mercoledì 27 marzo 2013

Farfalle al salmone, asparagi selvatici e basilico - Paste cu somon, sparanghel salbatic si busuioc

Mai jos, reteta in limba româna

Ieri, il nostro carissimo amico ci ha regalato dei asparagi selvatici. Una meraviglia! 
Quando mio marito è tornato a casa con questo bel mazzo di asparagi ho fatto salti di gioia. 
Quindi, ieri sera ho fatto la frittata e per oggi a pranzo farfalle, asparagi selvatici, filetto di salmone fresco, pomodorini secchi e basilico fresco. 
Che ve ne pare? 
E avete notato che da oggi il post inizia in italiano?
QUI trovate un'altra versione di pasta con filetto di salmone e asparagi.

Ingredienti (non ho pesato niente, sono andata a occhio):
filetto di salmone fresco (senza lische e senza pelle)
asparagi selvatici
1/2 cipolloto
pomodorini secchi sott'olio
basilico
una noce di burro
olio extravergine di oliva
sale
pepe
pasta - farfalle


Pulire gli asparagi e quindi tagliare la parte legnosa (quella finale), lavarli e metterli a bollire (tagliati già a pezzi) per qualche minuto. 
Mettere una noce di burro e qualche cucchiaio di olio evo in una padella, assieme al cipollotto tritato.


Aggiungere qualche mestolo dell'acqua di cottura degli asparagi e far andare. 
La cipolla si deve ammorbidire.
Aggiungere il filetto di salmone tagliato a pezzettini ma non troppo piccoli. Far andare a fuoco moderato. Deve risultare rosa da tutte le parti.



Unire poi gli asparagi bolliti e scolati e i pomodorini secchi tagliati a pezzettini. Salare, pepare. Ho usato il sale affumicato che sul pesce ci sta benissimo.
Mescolare e fare insaporire.



Aggiungere la pasta, mescolare e impiattare. All'ultimo, nel piatto, aggiungere del basilico fresco spezzettato.
Buon appetito!




Româna

Ieri, prietenul nostru ne-a omagiat cu un buchet splendid de sparanghel salbatic. 
Asa ca aseara am facut o omleta cu sparanghel, iar azi la pranz paste.
Sparanghelul salbatic e mai subtire decat cel cultivat, iar ca gust e usor mai amarui.
AICI gasiti o alta reteta de paste cu somon proaspat si sparanghel.

Ingrediente (nu am cantarit nimic, am pus totul la ochi):
file de somon proaspat (fara oase si fara piele)
sparanghel salbatic
1/2 ceapa 
rosii seci in ulei
busuioc proaspat
unt cat o nuca
ulei extravirgin de masline
sare
piper
paste - farfalle

Se curata sparanghelul taind partea finala care e mai tare, lemnoasa. Se spala si se pune la fiert pentru cateva minute, taiat bucati de cativa cm. 
Se pune untul, uleiul si ceapa taiata marunt inr-o tigaie. Se adauga cate un polonic, pe rand, din apa in care fierbe sparanghelul si se lasa la foc potrivit pana ce ceapa se inmoaie.
Se adauga apoi somonul taiat bucati (dar nu prea mici) si se lasa pana ce devine roz pe toate partile.
In acest moment se adauga sparanghelul fiert si rosiile seci taiate. Se sareaza si se pipereaza. Eu am folosit sare afumata, merge de minune cu pestele. Se amesteca si se lasa cateva secunde sa se combine aromele.
Cand pastele au fiert se scurg de apa si se pun in tigaie, se amesteca si se pun pe farfurie. Deasupra se pune busuioc proaspat. Pofta buna!







lunedì 25 marzo 2013

Salam de caracatita - Salame di polpo

Più sotto la ricetta in italiano

Il fac de mult timp.
La inceput l-am tot vazut pe ici pe colo, pe cookaround, pe giallozafferano, la Lili si imi propusesem sa-l fac. Dar tot am amanat, probabil nu eram prea increzatoare.
Insa mi-a iesit bine intotdeauna si de aceea l-am repetat de multe ori.
Asa ca dupa atatA vreme, in sfarsit pot sa va pun vreo doua poze si sa va zic cum fac eu.
Avem nevoie de ingredientul principal, caracatita, apoi de o sticla de plastic si de sfoara de bucatarie.

Iata cum am fac eu. Ultima data am folosit:  
3 caracatite mici, in total 2 kg
2 sticle de plastic, mici, de 0,5 l (de preferat sticla sa nu aiba forme ciudate, in asa fel incat salamul sa iasa uniform)
sfoara de bucatarie

Eu il prepar intotdeauna cu caracatita congelata, cumparata de la vanzatorul meu de peste de incredere. Caracatita va rezulta mai moale, deci nu e nevoie sa fie batuta cu ciocanul pentru carne, etc.
Asadar se spala bine caracatita, dupa ce s-a decongelat. I-am scos ochii (da, stiu, suna cam ciudat) si ciocul.
Se pune apa la fiert intr-o oala destul de incapatoare. Cand apa incepe sa fiarba, se introduc tentaculele caracatitei pe rand in apa, de 3 ori si se scot. Operatiunea asta va face in asa fel incat tentaculele sa se increteasca. Introducem apoi caracatita in oala. Facem asa cu toate caracatitele.






Se lasa la fiert pana cand devine moale (facem proba cu un cutit, trebuie sa intre cu usurinta). Eu am lasat circa o ora la fiert.



Se taie cu un foarfec partea superioara a sticlelor de plastic, se introduce caracatita calda ca in poza, cu tentaculele in sus (pe care am scos-o din apa initial pe o farfurie) si se preseaza bine.




Eu am avut de data asta 3 caracatite, deci in fiecare sticla am pus cate o caracatita intreaga, plus o jumatate.
Am presat bine cu mana, apoi cu foarfeca am taiat partea superioara a sticlei in multe limbute pe vertical, de cativa cm, pe care apoi le-am indoit spre interior, inchizind astfel sticla. Tineti apasat in asa fel incat sa nu se deschida.



Se trece sfoara pe sub sticla si incepem sa inchidem sticla, cum putem mai bine.
La pasul asta e mai bine daca aveti pe cineva prin preajma sa va ajute. Adica unul sa tina sticla inchisa si altul sa lege cu sfoara.
Eu am facut mereu singura operatiunea asta (o data parca s-a nimerit sa fie sotul acasa si m-a ajutat el) si deci am facut destula practica, m-am obisnuit, stiu cum trebuie sa fac.
Deci inchideti bine sticla cu sfoara, legata strans.
Eu nu fac niciodata gauri pe fundul sticlei. In momentul in care presez caracatita, iese si apa din sticla, daca are apa evident.
Daca mai raman cateva picaturi se depoziteaza pe fundul sticlei si in momentul in care tai salamul odata scos din sticla, se indeparteaza usor, in fond apa (zeama) se transforma in gelatina.



Dupa ce am inchis bine sticlele (sau sticla, depinde ce cantitate faceti) se impacheteaza bine in folie de plastic si se pun in frigider cu o greutate deasupra. Eu de obicei le pun pe un raft de pe usa, pun un borcan ceva deasupra care sa ajunga la raftul superior. Adica sa fie presat.
Tot ce v-am povestit pana acum, se face cu o zi inainte de a fi servit salamul de caracatita.
E si comod la urma urmei, mai ales daca avem si altele de pregatit si nu le putem face pe toate deodata.
Inainte de a-l servi, am pus sticlele in congelator pentru 15 minute.
Atentie, nu trebuie sa se congeleze, numai sa se raceasca mai bine.
Am taiat apoi sfoara, am deschis limbutele de la sticla si se scoate salamul. Daca trageti un pic mai tare de limbute o sa vedeti ca sticla se rupe foarte usor. Daca nu, va ajutati de foarfec sau cutit ca s-o taiati cu grija, evident.
Se taie salamul felii (mie imi place sa-l tai nu prea subtire dar nici prea gros, ca in poza asa) si se pune pe platou.



De data asta am ales sa-l servesc cu bilute de pepene galben (ala cu coaja galbena galbena si miezul palid, deci nu pepene portocaliu).
Am pus sare, piper si un fir de ulei extravirgin de masline pe salam, iar pepenele l-am lasat natur.
Daca-l serviti fara pepene, puteti stoarce si ceva zeama de lamaie deasupra.




Pofta buna!

ITALIANO

E finalmente dopo tantissime volte che l'ho cucinato, sono riuscita a fare qualche foto passo per passo.
Lo conosciamo tutti come salame o carpaccio di polpo. E l'avrete sicuramente assaggiato al ristorante. Se ancora non l'avete preparato a casa, vi consiglio di farlo, è un'altra cosa.
Serve l'ingrediente principale cioè il polpo, una bottiglia e spago da cucina.
Non è per niente difficile farlo, diciamo che la parte più antipatica è chiudere la bottiglia.  

Ecco come faccio io. L'ultima volta ho usato:
3 polpi piccoli, in totale 2 kg
2 bottiglie di plastica di 0,5 l, preferibilmente quelle di acqua Vera (io uso sempre queste), perché è una bottiglia che non ha forme particolari, quindi il salame verrà dello stesso spessore. In più, avendo il fondo in quella maniera, trattiene benissimo lo spago
spago da cucina

Io lo preparo sempre con il polpo surgelato comprato al mio pescivendolo di fiducia. Risulterà molto morbido, quindi non c'è bisogno di batterlo, ecc.
Lavare bene i polpi una volta scongelati. Si puliscono, togliendo gli occhi e il becco.
Mettere a bollire dell'acqua in una pentola capiente. Quando l'acqua inizia a bollire, immergere i tentacoli del polpo nell'acqua e sollevarli per 3 volte, per farli arricciare.
Immergere poi i polpi uno a uno nell'acqua e lasciare bollire fino a quando risultano teneri. Io ho lasciato per circa un'ora.

Tagliare con le forbici la parte superiore della bottiglia, inserire il primo polpo (come nella foto, con i tentacoli rivolti verso l'alto) e pressare bene.
Io ho avuto 3 polpi, quindi li ho divisi in 2 bottiglie. Quindi in ogni bottiglia ho messo un polpo intero ancora caldo e poi un'altra metà.
Ho pressato bene, poi con le forbici ho tagliato la parte superiore della bottiglia in tante linguette di qualche cm, che poi ho piegato all'interno, chiudendo così la bottiglia. Tenere premuto in modo che non si apri. 
Passare lo spago sotto la bottiglia e iniziare a chiuderla. 
Qui è meglio se vi fate aiutare, io l'ho sempre fatto da sola questo discorso (se non sbaglio una volta è capitato a casa in quel momento mio marito e mi sono fatta aiutare da lui) e ormai ho fatto l'abitudine, so come devo fare. Nel senso che l'ideale sarebbe che uno tenesse la bottiglia chiusa e l'altro la legasse.
Chiudere quindi con lo spago, per bene.
Io non faccio mai dei fori sul fondo della bottiglia, non preoccupatevi, nel momento in cui pressate il polpo, anche l'acqua in eccesso (se c'è) fuoriesce. E se rimane qualcosa si deposita sul fondo e quando lo affettate si può subito allontanare, in fondo si trasforma in una gelatina. 
Una volta chiuse le bottiglie, le ho coperte con la pellicola trasparente e le ho messe in frigo con un peso sopra. Di solito le metto sulla porta del frigo, con qualche barratolo sopra (fra uno scaffale e l'altro), quindi molto fermo.
Tutto questo si fa il giorno prima di servirlo. 
Quindi è anche molto comodo, se avete da preparare altre cose.
Prima di servirlo, con circa 15 minuti, io passo le bottiglie in congelatore in modo che si raffreddino un po' di più.  Attenzione, si devono raffreddare, non congelare!
Poi, si leva lo spago, si aprono le linguette e si tira fuori il salame. Se tirate le linguette, vedrete che la bottiglia si rompe con molta facilità.
Affettare il salame (a me piace affettarlo non troppo sottile, ma nemmeno troppo spesso), metterlo su un piatto da portata.
Io questa volta ho scelto di servirlo con delle palline di melone giallo, quindi una volta sistemate le fettine sul vassoio, ho cosparso di sale e pepe e ho irrorato con del buon olio extravergine di oliva. Ma solo il polpo, non il melone. Il melone l'ho lasciato al naturale.
Ed è per questo che questa volta non ho messo il limone.
Buon appetito!



Con questo post partecipo al linky party





mercoledì 20 marzo 2013

Ziua tatalui 2013 - La festa del papà 2013


Primavara bate la usa. Se simte in aer. Cel putin aici.
E anotimpul meu preferat si evident ca verdele ce il caracterizeaza e una din culorile care imi plac.

La primavera ormai è arrivata. Si sente nell'aria. Almeno qui. 
E' la stagione che preferisco di più e ovviamente il verde che l'accompagna è il colore che amo.


O dorinta imensa de primavara, dupa atata frig. Si de verde. Si de aceea nu mi-a fost greu deloc sa aleg culoarea care a caracterizat cina de ieri.

Voglia di primavera e voglia di verde, quindi non è stato difficile scegliere il colore che avrebbe dominato la tavola di ieri sera.



Am inceput cu o salata de creveti, capsuni si menta. Reteta aici. Stiu ca nu-i sezonul capsunilor, dar de-o pofta merg, ca n-o fi foc.

Abbiamo iniziato con un'insalata di gamberetti, fragole, zucchine e menta. La ricetta qui.
So che non è la stagione delle fragole, ma una volta ogni tanto, si può fare.



Salam de caracatita, care place intotdeauna, servit cu cu pepene galben ( e valabil ce am scris la capsuni). In sfarsit am reusit sa fac poze pas cu pas, asa ca reteta o puteti vedea aici.

Salame di polpo che è sempre gradito, con palline di melone giallo (lo stesso discorso delle fragole vale anche qui) . Finalmente sono riuscita a fare le foto passo per passo, quindi la ricetta la potete vedere qui.



Zacusca de vinete, reteta aici - Zacusca di melanzane, la ricetta qui.


Caponata siciliana, reteta aici - Caponata siciliana, la ricetta qui


Cocktail de creveti, iar alaturi paine prajita cu seminte de fenicul, pentru crema de bobi care a urmat dupa. Portii individuale pentru fiecare comesean.  

Cocktail di gamberetti e accanto crostini di pane con semi di finocchio, tostati al forno, per accompagnare il macco di fave. Porzioni individuali per ogni commensale. 


Crema de bobi, retata aici - Macco di fave, la ricetta qui


Peste fript - Triglie fritte


File de somon in crusta de foietaj. 
Am pus fiecare bucata de somon pe o bucata de aluat foietaj, am sarat, piparat, am pus ceva oregano, am uns cu ou marginile aluatului asa incat cand l-am inchis sa nu se desfaca, deci am inchis foietajul, am l-am intepat cu furculita din loc in loc, am uns din nou cu ou si am dat la cuptor la 200 de grade pana ce a prins o culoare frumoasa. 

Filetto di salmone in crosta di pasta sfoglia. 
I filetti senza lische e senza pelle, li ho messi nella sfoglia (ognuno su un pezzo di sfoglia), ho salato, pepato, ho cosparso con un po' di origano, ho chiuso i pacchetti spennellando con un po' d'uovo sbattuto anche la chiusura, per sigillare. Ho bucherellato con una forchetta l'impasto qua e là e ho spennellato con uovo sbattuto. Ho infornato a 200 gradi fino a quando l'impasto ha preso un bel colore.



Anghinare la cuptor - Carciofi al forno


Profiterol, reteta aici (poza facuta pe lumina, cand l-am terminat de preparar) 

Profitterol, la ricetta qui (la foto fatta ancora con la luce, quando l'ho finito di preparare)


Cosulete de ciocolata amara pe care le-am umplut cu crema tiramisù (de fapt crema fara albus, adica doar galbenusuri, zahar si mascarpone). Am topit ciocolata amaruie la bainmarie si am decorat interiorul unor forme de silicon. Am pus apoi formele la frigider sa se intareasca. Cand ciocolata s-a intarit, am mai facut un strat cu ciocolata si le-am pus din nou la frigider. Inainte de a le servi, le-am scos din forme, in fiecare cosulet am pus o lingura de crema, apoi bucatele de tort de ciocolata si din nou crema. Am presarat cacao si voilà!

Cestini di cioccolato fondente ripieni con crema tiramisù (in realtà, senza albumi, cioè solo tuorli, zucchero e mascarpone). Ho sciolto del cioccolato fondente a bagnomaria e ho decorato delle formine in silicone, aiutandomi con un cucchiaino. Ho messo a rassodare in frigo, poi li ho tirati fuori e li ho decorati con un altro strato di cioccolato. Ho lasciato rassodare per bene. 
Prima di servire ho tirato fuori i cestini di cioccolato dalle formine di silicone. In ogni cestino ho messo un cucchiaio di crema, poi pezzettini di torta al cioccolato  e ancora crema. Una spolverata di cacao e voilà!


Socrii mei au adus un dulce fript pe baza de orez facut de soacra mea si apoi alt dulce tipic de pe aici care se manaca pe 19 martie, aluat fript umplut cu crema de ricotta. 

I miei suoceri hanno portato le frittelle di riso fatte da mia suocera e i sfinci di San Giuseppe (ripieni di ricotta), che si fanno dalle nostre parti. 



Pe curand si la multi ani tuturor tatilor din lume!
A presto e auguri a tutti i papà del mondo!


giovedì 14 marzo 2013

Paste cu somon, sparanghel si seminte de pin - Pasta con salmone, asparagi e pinoli

Più sotto la ricetta in italiano

Nu consumam foarte des somon, insa e un peste care ne place, nu zic nu. 
Daca va place somonul proaspat si voua, daca va place si sparanghelul, atunci cu siguranta pastele astea va vor incanta papilele. Sunt delicioase!
AICI gasiti o alta reteta cu somon proaspat si sparanghel.

Ingrediente pentru o portie generoasa:
160 gr somon proaspat file (deci fara oase, fara piele)
4 fire de sparanghel
jumatate de ceapa mica (eu am pus de care-am avut de data asta, adica ceapa rosie)
seminte de pin
sare
piper
ulei extravirgin de masline
140 gr paste



Se curata sparanghelul (cu unealta aceea de curatat legume) si se pune la fiert pentru cateva minute. Nu trebuie sa fie foarte moale sa devina pireu. Sa fie al dente.
Dupa ce a fiert, se scurge de apa (apa nu se arunca), si se pune intr-un castron cu apa rece si gheata, asa incat sa-i oprim fierberea si sa-si pastreze culoarea.
Se taie apoi varfurile de circa 3 cm, iar restul se taie rondele de circa 1 cm.
Se pune sparanghelul intr-un castron cu putin ulei ev si sare.

Semintele de pin se pun intr-o tigaie si se lasa la foc mic pana ce prin culoare. Atentie mare, imediat se pot arde.

Somonul se taie cubulete si se pune intr-o tigaie calda, la foc potrivit si se lasa doar pana ce e de culoare roz pe toate partile. Luam de pe foc si lasam deoparte.




Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaie cu putin ulei ev si un polonic - doua din apa in care a fiert sparanghelul si se lasa la foc potrivit pana ce se inmoaie.

Intre timp se pun pastele la fiert, cand sunt fierte se scurg de apa si se pun in tigaia cu ceapa, pe foc, se amesteca.
Se adauga semintele de pin pe care le-am prajit inr-o tigaie (fara nimic altceva), sparanghelul, somonul si piper proaspat rasnit.



Se amesteca bine si se pune pe farfurii.
Pofta buna!




ITALIANO

Non siamo grandi consumatori di salmone, ma quando lo compro lo mangiamo con tanto piacere.
Quindi, se vi pace il salmone fresco, se vi piacciono gli asparagi, allora sicuramente questa pasta v'incanterà il palato. E' deliziosa.
QUI trovate un'altra ricetta di pasta con filetto di salmone e asparagi. 

Ingredienti per una porzione generosa (molto, direi) :
160 gr filetto di salmone fresco (quindi senza lische e senza pelle)
4 asparagi
mezza cipolla piccola (io ho messo la cipolla rossa questa volta, per è questa che avevo in casa)
pinoli
sale
pepe
olio extravergine di oliva
140 gr pasta 

Tostare i pinoli.
Pulire gli asparagi (con il pelapatate) e metterli a bollire per qualche minuto. Devono essere al dente, non vogliamo una purea :).
Una volta bolliti, scollarli (non buttate l'acqua, servirà dopo) e metterli in una ciotola con acqua e ghiaccio per fermare la cottura.
Tagliare le punte di circa 3 cm, quindi lasciarle intere. I tronchetti tagliarli a pezzi e poi mettere il tutto in una ciotola con un po' di olio evo e sale.
Tagliare il salmone a cubetti e tostarlo in una padella antiaderente calda. Deve risultare rosa da tutte le parti. Togliere dal fuoco e mettere da parte.
Tagliare finemente la cipolla e metterla a rosolare in una padella con poco olio evo e un mestolo di acqua di cottura degli asparagi. Aggiungere ancora dell'acqua se c'è bisogno, mano a mano.
Mettere la pasta a bollire, una volta pronta scollarla e metterla nella padella con la cipolla, aggiungere gli asparagi, il salmone, i pinoli tostati e del pepe macinato fresco.

Mescolare e impiattare.
Buon appetito!



Ringrazio tanto Emanuela del blog Ricami di pasta frolla per avermi donato il premio Very Inspiring Blogger.


Ringrazio molto anche Silvana del blog Sale & Pepe per avermi donato il premio The Versatile Blogger


Grazie mille ragazze, questa volta li vorrei donare a tutti coloro che mi seguono!