venerdì 18 maggio 2012

Prajiturele cu morcovi, fistic si caise seci - Dolcetti alla carota con pistacchi e albicocche


Più sotto la ricetta in italiano

Am gasit reteta asta in cartea de retete a robotului  KA.
Cum sunt o mare amatoare de fistic, trebuia neaparat s-o incerc.
De fapt nu sunt amatoare de fistic. Il ador. Si la fel ca mine, il adora Lili, careia ii dedic cu mare drag reteta asta :)!

Ingrediente pentru 12 prajiturele:
150 gr morcovi
100 gr zahar
175 ml ulei de floarea soarelui
2 oua
225 gr faina
3/4 lingurita de praf de copt
un praf de sare
1 lingurita de cardamom macinat
coaja rasa de la o lamaie
50 gr fistic 
50 gr caise seci

Pentru glazura de branza:
100 gr branza philadelphia
250 gr zahar pudra
1-2 lingurite de suc de lamaie
1/2 pastaie de vanilie

Pentru morcovii caramelati:
75 gr morcovi
75 gr zahar
2 linguri suc de lamaie
2 linguri de zahar

Se curata morcovii (cele 150 gr) si se dau pe razatoarea mica.
Se amesteca la mixer ouale cu zaharul si uleiul, pana ce rezulta un amestec deschis la culoare.
Se adauga faina, praful de copt, sarea, cardamomul si coaja de lamaie si se amesteca pana ce faina e incorporata in aluat.
Se adauga apoi morcovii, fisticul, caisele taiate marunt si se amesteca cu o lingura.

Compozitia rezultata, se pune in 12 forme de muffins.
Se dau la cuptor (preincalzit) la 200 de grade pentru 20 de minute, dupa care se lasa prajiturelele la racit pe un gratar.
Glazura
Se amesteca cu mixerul branza si zaharul pudra, dupa care se adauga sucul de lamaie si semintele de vanilie.
Morcovii caramelati
Se curata morcovii si se taie bastonase subtiri.
Se pun intr-o cratita cu zaharul, sucul de lamaie si apa.
Se amesteca pana ce zaharul se topeste si din acel moment se lasa inca 5 minute la fiert, pana ce lichidul se ingroasa si morcovii devin translucizi.
Decorati prajiturelele cu glazura si morcovi.

Pofta buna!

ITALIANO

Questa ricetta l'ho trovata nel libro del KA.
La dovevo fare, perché fra gli ingredienti c'é il pistacchio, che io adoro, e come me lo adora anche mia carissima Lili
Quindi, dedico a lei questi dolcetti, che a noi sono piaciuti tantissimo :)!

Ingredienti per 12 dolcetti:
150 gr carote
100 gr zucchero
175 ml olio di girasole
2 uova 
225 gr farina
3/4 cucchiaino di lievito per dolci
un pizzico di sale
1 cucchiaino cardamomo macinato
scorza grattugiata di un limone
50 gr pistacchi sgusciati
50 gr albicocche essiccate tritate

Per la glassa al formaggio:
100 gr formaggio philadelphia
250 gr zucchero a velo
1-2 cucchiaini di succo di limone
1/2 baccello di vaniglia

Per le carote candite: 
75 gr carote
75 gr zucchero
2 cucchiai di succo di limone
2 cucchiai di acqua

Pelare e grattugiare le carote (150 gr).
Montare le uova con lo zucchero e l'olio, fino a ottenere un composto chiaro e soffice.
Aggiungere la farina, il lievito per i dolci, il sale, il cardamomo e la scorza di limone.
Mescolare fino a ottenere un composto appena amalgamato.
Incorporate le carote grattugiate, i pistacchi, le albicocche tritate e mescolare con un cucchiaio.
Trasferite l'impasto nei pirotini, con l'aiuto di un cucchiaio.
Infornare a 200 gradi (forno preriscaldato) per 20 minuti.
Fare raffreddare i dolcetti su una griglia.

La glassa
Sbattere il formaggio e lo zucchero a velo nella ciotola del robot da cucina.
Aggiungere il succo di limone e i semi di vaniglia. Mescolare. 

Le carote candite
Pelare le carote e tagliare a striscioline fini.
Metterle in una casseruola con lo zucchero, il succo di limone e l'acqua.
Portare lentamente a ebollizione mescolando fino a che lo zucchero non si sia sciolto.
A questo punto, fate cuocere a fuoco alto per 5 minuti, fino a che lo sciroppo non si sia addensato e le striscioline di carota non siano diventate traslucide.

Spalmare la glassa sui dolcetti raffreddati e decorare con le carote candite.
Buon appetito!



22 commenti:

  1. Pofta am sigur,da n-am prajiturici.Pot servi una?
    Te pup!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Cum sa nu? Ia mai multe nu numai una :)!
      Un week-end frumos!

      Elimina
  2. Pentru mineee?Multumesc!Ti-am zis eu ca vin inot la tine...ma provoci.
    Abia astept sa le incerc si eu.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Da, pentru tine! Muah muah!
      De-ai veni, cred c-am sta numai in mancaruri si povesti.
      Eu intre timp am cumparat tot pentru Shrikhand :). Abia astept sa-l fac.

      Elimina
  3. Mmmmm..... ce bunaciuni! Weekend placut.

    RispondiElimina
  4. Le tortine alle carote sono tra i miei dolci preferiti ma le ho sempre fatte con le mandorle. Deliziosa la tua variazione su tema usando i pistacchi. E le albicocche rendono tutto ancora più goloso. UN bacio, buon we

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Anche a me piacciono tanto i dolci con le carote. Me ne sono innamorata al primo assaggio!
      Grazie Fede, un bacio e buon fine settimana!

      Elimina
  5. Arata extraordinar, Any!! Felicitari!! :)
    Imi place ideea morcovilor caramelizati :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Multumesc mult Olguta!! Dupa supa ta de morcovi care a fost super, trebuie sa incerc si tortul cu morcovi!

      Elimina
  6. Foarte apetisante!Un weekend frumos!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Multumesc Paradis, ma bucur ca-ti plac!
      Un week-end placut si tie :)!

      Elimina
  7. ma sono stupendi!!!!!bravissima!!!!!!!!!!!!

    RispondiElimina
  8. Excelente, fac si eu de multe ori prajituri cu legume in aluat.Mi se par mai zemoase si mai bune.
    Te pup cu drag si-ti doresc weekend fain.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Si mie imi plac tare mult. Prajiturelele astea nu sunt zemoase insa, dar au o consistenta foarte faina si sunt satioase.
      Te pup si eu Miculino, week-end frumos!!!

      Elimina
  9. Foarte dragalase si sigur si foarte bune!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Multumesc mult, deja s-au terminat. Maine am altceva in plan :)!

      Elimina
  10. anch'io adoro i pistacchi...ma non li ho mai provarti con le albicocche...da provare!!complimenti, sei bravissima!!

    RispondiElimina
  11. Anche per me era la prima volta, devo dire che ci stanno benissimo assieme!
    Grazie mille!

    RispondiElimina