martedì 28 maggio 2013

Dolce soffice con amarene - Prajitura frageda cu visine


Mai jos, reteta in limba româna

Un semplice dolce da colazione, molto soffice e per chi ama le amarene il mio consiglio è di non pensarci due volte se farlo oppure no!
Io uso le amarene sciroppate, conservate da mia mamma nei barratoli. 
Nel mio paese, fare le confetture in casa, così come la frutta sciroppata, i sott'aceti, ecc, è sempre stata un'usanza molto diffusa. In tutte le case esiste una piccola dispensa piena zeppa di leccornie dolci o salate. E di certo non manca a casa di mia mamma che per me è la maga delle conserve!
Non è questione di avere tempo. Ve lo assicuro. Perché nei tempi della mia infanzia, le donne, le mamme, le nonne, lavoravano, crescevano i figli senza baby sitter, curavano la casa e trovavano pure il tempo di conservare la frutta e la verdura di stagione. 
E' questione di bravura. Oggigiorno è troppo facie dire non c'è tempo! Si preferisce fare del shopping in più, andare più spesso dal parrucchiere, in palestra, andare a fare l'aperitivo, oppure occuparsi il tempo con cose più piacevoli. Non giudico e non condanno, ognuno è libero di fare ciò che vuole e di mettere in tavola ciò che vuole!
Ma vogliamo mettere a confronto una frutta sciroppata fatta in casa con quella che si trova in commercio? Lo stesso discorso vale per le confetture e per tutti i prodotti fatti in casa. 
A casa dei miei genitori non è mai entrato una conserva acquistata. Dolce o salata che sia. 
Questo dolce lo adoro, è di una morbidezza unica. E' uno dei dolci dell'infanzia e la ricetta è di mia mamma.
Note:
- ovviamente potete usare le amarene fresche snocciolate.
- il dolce si può preparare il giorno prima, sarà soffice come appena sfornato. 
- le amarene sono letteralmente inghiottite dal impasto, perché è molto molto soffice.

Ingredienti per una teglia di 22x30 cm:
150 gr burro
150 gr zucchero a velo
4 uova
180 gr farina
1 bustina di lievito per dolci
100 ml latte
un pizzico di sale
amarene sciroppate snocciolate (non le ho pesate, ma ho usato un barratolo grande)

Separare i tuorli dagli albumi.
Mettere le amarene a sgocciolare.



Montare il burro tagliato a pezzettini con lo zucchero a velo. Deve risultare una crema chiara.





Aggiungere i tuorli e mescolare bene.



Unire la farina mescolata con il lievito e aggiungere anche il latte. Mescolare bene per omogeneizzare il composto. L'impasto risulterà denso.


Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale e poi aggiungerli al composto fatto inizialmente, mescolando piano piano dal basso verso l'alto.
Mettere il composto risultato in una teglia unta di burro e cosparsa di farina.
Aggiungere le amarene, una ad una, senza premere sul composto e infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 30 minuti. Vale sempre la prova stecchino.
Lasciare raffreddare e cospargere di zucchero a velo.
Buon appetito!









Româna

O prajitura frageda tare, fara pretentii si se termina cat ai clipi. E una din prajiturile mele preferate as putea zice, iar reteta e a mamei mele dragi.
Daca va plac visinele atunci trebuie s-o incercati si voi.
Eu am folosit visinele la borcan puse de mama, le ador pur si simplu. Binenteles ca puteti folosi si visine proaspete, eu insa am facut-o mereu cu visine conservate. Astea ale mele sunt conservate cu aspirina.
A doua zi, prajitura va fi frageda ca in prima zi! Visinele s-au scufundat in aluat, pentru ca e extem de frageda prajitura, o sa vedeti.

Ingrediente pentru o tava de 22x30 cm:
150 gr unt
150 gr zahar pudra
4 oua
180 gr faina
1 plic de praf de copt (16 gr are plicul folosit de mine)
100 ml lapte
un praf de sare
visine din compot fara samburi (nu le-am cantarit, am folosit un borcan mare)

Se separa galbenusurile de albusuri.
Se pun visinele la scurs.
Se amesteca cu mixerul untul taiat bucatele si zaharul pudra, pana ce rezulta o crema densa, deschisa la culoare.
Se adauga galbenusurile, se amesteca, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se pune imediat si laptele si se amesteca bine asa incat compozitia sa rezulte omogena. 
Se mixeaza bine albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga (pe rand, lingura cu lingura) la compozitia facuta initial si se amesteca de jos in sus.
Se pune compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se pun deasupra visinele una cate una, insa fara a le impinge in aluat. 
Se da la cuptor la 180 de grade (preincalzit) pentru circa 30 de minute. Se face testul cu scobitoarea.
Dupa ce se raceste se presara cu zahar pudra.
Pofta buna!






venerdì 17 maggio 2013

Tonno di coniglio - Ton de iepure


Mai jos, reteta in limba româna

Questa ricetta arriva da Monferrato, Piemonte. 
Quando ho detto a mio marito che l'avrei preparata, mi ha risposto: già dal nome, non mi piace!  O è tonno, o è coniglio! Giustamente...potevano trovare un altro nome, ma d'altronde di nomi strani ce ne sono...vedi il coniglio in galera! Un'altra ricetta che noi adoriamo.
Mi sono detta....io lo faccio lo stesso, ormai conosco bene i suoi gusti, quindi non mi posso sbagliare. E ho fatto bene!
Il nome deriva dal fatto che la carne precedentemente cotta, deve riposare, macerare, per un minimo di due giorni nell'olio extravergine di oliva. Una volta pronta, diventa morbidissima, tenerissima come il tonno, insomma...squisita!
Può essere servita come antipasto oppure come secondo piatto accompagnata da un'insalata. E' un'ottimo piatto per tutte le stagioni e per tutte le occasioni. Si mangia a temperatura ambiente e diciamo che, per l'estate è ideale.
Si prepara quindi in anticipo e anche da questo punto di vista è una ricetta comoda. Io l'ho preparata per la festa della mamma e visto che, avevo varie cose da preparare, il fatto di poterla fare due giorni prima, mi è stato di grande aiuto.
Il procedimento è molto semplice. Io l'ho fatta più lunga perché ci tenevo a spiegare bene, passo per passo. Vi assicuro che è di una semplicità unica.

Ingredienti:
1 coniglio di circa 1,5 kg
1 carota grande
2 coste di sedano
1 cipolla
2 chiodi di garofano
1 mazzetto di erbe aromatiche: salvia, rosmarino, prezzemolo
salvia per macerare (ho avuto più di 30 foglie)
sale
7 grani di pepe nero
11 spicchi d'aglio
olio extravergine di oliva di ottima qualità 

Prima di tutto mettere a bollire circa 4 litri d'acqua in una casseruola/pentola capiente.
Nel frattempo, pulire la carota, le coste di sedano, infilzare i due chiodi di garofano nella cipolla, legare le erbe aromatiche in un mazzetto con del filo adatto agli alimenti.
Tagliare la testa al coniglio, pulirlo all'interno (quindi togliere gli organi), lavarlo e metterlo da parte insieme agli altri ingredienti già preparati.


Quando l'acqua inizia a bollire, mettere dentro la pentola il coniglio intero (non a pezzi), la carota, il sedano, la cipolla, il mazzetto di erbe aromatiche, il pepe in grani e del sale.
Dal momento in cui l'acqua inizia a riprendere il bollore, lasciare sul fuoco per circa un'ora. La carne deve risultare tenera, quasi quasi si deve staccare da sola dalle ossa.


Si spegne il fuoco e si lascia raffreddare completamente dentro la pentola, nel suo brodo.
Questa operazione l'ho fatta la sera. Quindi, ho spento il fuoco, ho tirato fuori il coniglio su un vassoio, ho raccolto dalla pentola la carota, il sedano, la cipolla e le erbe aromatiche e le ho buttate. Il brodo l'ho filtrato, l'ho rimesso dentro la pentola, ho rimesso dentro il coniglio, ho messo il coperchio e ho lasciato a temperatura ambiente fino all'indomani mattina presto. 
Che volete fare, mi piaceva di più l'idea che il coniglio riposasse nel brodo filtrato! 


La mattina presto quindi ho tirato fuori il coniglio dal suo brodo e l'ho asciugato per bene con della carta da cucina. Non buttate il brodo, lo potete congelare e usare per diverse altre preparazioni. Io lo congelo nei sacchetti per il ghiaccio, sono molto comodi e prendono poco spazio.
Ho iniziato poi a staccare la carne dalle ossa. Non fatela a pezzi troppo piccoli, ma nemmeno troppo grandi.
Ho preso un contenitore di vetro (dev'essere munito di coperchio) e ho fatto un primo strato di carne. Ho salato, ho messo sopra le foglie di salvia e dei spicchi d'aglio tagliati a metà.
Ho coperto con dell'olio extravergine e ho continuato a fare un'altro strato di carne, sale, salvia, aglio e olio.
La carne dev'essere completamente coperta di olio e se nei due giorni, mentre la carne si riposa in frigo, c'è bisogno di aggiungere dell'altro olio, fatelo. Nel mio caso non è stato necessario.
Quindi una volta sistemata la carne nel contenitore (di vetro), mettere il coperchio e porre in frigo.
Dopo due giorni la carne sarà pronta per l'assaggio.
Io il coniglio l'ho bollito giovedì sera, venerdi mattina presto l'ho sistemato nel contenitore e domenica al pranzo (quindi dopo 2 giorni) l'abbiamo servito. Di una morbidezza unica, saporito...insomma..una bontà!



Tirare fuori il coniglio dal frigo, almeno un'ora prima di essere servito.
Sistemarlo sul piatto da portata avendo cura di scolare l'olio in eccesso.
Noi l'abbiamo mangiato come antipasto. Assaggiate anche la salvia, è veramente ottima e fate anche la scarpetta, perché no!
Buon appetito!



Româna

Reteta apartine regiunii Piemonte, carnea de iepure la final devine foarte frageda precum tonul, de aceea si numele.
Se serveste ca gustare sau ca felul doi cu o salata eventual. 
Vara e minunat, mai ales ca se mananca rece. 
Simplu si comod de preparat, cu 2 zile inainte, deci si pentru oaspeti e bun de facut, mai ales daca aveti si alte feluri de mancare de pregatit si timpul la dispozitie in ziua respectiva e redus.
Pentru mine personal e o reteta care se preteaza oricarei ocazii. Eu l-am facut pentru pranzul de duminica si a fost apreciat de toata lumea. 
Reteta va garantez e de o simplitate unica. Eu am povestit mai pe larg, pas cu pas, sa fie cat mai clar posibil. Practic se fierbe carnea, se da jos de pe oase si se pune la macerat in ulei extravirgin, salvie si usturoi. Atata tot.

Iata cum am procedat eu.


Ingrediente:

1 iepure de 1,5 kg 

1 morcov mare

2 tije de telina
1 ceapa
2 cuisoare
1 buchet de ierburi aromatice: salvie, rozmarin, patrunjel, pe care le-am legat cu ata de bucatarie
salvie proaspata(am avut cred peste 30 de frunze)
sare
7 boabe de piper
11 catei de usturoi
ulei extravirgin de masline de buna calitate

Am pus la fiert cam 4 litri de apa intr-o cratita larga, incapatoare (ca sa incapa iepurele).
Am curatat morcovul, tijele de telina, in ceapa am pus cele 2 cuisoare, am legat ierburile aromatice. Iepurele l-am curatat in interior (deci se pune fara organe si evident fara cap), l-am spalat bine.
Cand apa a inceput sa fiarba, am pus iepurele intreg (nu bucati), ceapa, morcovul, telina, ierburile aromatice, boabele de piper, sare.
Din momentul in care apa a inceput din nou sa fiarba, l-am lasat la fiert circa o ora, la foc moderat, deci nu la maxim sa faca bulbuci de sa sara din oala .

Carnea trebuie sa fie foarte moale, aproape sa cada singura de pe oase. Eu l-am incercat cu o furculita, intra extrem de usor. Se stinge focul si se lasa iepurele la racit in oala, in apa in care a fiert. 
Eu am facut in felul urmator: am stins focul, iepurele l-am scos cu grija pe un platou, legumele le-am aruncat, iar supa am strecurat-o si am pus-o iar in oala, dupa care am adaugat iepurele. Deci am lasat iepurele la racit in oala in supa strecurata, cu capacul pus. Evident nu se pune oala in frigider pentru ca e fierbinte, se lasa la temperatura camerei.

Eu l-am fiert seara tarziu, dimineata devreme era rece complet (pentru pranzul de duminica, l-am fiert joi seara, vineri dimineata l-am pus la macerat).
Dimineata am scos deci iepurele din supa, l-am pus intr-o strecuratoare la scurs, insa supa propriu zisa nu se arunca. O puteti congela, e buna la gatit fripturi de iepure la cuptor, de exemplu.
Am tamponat iepurele cu hartie de bucatarie sa-l usuc cat de cat, dupa care am dat jos toata carnea de pe oase. Carnea pe cat posibil nu se face fr
anjuri, dar nici bucati mari!
Am luat un vas de sticla cu capac (trebuie sa se inchida bine capacul), am pus un strat de carne la baza vasului, deasupra am pus sare, frunze de salvie, catei de usturoi taiati pe jumatate.
Am acoperit carnea cu ulei extravirgin de masline.
Apoi am facut alt rand de carne, sare, salvie, usturoi si ulei. 
Cand am terminat straturile, carnea trebuie sa fie acoperita complet de ulei.
Am pus capacul si am pus apoi vasul in frigider. Trebuie sa stea la macerat minim 2 zile. Apoi se poate servi.
Ne uitam din cand in cand si daca se reduce cumva uleiul, trebuie adaugat, astfel incat carnea sa stea mereu acoperita de ulei. La mine n-a fost nevoie.
In momentul in care se serveste, se scoate din frigider cu cel putin o ora inainte de a fi consumat.
Se scurge de ulei si se pune pe un platou, farfurie, ce vreti voi. 
Va recomand sa mancati si salvia, e extrem de buna si de ce nu o picatura de ulei aromat in care sa intingeti frumos o bucatica de paine!

La final, cand iepurele va deveni o amintire ( frumoasa, evident! ) va ramane si ceva ulei ev in care s-a macerat iepurele. Nu care cumva sa-l aruncati! Strecurati-l si puneti-l deoprate. Si-apoi faceti ce vreti cu el, adica il folositi la mancare, etc, eu de exemplu l-am pus peste paste. 

Pofta buna!




lunedì 13 maggio 2013

Il pranzo della domenica e la festa della mamma - Pranzul de duminica si ziua mamei


Bianco e rosso, sono questi i colori che ho scelto per il pranzo di ieri. Un pranzo domenicale, per la festa della mamma.

Alb si rosu, astea sunt culorile pe care le-am ales pentru pranzul de ieri. Un pranz de duminica, pentru ziua mamei. In Italia, in fiecare an in a doua duminica a lunii mai, se sarbatoreste ziua mamei.


Gerbere bianche per il centro tavola e gypsophila ("velo da sposa") per impreziosire i tovaglioli in tessuto.


Gerbere albe pentru centrul mesei si gypsophila (sau "voal de mireasa" sunt numite aici floricelele astea mici) pentru servetelele in tesut.



Ecco cosa ho preparato - Iata ce am pregatit

Tonno di coniglio, una ricetta che ho fatto per la prima volta, ma di certo non sarà l'ultima. Coniglio bollito, poi marinato in olio extravergine di oliva, salvia e aglio. Una preparazione squisita, che può essere servita come antipasto , ma anche come secondo piatto (sempre freddo). Noi non abbiamo resistito e l'abbiamo subito assaggiato. 

Ton de iepure, o reteta pe care am facut-o pentru prima oara, insa stiu sigur ca o voi mai face. Iepure fiert, apoi marinat in ulei extravirgin de masline, salvie si usturoi. Extraordinar de bun iepurele preparat asa, se poate servi ca gustare, dar si ca felul doi (rece). Noi n-am rezistat si l-am servit la gustare.


Crostini con pesto di pomodori secchi, mandorle e basilico. La ricetta la trovate qui.

Tartine cu pesto de rosii seci, migdale si busuioc. Reteta o gasiti aici.



Caponata siciliana, fatta quest'estate, la ricetta la trovate qui.

Caponata siciliana, facuta vara trecuta, reteta o gasiti aici.


Olive nere e olive verdi.

Masline negre si masline verzi.



Confettura di petali di rose, comprata, ma senza ingredienti strani, ottima e fra l'altro "made in Romania", comprata qui però. La confettura ha accompagnato una serie di formaggi locali, che nelle foto non si vedono.

Dulceata de trandafiri, cumparata, insa fara prostii in ea. Foarte buna, facuta in Romania, dar cumparata aici. Dulceata a acompaniat o serie de branzeturi locale care nu se vad in poze.


Timballo di anelletti al forno, la ricetta la trovate qui. Questa volta ho messo anche del prosciutto cotto e non ho messo il parmigiano. Ottimo come sempre, timballo I love you :)))!

Timbal de paste la cuptor, reteta o gasiti aici. De data asta nu am pus parmigiano, dar am pus prosciutto cotto. A iesit sublim ca de obicei, timballo I love you :)))!






Filetto di maiale avvolto nello speck e pasta sfoglia, al forno. La ricetta la trovate qui.

Muschi de porc imbracat in speck si aluat foietaj, la cuptor. Reteta o gasiti aici.



Tiramisù in coppa Martini. La ricetta la trovate qui.

Tiramisù in cupa Martini. Reteta o gasiti aici


Tartufi al cioccolato, li ho fatti anche per la cena di pesce di qualche giorno fa, ma sono troppo buoni e quindi li ho rifatti. Anche loro vestiti di rosso, questa volta :). La ricetta la trovate qui.

Trufe de ciocolata pe care le-am facut si pentru cina de peste de acum cateva zile, dar n-am putut rezista sa nu-i fac din nou pentru ca sunt prea bune. Si ei imbracati in rosu, de data asta :). Reteta o gasiti aici.


Tiramisù al cioccolato, la ricetta qui.

Tiramisù cu ciocolata, reteta aici.



Bicchierini di panna cotta e crema di cioccolato, la stessa che ho usato per il tiramisù.

Paharele de panna cotta si crema de ciocolata, aceeasi pe care am folosit-o la tiramisù 



Vino rosso e spumante

Vin rosu si spumant


Auguri a tutte le mamme del mondo!
Auguri a mia mamma, auguri a mia suocera, auguri alle nonne!

La multi ani tuturor mamelor din lume!
La multi ani mamei mele, la multi ani soacrei mele, la multi ani bunicilor!