giovedì 20 febbraio 2014

Baccalà ai funghi - Cod cu ciuperci

Mai jos reteta in limba romana

Buona sera amici! Come state? Scommetto che a quest'ora, tanti di voi state guardando il festival di Sanremo? 
A me quest'anno non mi fa impazzire, devo dire la verità. La scenografia è una delle più brutte che si sono viste negli ultimi anni e poi, senza fiori!!! Ma Sanremo è la città dei fiori, i fiori al festival ci devono essere! Un palco tristissimo, con l'orchestra nascosta e tante canzoni anonime. Mi sono piaciute invece le canzoni di Renga e spero che salga sul podio.
E ora passo subito alla ricettina di oggi. Un'altra ricetta che ho fatto in onore di Carla Emilia, la mia amica del blog "Un'arbanella di basilico" e ovviamente la mando a Flavia per il suo contest, "Recipe-tionist".
Fino al 25 di febbraio siamo ospiti sul blog di Carla Emilia e fra tante buone ricette ho voluto provare il baccalà con i funghi. C'è veramente l'imbarazzo della scelta e ve l'avevo già detto. Carla ha tantissime belle ricette. Ricette italiane, internazionali, cucina regionale, insomma trovate veramente tanto buon cibo, per tutti i gusti!
Avevo in congelatore del baccalà già dissalato (messo in acqua per tre giorni e ogni giorno si cambia l'acqua tre volte) e devo riconoscere che non potevo cucinarlo in una maniera migliore!!
Posso solo dirvi che piano piano inizio ad apprezzare il baccalà. E secondo me, si apprezza in pieno facendo ricette come questa.
Insomma, un piatto saporitissimo, la scarpetta è d'obbligo, che dire....buonissimo!! Grazie Carla anche per questa ricetta che sicuramente rifarò! 
Grazie a questo contest ho scoperto tre tue ricette meravigliose: il coniglio alla Sanremasca, le treccine greche e il baccalà ai funghi.
Voi avete tempo altri quattro giorni per sbirciare nel blog di Carla e di copiarla. A presto!
ps. ultimamente sono un po' assente dai vostri blog, ma prometto che mi farò tempo e verrò a visitarvi tutti.

Ingredienti per due persone:
600 gr di filetto di baccalà già ammollato
300 gr di funghi porcini* 
1 scatola di pelati
1 cipolla
1 spicchio d'aglio
qualche ciuffo di prezzemolo
1 peperoncino
olio extravergine di oliva
sale

io ho messo i funghi secchi solo perché me li sono ritrovati nella dispensa, in assenza di quelli freschi. Quindi, ho messo 20 gr di funghi porcini secchi e 25 gr di funghi misti secchi.

Circa un'ora prima di iniziare a cucinare, mettere i funghi secchi in ammollo, con dell'acqua calda.
Lavare il baccalà, toglierli la pelle e tagliarlo a bocconcini.
Tagliare la cipolla a julienne, tritare lo spicchio d'aglio e metterli in una padella capiente a soffriggere con quattro cucchiai di olio extravergine di oliva.
Aggiungere il baccalà e fare insaporire. Poi, unire i pelati spezzettati e il peperoncino e fare cuocere per circa 15 minuti.



Scolare i funghi e mettere da parte il liquido filtrato. Tagliarli, aggiungerli nella padella e fare cuocere altri 20 minuti, aggiungendo se fosse bisogno, dell'acqua che abbiamo messo da parte (se usate i funghi freschi o quelli congelati, magari aggiungete un po' di brodo vegetale).



Completare con il prezzemolo tritato, regolare di sale e servire.
Buon appetito!




Questa ricetta la porto alla sfida di Flavia - The Recipe-tionist


Româna

Nu ma dau in vant dupa cod si am mai zis chestia asta si cu alta ocazie. Dar incet incet, incep sa-l apreciez si cred ca cel mai bun mod de a gusta pestele asta e in gateli de genul asteia pe care v-o prezint astazi. 
Foarte foarte bun a iesit, noi am lins farfuriile. Sincer.
De-acum mai iau cod la Craciunul viitor pentru ca aici e obiceiul sa se manance la Craciun si chiar se gaseste peste tot in perioada sarbatrilor de iarna. Si se mananca fript. Dar in mod sigur reteta asta o voi repeta si atunci o s-o fac cu hribi congelati (ca proaspeti chiar n-am vazut pe meleagurile mele).
Pentru reteta trebuie sai multumesc iar dragei mele Carla Emilia si va invit sa-i vizitati blogul cu ocazia asta. Are o multime de retete super, din bucataria italiana si internationala, retete pentru toate gusturile. 

Ingrediente pentru 2 portii babane :)
600 gr cod desarat
300 gr ciuperci (hribi)*
1 conserva de rosii in suc
1 ceapa
1 catel de usturoi
patrunjel
ardei iute
ulei extravirgin de masline
sare

*fiindca nu am avut hribi proaspeti si nici congelati, eu am pus 20 gr hribi seci si 25 de gr ciuperci mixte tot seci.

Cu o ora inainte se pun ciupercile seci la hidratat, in apa calda. Trebuie sa fie acoperite de apa.
Pestele se spala, se elimina pielea si se taie bucatele.
Se taie ceapa julienne, usturoiul se taie marunt si se pun intr-o tigaie cu patru linguri de ulei extravirgin de masline. Cand a inceput sa sfaraie am pus imediat cateva linguri de apa in tigaie.
Se adauga pestele, se amesteca si se lasa cam 1 minut dupa care se adauga rosiile in sos si ceva fulgi de ardei iute. Se lasa la foc potrivit pentru circa 15 minute.
Se streacoara ciupercile, se taie si se pun in tigaie. Se mai lasa deci tigaia pe foc timp de alte 20 de minute.  Apa de la ciuperci am mai strecurat-o o data si am pus-o deoparte si la nevoie, am adaugat cate un polonic, in tigaie. 
La final se adauga patrunjelul tocat si se gusta de sare.
Pofta buna!






lunedì 17 febbraio 2014

Muffin e cake alle carote - Muffin si chec cu morcovi

Mai jos reteta in limba romana

Ciao a tutti e buon lunedì!
Questo fine settimana è passato in fretta e qui al sud devo dire che abbiamo avuto delle splendide giornate, con tanto sole e temperature primaverili. Vedere i campi colorati di verde e i mandorli in fiore, quasi quasi e come se la primavera fosse già alle porte. Ma abbiamo ancora da aspettare un po'!
Inizio la settimana con una ricetta dolce, che ho fatto una settimana fa. Questo dolce è  già stato presente nella mia cucina e per questo devo ringraziare mia amica Corina, ma ogni tanto mi piace rifarlo perché è di una sofficità unica, profumato e mantiene la morbidezza per più giorni.
Quindi con lo stesso impasto ho fatto dei muffin e un cake, che al ultimo momento ho pensato di arricchire con delle gocce di cioccolato e dei gianduiotti. Ottima scelta!

Poi, vorrei condividere con voi le foto del premio che ho vinto al giveaway di Paola. Il suo dono è arrivato venerdì, proprio nel giorno di San Valentino e sono stata molto contenta perché Paola ha messo tutto il suo amore nel realizzarlo.
Il pacco conteneva un bellissimo cuore in porcellana traforata che io adoro, ben tre sacchettini stupendi fatti a mano da Paola che custodiscono della lavanda profumatissima del suo giardino e poi una cartolina/biglietto con una dedica bellissima! Che dire...il mio salone è stato invaso all'improvviso di un profumo di lavanda unico!!! L'emozione e la gioia nel ricevere questo bellissimo regalo non me le scorderò così facile e ringrazio nuovamente questa amica così speciale per la sua bontà, per la sua grande anima. 





Non ho finito ancora! Vi volevo chiedere se qualcuna di voi ci va a Roma a Hobby show, a fine mese!!!!!
Fatemi sapere se ci sarete!!!
E con questo, vi auguro un bellissimo inizio di settimana! 

Ingredienti per 12 muffin e un cake fatto in una teglia di 25X12 cm :
390 gr carote grattugiate sulla grattugia con i buchi piccoli (le carote pesate già pulite)
350 gr zucchero aromatizzato con la vaniglia 
310 gr farina 00
2 uova
120 ml olio di girasole
120 gr noci macinate
2 cucchiaini di cannella 
2 cucchiaini di bicarbonato

1 cucchiaio di gocce di cioccolato e 6 gianduiotti, per il cake

Le carote si puliscono e si grattugiano sulla grattugia con i buchi piccoli. Si aggiungono 175 gr di zucchero, si da una mescolata e si mettono da parte per circa mezz'ora.




Montare le uova con il resto dello zucchero. Risulterà un composto chiaro e spumoso.



Aggiungere l'olio, la farina mescolata con la cannella e il bicarbonato. Mescolare e unire poi le carote con il loro liquido e le noci macinate.




Mescolare il tutto e versare il composto nei pirottini di carta messi in una teglia da muffin (12 muffin).
Il resto del impasto l'ho versato in una teglia da plumcake ricoperta da carta forno. Sopra l'impasto ho messo un cucchiaio di gocce di cioccolato e sei gianduiotti tagliati a pezzettini.




Infornare insieme la teglia con i muffin e la teglia con il plumcake a 175 gradi (forno preriscaldato).
Lasciare i muffin in forno per 30 minuti e il plumcake 45 minuti. Vale sempre la prova stecchino.




Sfornare e lasciare raffreddare.
Buon appetito!






Româna

Cu siguranta multi dintre voi au incercat deja mufinsii cu morcovi. Eu tot fac reteta asta de ceva vreme si pentru ea trebuie sa-i multumesc dragei mele Corina. 
Atat mufinsii cat si checul isi mentin fragezimea si pufosenia zile intregi. Eu ma feresc de dulciurile seci care abia aluneca pe gat, iar reteta asta e exact contrariul. Pufosenie mare, ce sa mai! Asa ca va sfatuiesc si pe voi s-o incercati!
Ciocolata pusa peste chec a fost o idee de ultim moment, excelenta as zice.

Ingrediente per 12 muffin si un chec facut intr-o tava de 25x12 cm:
390 gr morcovi dati pe razatoare mica (cantariti deja curatati)
350 gr zahar tos aromatizat cu vanilie
310 gr faina 00
2 oua
120 ml ulei de floarea soarelui
120 gr nuci macinate
2 lingurite scortisoara pudra
2 lingurite bicarbonat

Se da morcovul la razatoare, se amesteca cu 175 gr de zahar si se lasa deoparte timp de o jumatate de ora. 
Se amesteca ouale cu restul de zahar pana ce vom obtine un amestec deschis la culoare si spumos. Se adauga uleiul, faina amestecata cu scortisoara si bicarbonatul. Se amesteca si se adauga morcovul cu tot cu zeama pe care a lasat-o si nuca macinata.
Se amesteca si se varsa aluatul in tava de muffins in care am pus formele de hartie. 
Avind doar o tava pentru muffin (de 12 bucati) am pus restul compozitiei intr-o tava mica de chec tapetata cu hartie de copt. Deasupra am presarat o lingura de picaturi de ciocolata di vreo sase "gianduiotti" taiati bucatele.
Am pus tava cu muffin si checul la cuptor in acelasi timp, la 175 de grade (cuptor preincalzit). Muffinsii i-am lasat 30 de minute, iar checul 45 de minute. In ambele cazuri e valabil testul cu scobitoarea.
Pofta buna!







martedì 11 febbraio 2014

Otello alle amarene di Ernst Knam - Otello cu visine a lui Ernst Knam

Mai jos reteta in limba romana

Cioccolato, amarene e caffè. Tre ingredienti che a me piacciono tantissimo e se una torta può contenerli tutti e tre, niente di meglio.
Questa torta ha una consistenza molto piacevole, morbida, quasi cremosa. Non è un dolce pesante, non è stoppaccioso, insomma è da provare! 
E se lo volete provare vi consiglio di procurarvi le amarene perché senza non sarà la stesa cosa. E' un buon dolce al cioccolato, ma le amarene li danno quel tocco in più.
Mi sono ispirata da qui.

Andreea l'ha provato e il suo bellissimo dolce lo potete vedere qui!

Oggi ho saputo di aver vinto il giveaway organizzato da Paola, per festeggiare il terzo anniversario del suo blog. Potete immaginare i salti di gioia che ho fatto al arrivo della notizia! Sono troppo contenta e non vedo l'ora di ricevere il suo dono, anche perché so che il premio che ha messo in palio è fatto dalle sue manine. Quindi l'emozione sarà ancora più grande. Grazie Paola!

Ingredienti per uno stampo di 20 cm come quello nella foto e alto 11 cm:
125 ml panna fresca
190 gr cioccolato fondente
75 gr burro fuso
125 gr yogurt bianco (io ho messo metà yogurt greco e metà panna)
190 gr zucchero
2 uova
175 gr farina 00 ( io ho messo farina che lievita)
4 gr lievito in polvere per dolci (non l'ho messo)
75 gr cacao amaro
un pizzico di sale
25 ml caffè espresso
50 gr caffè solubile in polvere (io non l'ho messo)
200 gr amarene sciroppate
burro e cacao per lo stampo

per la glassa:
50 ml panna fresca
75 gr cioccolato fondente
15 ml liquore al caffè (io ho messo caffè espresso)

Per prima cosa, fare il caffè espresso. Mettere da parte.
Sciogliere il burro in un pentolino e metterlo da parte.
Mettere le amarene a sgocciolare.
Mettere la panna in un pentolino, portarla ad ebollizione e aggiungere il cioccolato fondente a pezzettini. Fare sciogliere completamente a fuoco spento, mescolando con una frusta.



Versare il cioccolato nella ciotola della planetaria, aggiungere il burro fuso, lo yogurt (io non avendo lo yogurt normale, ho mescolato bene metà yogurt greco e metà panna fresca), lo zucchero e le uova sbattute. Mescolare, ma non troppo, solo fino a quando gli ingredienti sono amalgamati.




Setacciare la farina con il cacao, il lievito, il sale e poi aggiungere il tutto al composto fatto in precedenza. Mescolare fino ad ottenere un impasto omogeneo.
Aggiungere il caffè espresso, il caffè solubile (io non l'ho messo) e le amarene sgocciolate. Mescolare bene con una spatola.



Imburrare e spolverare con del cacao lo stampo, mettere l'impasto e infornare a 160 gradi (forno preriscaldato) per un'ora. Vale sempre la prova stecchino.




Sfornare il dolce, lasciarlo nello stampo per circa 20 minuti e poi toglierlo dallo stampo con attenzione. Io l'ho tolto quasi subito e stavo per romperlo!! Metterlo quindi su una griglia a raffreddare.
Preparare la glassa, portando a ebollizione la panna, aggiungere poi a fuoco spento il cioccolato tritato e il caffè espresso (o il liquore al caffè). Mescolare per renderla omogenea e metterla sulla torta.
Io vi consiglio di lasciare solidificare un po' la glassa a temperatura ambiente, in modo che quando andrete a metterla sopra la torta non colerà tutta sul fondo del piatto.
Buon appetito!




Româna

Asa cum poate v-ati dat deja seama, imi plac dulciurile cu ciocolata foarte tare.
Dar pe langa ciocolata, imi plac si visinele si cafeaua. Asa ca, daca un dulce le poate contine pe toate trei aceste ingrediente atat de iubite de mine, e perfect!
Dulcele asta nu e deloc uscat, nu e greoi, are in schimb o consistenta cremoasa, e aromat si bun tare, ca sa mai!
Am folosit visine in aspirina, puse de mama. Si ce ma fac, ca nu mai am, le-am terminat!!! Mi-a ramas jumatate de borcan, cine stie, poate refac reteta ca tare ne-a mai placut.
Reteta patiserului Ernst Knam, am vazut-o aici.

Andreea a probat reteta si-i multumesc pentru incredere. Puteti vedea aici ciocolatosul ei!

Ingrediente pentru o tava de 20 cm (tava cu gaura pentru colac), inalta cam de 11 cm:
125 ml smantana proaspata pentru frisca
190 gr ciocolata amaruie
75 gr unt topit
125 gr iaurt (eu am pus jumatate iaurt grecesc si jumatate smantana proaspata pentru frisca)
190 gr zahar
2 oua
175 gr faina 00 (eu am pus faina cu agent de crestere)
4 gr praf de copt (eu nu am pus)
75 gr cacao amara
un praf de sare
25 ml cafea espresso
50 gr cafea solubila (eu nu am pus)
200 gr visine din compot (eu am avut in aspirina)
unt si cacao pentru tava

pentru decor:
50 ml smantana proaspata pentru frisca
75 gr ciocolata amaruie
15 ml lichior de cafea (eu am pus cafea espresso)

Intai si-ntai, se face cafeaua espresso si se lasa deoparte.
Untul se topeste si se lasa deoparte.
Visinele se pun la scurs.
Se pune smantana intr-un ibric, iar cand incepe sa fiarba se adauga ciocolata amaruie bucatele. Se stinge focul si se amesteca asa incat sa se topeasca ciocolata.
Se varsa apoi ciocolata in vasul mixerului, se adauga untul topit, iaurtul (eu nu am avut iaurt normal, asa ca am amestecat bine jumatate iaurt grecesc cu jumatate smantana proaspata pentru frisca), zaharul si ouale batute. Se amesteca, dar nu mult, doar pana ce ingredientele se unesc.
Se cerne faina amestecata cu cacaua, praful de copt si sarea, se adauga apoi la compozitia facuta initial. Se amesteca pana ce se obtine o copozitie omogena.
Se adauga cafeaua espresso, cafaeaua solubila (eu nu m pus), visinele scurse de zeama si se amesteca bine cu o spatula.
Se unge tava cu unt si se presara cu cacao, se varsa compozitia si se da la cuptor (preincalzit) la 160 de grade pentru o ora. Se face testul cu scobitoarea.
Se scoate tortul din cuptor, se lasa in tava pentru circa 20 de minute, iar apoi se scoate cu atentie. Eu l-am scos aproape imediat si era sa-l rup :).
Se pune apoi pe un gratar la racit.


Pentru glazura, se pune smantana intr-un ibric pe foc, cand incepe sa fiarba se stinge focul, se adauga ciocolata tocata si cafeaua espresso (sau lichior de cafea). Se amesteca asa incat sa obtinem o crema omogena. Se glazureaza deci tortul cu crema obtinuta.
Eu va sfatuiesc sa lasati glazura sa se raceasca putin, astfel incat sa devina mai densa si sa nu va curga toata pe farfurie. 
Pofta buna!





domenica 9 febbraio 2014

Treccine greche agli agrumi (biscotti) - Biscuiti grecesti

Mai jos reteta in limba romana

Poche ore dopo che la mia amica Carla ha pubblicato sul suo blog la ricetta di questi biscotti, mi sono decisa di farli. La mia cucina si è riempita di un fantastico profumo di agrumi, come se il Natale fosse alle porte! Ma come potevo resistere a non fare queste belle treccine? 
Ve le consiglio anche a voi e sicuramente sono da tenere in considerazione per le feste, sono troppo buone e direi che sono anche molto belle da vedere.
Anche questa ricetta la porto al contest di febbraio di Flavia, The Recipe-tionist. Carla è la vincitrice di gennaio e quindi ci ha aperto le porte del suo blog! Dobbiamo sbirciare fra le sue ricette, sceglierne una e riprodurla fedelmente. Il vincitore diventerà il recipe-tionist del mese successivo. Qui potete leggere le regole di questo bel contest. 

Silvana ha provato le treccine a modo suo e potete vedere la sua versione qui:
http://silvanausa.blogspot.it/2014/02/le-treccine-modo-mio.html
Francesco ha provato la ricetta sostituendo la panna con il latte e potete vedere qui i suoi biscotti:
http://www.lacucinadegliangeli.net/2014/02/treccine-greche-agli-agrumi.html
I biscotti di Daniela li potete vedere qui:
http://danielaincucina.blogspot.it/2014/03/biscuiti-grecestitreccine-greche.html

Ingredienti per circa 23 trecce:
280 gr farina
120 gr burro
100 gr zucchero
4 cucchiai di panna fresca
2 tuorli
un pizzico di sale
la buccia grattata di 2 limoni e di 1 arancia

Montare il burro con lo zucchero fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso.


Aggiungere i tuorli, mescolare e unire poi la panna.


In una ciotola mescolare la farina, il sale e le scorze grattate degli agrumi. Unire il tutto all'impasto precedente.
Formare una palla e conservare in frigorifero per 30 minuti. 



Staccare dei pezzetti d'impasto grandi come una noce, fate dei salsicciotti lunghi circa 20 cm, piegarli in due e attorcigliarli.



Mettere le treccine su una teglia foderata con della carta forno e infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per 20 - 25 minuti. Le mie treccine sono state pronte in 20 minuti.
Buon appetito!




E questa è stata la nostra colazione di sabato mattina!


Questa ricetta la porto alla sfida di Flavia - The Recipe-tionist


Româna

Prietena mea Carla a publicat biscuitii astia pe blogul ei vineri. Dupa ce am citit reteta am decis sa-i fac cateva ore mai tarziu. Bucataria mea s-a umplut de miros de lamaie si de portocala, de ziceai ca se fac pregatiri de Craciun la mine acasa!
Sunt foarte buni, de tinut minte neaparat si pentru sarbatori, avind in vedere ca se fac rapid de tot si au o forma mai neobisnuita, deci sunt si frumosi nu numai buni.


Silvana i-a incercat si puteti vedea versiune ei aici:
Francesco a inlocuit smantana cu lapte:
Aici puteti vedea biscuitii Danielei, extraordinar de frumosi!

Ingrediente pentru circa 23 de biscuiti:
280 gr faina
120 gr unt
100 gr zahar
4 linguri de smantana proaspata pentru frisca
2 galbenusuri
un praf de sare
coaja razuita de la 2 lamai si o portocala

Se mixeaza untul cu zaharul pana ce se obtine o compozitie deschisa la culoare si spumoasa.
Se adauga galbenusurile, se amesteca, dupa care se adauga smantana.
Intr-un castron se amesteca faina, sarea si coaja razuita de lamaie si de portocala. Se adauga la compozitia precedenta, se amesteca. 
Se formeaza o bila de aluat, care se pune in frigider pentru circa 30 de minute.
Se iau din aluat bile cat o nuca, se intind cu mana formind un snur de circa 20 de cm. Capetele se unesc si se ruleaza ca in poza de mai sus.
Se pun biscuitii pe tava acoperita cu hartie de copt, se dau la cuptor (preincalzit) la 180 de grade pentru 20-25 de minute. Ai mei dupa 20 de minute au fost gata.
Pofta buna!