sabato 10 marzo 2012

Iepure umplut cu pancetta, pere si smochine seci - Coniglio ripieno di pancetta coppata, pere e fichi secchi


Più sotto la ricetta in italiano 

Minunat de bun, demn de un pranz sau cina speciala.

Ingrediente: 
un iepure dezosat (  dezosarea iepurelui)
cateva smochine uscate
o para (sa fie tare sa ramana compacta in timpul coacerii)
10-12 felii de pancetta coppata 
salvie
rozmarin
un catel de usturoi
2 tulpini de telina
2 morcovi
2 cepe potrivite
ulei extravirgin de masline
seminte de fenicul
supa din: oasele iepurelui, o ceapa, un morcov, o tija de telina, sare si boabe de piper
sare

piper


Am dezosat iepurele ca aici dezosarea iepurelui - din oase am facut o supa, impreuna cu o tija de telina, un morcov, o ceapa, sare, boabe de piper. Supa o filtram.
Am pus peste carne o bucata de hartie de copt, am batut carnea cu grija sa nu-i fac gauri.

Am pus peste iepure sare, piper proaspat macinat si feliile de pancetta coppata.
Usturoiul, salvia si rozmarinul le-am taiat marunt si le-am presarat deasupra.
Para am taiat-o pe jumatate, a, scos cotorul si apoi am taiat-o felii si am pus-o peste carne, pe lung.
Apoi am taiat smochinele (am taiat codita) si le-am pus si pe ele deasupra pe langa para.
Am presarat deasupra seminte de fenicul si am trecut la inchiderea carnii/ruloului, dupa care am legat bine carnea cu ata de bucatarie.
Am pus carnea intr-o tava cu ulei extravirgin de masline, pe langa carne am pus 2 cepe, 2 morcovi si 2 tulpini de telina, taiate nu chiar marunt.
Am sarat totul, deci si carnea deasupra si am dat la cuptor (incalzit de dinainte) la 200 de grade.

Din cand in cand am udat carnea cu uleiul din tava si cu cate un polonic de supa.
Am lasat la cuptor 40 de minute, dupa care am mai lasat la grill pana ce a prins culoare (daca e nevoie), deci cam inca 10 minute. 
Am scos de la cuptor, am taiat ata, am lasat sa se odihneasca pana ce am mancat pastele, in cuptorul stins.
Am taiat apoi cu grija carnea si am pus pe farfurii.
Toate legumele si tot susul din tava le-am pus in termomix (in orice alt mixer, etc) si le-am facut sos.
Pe farfurie 
cu sos

E minunat, sublim, n-am cuvinte.
Gustul smochinelor cu para se combina perfect, totul e o armonie de gusturi.

Pofta buna!

ITALIANO

Ingredienti:
un coniglio disossato ( la disossatura del coniglio )
brodo di coniglio fatto con: le ossa del coniglio, una cipolla, una carota, una costa di sedano.
10-12 fette di pancetta coppata
fichi secchi
1 pera non troppo matura
salvia, rosmarino
aglio
semi di finocchio selvatico
2 coste di sedano, 2 carote, 2 cipolle
sale, pepe
olio evo

Disossare il coniglio  la disossatura del coniglio ). 
Con le ossa fare un brodo assieme a una costa di sedano, una cipolla e una carota, sale e pepe nero in grani. Una volta finito il brodo, lo filtriamo.
Mettiamo sopra la carne un foglio di carta forno e battiamo la carne, facendo attenzione di non romperla o fargli dei buchi.
Salare e pepare il coniglio e farcirlo con le fette di pancetta coppata, un trito di aglio, rosmarino e salvia.
Sbucciamo la pera, leviamo il torsolo e poi la tagliamo a fette, tagliamo i fichi secchi e distribuiamo il tutto sul coniglio.
Aggiungiamo i semi di finocchio.
Iniziamo a rotolare piano piano il coniglio e lo leghiamo con spago da cucina.
Tagliamo a cubetti 2 coste di sedano, 2 carote e 2 cipolle e gli mettiamo dentro la teglia da forno con del olio evo.
Adagiamo sopra il coniglio, saliamo e cuociamo in forno a 200 gradi, per 40 minuti circa, bagnando spesso con il fondo di cottura e del brodo.

Ho tolto dal forno, ho tagliato lo spago e ho lasciato riposare 5 minuti.
I legumi li ho frullati con il Bimby (o con qualsiasi altro frullatore) finché ho ottenuto un bel sugo cremoso.
Ho tagliato il rotolo a fette e ho servito accompagnato dal sugo.

E' un piatto meraviglioso, un armonia di gusti! 
Io l'ho preparato per il pranzo di Natale e posso dire che è stato gradito da tutti!
Buon appetito!

8 commenti:

  1. Ma bucur ca sunt prima care iti ureaza bine ai venit in lumea blogosferei!La cat mai multe retete, asa cum ne-ai obisnuit pana acum fata harnica si frumoasa!

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    1. Multumesc mult de tot Lili, mi-am facut si eu curaj in sfarsit!
      Nu stiu inca cu ce se mananca chestia asta, dar invat!

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  2. Nu conteaza, tu ai talent si avem multe de invatat de la tine.

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    1. E mai greu la inceput pana-i dau de cap, dar ma ajuti tu :)!
      Cat despre talent, nu stiu ce sa zic....eu gatesc cu mare dragoste pentru cei dragi. Cred ca asta-i secretul :).

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  3. Bun venit în blogosfera! Excelenta rulada. Reteta asta potriveste bine si cu carne de pui sau curca. Ma bucur ca-ti aduni retetele într-un loc. E mai usor de "rasfoit" :D

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    1. Multumesc mult Maya!
      Da, cine nu mananca carne de iepure cred ca poate s-o personalizeze dupa bunul plac, ca nu-i batuta-n cuie.

      A durat un pic pana m-am hotarat, dar sper sa recupar rapid!

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  4. Inca un bun venit si de la mine.Vorba Mayei, e bine cand sunt adunate toate intr-un loc.
    Bafta.

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    1. Merci Ioana!!!!
      Am vrut sa-ti las un mesaj pe blog zilele trecute cand inca nu intrasem eu in lumea blogosferei, insa n-am reusit.
      Acum e mai usor, fiind inregistrata.

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