impreuna cu pastele si sare.

Cand pastele au fiert se scurg de apa si se amesteca cu sunculita si ceva ulei extravirgin de masline.
Se pun pastele pe farfurii si se servesc cu piper proaspat macinat si cu un fir de ulei extravirgin de masline.