venerdì 11 maggio 2012

Spaghetti cu scoici - Spaghetti con le vongole

Più sotto la ricetta in italiano

Dintre toate tipurile de paste, ca model ma refer, cel mai mult imi plac spaghetti.
Se preteaza aproape la oricare reteta si imi place efectiv invartitul acela cu furculita cand le mananc.
Azi o reteta clasica, cu gust de mare.

Ingrediente pentru 2 portii:
600 gr scoici
2 linguri de sare mare
cateva linguri de ulei extravirgin de masline
vin alb sec
3 catei de usturoi
patrunjel
piper
250 gr spaghetti
putina sare pentru fiert pastele (scoicile sunt deja foarte sarate, deci reglati-va in functie de cat de sarate sunt scoicile)

Scoicile le-am spalat si le-am pus intr-un vas cu 2 linguri de sare mare si acoperite de apa rece, la frigider pentru cateva ore bune, sa lase nisipul.
Insa la un anumit interval de timp (o data la 2 ore, sa zic), am schimat apa de cateva ori, fara sa mai pun sare.
Deci am spalat scoicile, am umplut din nou recipientul cu apa si din nou la frigider, acoperit de folie de plastic.
Folosesc de obicei vasul in care usuc salata, fiind 2 (cosul+vasul) e mai practic pentru operatiunea asta.
Cand vine timpul sa le gatesc, le scurg de apa si le pun intr-o tigaie calda fara nimic altceva, sa se desfaca. Vor lasa apa lor.
Cand scoicile s-au desfacut, se scot si se pun pe o farfurie acoperita, la cald, iar apa pe care au lasat-o se filtreza si se pune deoparte.
In felul asta suntem siguri ca nu vom manca nisip :).
Intr-o tigaie punem cateva linguri de ulei ev si ceva catei de usturoi. Cand sfaraie uleiul, punem si scoicile desfacute, le invartim de cateva ori si stingem cu vin alb.

Adaugam apoi zeama pe care am pastrat-o si lasam sa dea cateva clocote.
NU PUNEM SARE! Deja sunt ele foarte sarate. Gustati eventual, nu scoicile, ci sosul.
Piparam, adaugam patrunjel tocat marunt si cateva linguri de apa in care fierb pastele (contine amidon si se vor lega mai bine cand amestecam).
Cand pastele au fiert, le scurgem de apa si le adaugam peste scoici. 
Amestecam, punem pe farfurii si servim cu un pahar de vin alb rece.

Pofta buna!

ITALIANO

Fra tutti i formati di pasta, lo spaghetto è quello che mi piace di più.
Si presta quasi ad ogni ricetta e poi forse mi piace molto il gesto di girarlo con la forchetta nel piatto :).
Oggi una ricetta classica, con sapore di mare.

Ingredienti per 2 porzioni:
600 gr vongole
2 cucchiai di sale grosso
qualche cucchiaio di olio extravergine di oliva
vino bianco secco
3 spicchi d'aglio
prezzemolo
pepe
250 gr spaghetti
poco sale per la cottura della pasta (le vongole sono molto salate, quindi regolatevi in base a questo)

Lavare le vongole e metterle in un recipiente con acqua fredda e 2 cucchiai di sale grosso.
Io di solito uso quel recipiente per lavare l'insalata, è comodo, avendo la ciotola sotto.
Quindi copritelo con pellicola e metterlo in frigo per qualche ora.
Una volta ogni tanto cambiare l'acqua senza l'aggiunta di altro sale.
Scolare le vongole e metterle in una padella calda, senza olio, ad aprirsi.
Una volta aperte, metterle su un piatto e filtrare l'acqua che hanno rilasciato e  metterla da parte.
Facendo in questo modo, non rischiamo di mangiare sabbia :)!
Mettere qualche cucchiaio di olio evo e 3 spicchi d'aglio in una padella a rosolare.
Aggiungere le vongole già aperte, e dopo 1 minuto sfumare con del vino bianco secco, preferibilmente lo stesso vino che serviremo durante la cena.
Quando l'alcool si è evaporato, aggiungere il brodino delle vongole e lasciare cuocere per qualche minuto.
Pepare, aggiungere il prezzemolo tritato e qualche cucchiaio dell'acqua di cottura della pasta.
Quando la pasta ha raggiunto il tempo di cottura, scolarla e metterla nella padella con le vongole, mescolare ed impiattare.
Buon appetito!



4 commenti:

  1. neee,pt. asta te urasc :) .daca cozze mai gasesc vongole, no way :((
    Le ador,da imi scot parleala peste o luna.:-p

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  2. Inseamna ca trebuie sa-ti faci plinul in vacanta :)!

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  3. piatto stupendo, impossibile non fare il bis!brava!

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  4. Lo so....mio marito l'ha fatto :)!
    Grazie Fede :)!

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