venerdì 22 gennaio 2016

Faraona all'arancia e patate alla paprika - Bibilica cu portocale si cartofi cu paprika

Mai jos reteta in limba romana

Di solito cucino la faraona intera al forno, con salvia e rosmarino e con un bel contorno di patate al forno. Oppure al cioccolato, una versione che ci ha conquistato subito, molto particolare.
Ma stavolta, per il pranzo della domenica scorsa, mi andava di provare qualcosa di nuovo è così mi sono ricordata di questa ricetta che avevo visto anni fa sul blog di Giuliana. Molto buona, profumata, saporita, da rifare ancora direi.
Mamma ha fatto un contorno di patate che a noi piace moltissimo, con paprika e prezzemolo. Una valida alternativa alle solite patate al forno.
Vi auguro un buon fine settimana!

Ingredienti:
1 faraona a pezzi
3 scalogni 
100 gr di pancetta affumicata a dadini
qualche rametto di rosmarino
qualche foglia di salvia
succo di una arancia spremuta
1 arancia intera tagliata a fette
sale
pepe
olio extravergine di oliva

Pulire la faraona, fiammeggiarla e tagliarla a pezzi.
Tagliare i scalogni a julienne e rosolarli in una padella con la pancetta a dadini e qualche cucchiaio di olio extravergine di oliva.



Aggiungere la faraona a pezzi, il rosmarino, la salvia, il sale, il pepe.
Cuocere coperto per circa 45 minuti, mescolando spesso e aggiungere se c'è bisogno un pochino d'acqua.



Quasi a fine cottura (5 minuti prima di spegnere il fuoco) aggiungere il succo d'arancia e l'altra arancia tagliata a fette.





Ingredienti per le patate alla paprika:
patate 
1/2 cucchiaino di paprika dolce
sale
olio extravergine di oliva
prezzemolo

Pulire le patate, tagliarle a pezzi e metterle a bollire con un pochino di sale.
Mettere qualche cucchiaio di olio extravergine di oliva in una padella assieme alla paprika dolce, mescolare e riscaldare un pochino.
Aggiungere le patate bollite, regolare di sale e mescolare il tutto.
Aggiungere il prezzemolo e servite.
Buon apetito!


Româna

De obicei gatesc bibilica intreaga la cuptor, cu rozmarin si salvie si o servim cu cartofi la cuptor. Am facut-o si cu ciocolata, o varianta mai putin obisnuita, dar foarte buna si care ne-a cucerit papila din prima clipa.
De data asta, pentru pranzul de duminica trecuta, am vrut sa incerc ceva nou si asa mi-am amintit de reteta asta vazuta acum cativa ani pe blogul Giulianei. Foarte buna a iesit, carnea aromata si parfumata, o s-o refac cu siguranta.
Mama a facut o garnitura de cartofi cu paprika si patrunjel, buni si rapizi, care a inlocuit cu succes cartofii la cuptor.
Va doresc un sfarsit de saptamana cat mai placut!

Ingrediente:
1 bibilica taiata bucati
3 salote
100 gr pancetta afumata (sau kaizer) taiata bucatele
cateva ramurele de rozmarin
cateva frunze de salvie
sucul proaspat stors de la o portocala
o portocala taiata felii
sare
piper
ulei extravirgin de masline

Se curata bibilica, se parleste si se taie bucati.
Se taie salotele julienne si se pun intr-o tigaie cu pancetta afumata si cu cateva linguri de ulei extravirgin de masline. Se lasa pe foc pana ce se inmoaie salotele, dupa care se adauga biblica taiata bucati, rozmarinul, salvia, sare, piper.
Se acopera si se lasa pe foc circa 45 de minute, amestecind mereu si se adauga un pic de apa daca e nevoie.
Spre final (cu cinci minute inainte) se adauga sucul de la o portocala si cealalta portocala taiata felii.

Ingrediente pentru cartofii cu paprika:
cartofi
1/2 lingurita de paprika dulce
sare
ulei extravirgin de masline
patrunjel

Se curata cartofii, se taie bucati si se pun la fiert cu putina sare.
Se pun cateva linguri de ulei extravirgin de masline intr-o tigaie impreuna cu paprika dolce, se amesteca si se incalzeste putin pe foc. Se adauga cartofii fierti, se amesteca, se pune deasupra patrunjel tocat si apoi se servesc calzi.








mercoledì 20 gennaio 2016

Carpaccio di tonno affumicato marinato allo zenzero - Carpaccio de ton afumat marinat cu ghimbir



Dopo il carpaccio di spada affumicato marinato all'arancia, oggi vi racconto un po' il carpaccio di tonno affumicato marinato allo zenzero. Questi sono due antipasti che sono stati presenti sulla tavola della Vigilia di Natale e devo dire che hanno avuto molto successo. Trovo che siano due ricette facili, leggere e molto gustose.
Grazie Giuliana anche per questa ricetta!

Ingredienti:
300 gr carpaccio di tonno affumicato
il succo di 2 lime
1 pezzetto di zenzero fresco
prezzemolo
erba cipollina (io non l'ho trovata)
1 spicchio d'aglio
sale
pepe esotico
bacche di pepe rosa
olio extravergine di oliva

In una ciotola mescolare l'olio con il succo di lime, poco sale, una manciata di pepe esotico, il prezzemolo e l'aglio tritati, l'erba cipollina, lo zenzero grattugiato, il pepe rosa. Sbattere bene per emulsionare e versare poi il tutto sopra le fette di tonno affumicato disposte su un piatto da portata. Lasciare marinare per almeno 4-5 ore.
Buon apetito!

Româna

Dupa "carpaccio" de peste spada afumat, iata-l si pe cel de ton afumat. Au avut mare succes pe masa din Ajunul Craciunului si cu siguranta au devenit doua gustari de peste care nu vor lipsi de acum inainte de sarbatori si nu numai.
Multumesc Giuliana si pentru reteta asta!

Ingrediente:
300 gr carpaccio de ton afumat (felii foarte subtiri de ton afumat)
sucul de la 2 limete
1 bucatica de ghimbir proaspat
patrunjel
arpagic verde (eu nu am pus ca nu am gasit)
1 catel de usturoi
sare
piper exotic
boabe de piper roz
ulei extravirgin de masline

Intr-un castron se amesteca uleiul cu sucul de la cele 2 limete, putina sare, piper exotic macinat proaspat, patrunjelul tocat, usturoiul taiat fin de tot, arpagicul verde taiat cu o foarfeca, ghimbirul dat la razatoare si piperul roz. Se amesteca bine cu o furculita in asa fel inca sa rezulte o emulsie. Se toarna emulsia peste feliile de peste aranjate pe un platou si se lasa la marinat pentru cel putin 4-5 ore.
Pofta buna!






domenica 17 gennaio 2016

Carpaccio di spada affumicato marinato all'arancia - Carpaccio de peste spada afumat marinat in suc de portocale

Mai jos reteta in limba romana

Tra le varie cose che ho preparato per la cena della Vigilia di Natale, c'era anche questo carpaccio di spada che ha conquistato il palato di tutti. Devo ringraziare la mia amica Giuliana, per me una fonte d'ispirazione preziosa.

Ingredienti:
300 gr spada affumicato a fette
il succo di 2 arance
il succo di un limone
prezzemolo
1 spicchio d'aglio
sale
pepe esotico
olio extravergine di oliva
pepe rosa in grani

In una ciotola mescolare l'olio con il succo delle due arance, il succo di limone, l'aglio e il prezzemolo tritati, il pepe rosa in grani, una macinata di pepe esotico e regolare di sale (poco). Sbattere bene il tutto per emulsionare.
Mettere le fettine di spada su un piatto da portata e bagnare con l'emulsione. Lasciare marinare per almeno 4 - 5 ore.
Buon apetito.


Româna

Unul dintre preparatele avute pe masa din Ajun de Craciun a fost acest carpaccio de peste spada afumat. A fost deosebit de bun, toata lumea a fost incantata si de aceea ii multumesc prietenei mele Giuliana pentru reteta si v-o propun si voua. 

Ingrediente:
300 gr felii de peste spada afumat
sucul de la 2 portocale
sucul de la o lamaie
patrunjel
1 catel de usturoi
sare
piper exotic
ulei extravirgin de masline
boabe de piper roz

Intr-un castron se amesteca uleiul cu sucul de la cele doua portocale, sucul de lamaie, usturoiul taiat marunt, patrunjelul tocat, boabele de piper roz, ceva piper exotic proaspat macinat si putina sare. Se amesteca bine totul cu o furculita asa incit sa rezulte o emulsie.
Se pun feliile de peste spada pe un platou, se varsa deasupra emulsia si se lasa la marinat pentru cel putin 4 - 5 ore.
Pofta buna!





martedì 5 gennaio 2016

Il cenone di capodanno 2015 - Cina de Revelion 2015


Le feste sono quasi finite, le fatiche in cucina pure... :)))!
Quest'anno abbiamo festeggiato il capodanno a casa nostra e vi vorrei fare vedere cosa è uscito fuori dalla mia cucina. 
Buon 2016 a tutti!

Sarbatorile aproape ca s-au terminat si odata cu ele s-au terminat si eforturile depuse in bucatarie :)))!
Anul asta am sarbatorit revelionul acasa la noi si as vrea sa va arat ce a iesit din bucataria mea.
Un an nou fericit tuturor!




Cocktail di gamberetti - Cocktail de creveti



Ostriche Belon  
Una parte del ghiaccio è fatta con chicchi di melograno grazie ad una idea vista da Lorena.

Stridii Belon
O parte di cuburile de gheata e facuta cu boabe de rodie, dupa o idee vazuta la Lorena.


Le salse per accompagnare le ostriche: una fatta con dello scalogno tritato e marinato nell'aceto e un'altra fatta con cognac, sale, pepe, un goccio d'olio extravergine di oliva, succo di limone.

Sosurile care au acompaniat stridiile: unul e facut cu salota taiata marunt si marinata in otet, iar celalalt cu coniac, sare, piper, ceva ulei extravirgin de masline si suc de lamaie.


Alici marinate con olio extravergine di oliva e cipolleta 

Ansoa marinate cu ulei extravirgin de masline si ceapa verde taiata fin



Vol au vent ripieni con crema di salmone affumicato e robiola e decorati con uova di lompo

Vol au vent umpluti cu crema de somon afumat si branza robiola si decorate cu icre de lompo




Carpaccio di polpo bagnato con un'emulsione fatta con olio extravergine di oliva, succo di limone, pepe rosa in grani, sale.

Carpaccio de caracatita peste care am pus o emulsie facuta din ulei extravirgin de masline, suc de lamaie, sare si boabe de piper roz.


Tartine con uova di lompo

Tartine cu icre de lompo


Tartine con taramosalata (uova di merluzzo mescolate con olio e succo di limone)

Tartine cu salata de icre



Peperoncini ripieni di tonno

Ardei iuti umpluti cu ton


Cialda di cannolo ripiena di baccalà mantecato su letto di macco di fave.
Un piatto che io e mio marito abbiamo assaggiato tempo fa in un ristorante di Palermo (il ristorante dell'hotel Quintocanto - Officine del gusto) e dato che ci aveva colpito molto, avevamo deciso di rifarlo a casa e finalmente l'abbiamo portato in tavola per questo capodanno.

Coaja de cannolo umpluta cu crema de cod pe un pat de crema de bobi.
Am gustat bunatatea asta cu sotul meu pentru prima data intr-un restaurant din Palermo (restaurantul hotelului Quintocanto - Officina del gusto) si de atunci ne-am tot propus sa incercam acasa sa imitam ce-am mancat acolo. Sunt satisfacuta, a iesit delicios.
 



Filetto di salmone marinato all'arancia, in crosta croccante (noci, pinoli, buccia d'arancia, rosmarino e timo) su un letto di purea di patate (una crema di patate bollite e schiacciate, latte e burro)

File de somon marinat in suc de portocale, in crusta crocanta la cuptor ( nuci, seminte de pin, coaja rasa de portocala, rozmarin si cimbru) pe un pat de pireu de cartofi (o crema facuta cu cartofi fierti, lapte si unt si apoi mixat totul)




Dentice al forno con patate, cipolla, pomodorini e olive

Dentice la cuptor cu cartofi, ceapa, rosii cherry, masline 


Dentice all'acqua pazza

Dentice la cuptor cu cappere, morcov, rosii cherry, ierburi aromatice.


Zuppa di lenticchie - Ciorba de linte conform traditiei