Più sotto la ricetta in italiano
Ador
smochinele proaspete, dar si pe cele seci.
Cu
dulceata asta fost dragoste la prima degustare. N-as putea sa mai renunt la ea.
Am
mai facut, nu-i prima data si de fiecare data am cojit smochinele, fiind mai
mari.
Insa
de data asta am avut smochine mici si fragede. Fiind de la tara, naturale, fara
conservanti pe ele sau alte prostii, mama a propus sa le lasam cu tot cu coaja
care era extrem de fina.
Eu
am ascultat-o si bine am facut, pentru ca ea e specialista dulceturilor si a
conservelor.
Smochinele
lasa foarte putina zeama, tocmai de aceea e prezenta apa in lista
ingredientelor.
Repet
din nou ceea ce am scris la toate rete tele de dulceata de pana acum:
Precizare: cantitatea de zahar
data este pentru zaharul folosit de mine,
care este mult mai concentrat decat cel din Romania. Mama mi-a zis ca
zaharul din Ro nu indulceste atat de tare ca zaharul de aici, deci cu siguranta
daca doriti sa faceti, folositi mai mult zahar. Cam 600 - 700 de gr la 1 kg de
smochine.
Ingrediente
pentru 8 borcane:
3
kg smochine
1,3
kg zahar
75
ml apa
sucul
de la o lamaie (sa fie o lamaie zemoasa)
Se
spala smochinele, se taie bucatele (dar nu drept mici de tot), se pun intr-o
cratita cu zaharul si se lasa timp de o ora deoparte, sa se topeasca zaharul.
Se amesteca din cand in cand, usor, sa nu se zdrobeasca fructele.
Adaugam
cele 75 ml de apa si se pune apoi pe foc vioi, pana ce incepe sa fiarba.
Reducem
apoi focul la mediu si lasam la fiert timp de 45 de minute.
Inainte
cu 10 – 15 minute de final, se pune zeama de lamaie.
Ne
dam seama ca dulceata e gata, in felul urmator: se introduce o lingura de lemn
in dulceata, se ridica lingura deasupra cratitei si se lasa sa curga siropul in
exces. Apoi deasupra unei farfurii incepem sa picuram din sirop si lasam sa
cada picaturi.
Ultimele
picaturi care cad de pe lingura, trebuie sa ramana ferme, ca o bobita.
Dupa
ce a fiert, se pune dulceata intr-un castron incapator (de portelan sau de
inox, nu de plastic), se lasa timp de 10 minute, dupa care se ia cu grija spuma
de deasupra.
Se
pune fierbinte in borcane si se inchid.
Se
incalzeste cuptorul la 180 de grade, se pun borcanele in tava de la cuptor, se
baga la cuptor si se stinge focul imediat.
Pofta
buna!
ITALIANO
Non
potrei rinunciare mai a fare la confettura di fichi. E’ semplicemente
meravigliosa!
Sarà
perché io adoro i fichi freschi, ma anche quelli secchi. Quindi, la confettura
non mi ha deluso. Anzi, è stato subito amore!
Tutte
le altre volte, assieme a mia mamma, abbiamo sbucciato i fichi.
Questa
volta, mia mamma ha proposto di lasciarli con la buccia, anche perché erano dei
piccoli fichi di campagna, naturali senza conservanti o altre cose chimiche
addosso. La buccia era finissima.
Ho fatto bene ad ascoltarla perché la
specialista delle confetture e delle conserve è lei.
Poi
vi chiederete, come mai l’acqua fra gli ingredienti? I fichi non lasciano molto
liquido come i altri frutti, quindi un po’ d’acqua ci vuole.
Ingredienti
per 8 barattoli:
3
kg fichi
1,3
kg zucchero
75
ml acqua
il
succo di un limone (un limone succoso)
Si
lavano i fichi, si tagliano a pezzetti (non troppo piccoli), si mettono in una
casseruola con lo zucchero e si lasciano riposare per circa un’ora, affinché si
sciolga lo zucchero.
Ogni
tanto si amalgama piano piano, stando attenti a non ridurre in poltiglia la
frutta.
Una
volta sciolto lo zucchero, si aggiungono i 75 ml di acqua e si mette la
casseruola sul foco vivace finché inizia a bollire, poi si riduce la fiamma e
si lascia bollire per 45 minuti.
Prima
della fine con 10 – 15 minuti si aggiunge il succo di un limone.
Con
un cucchiaio di legno facciamo la prova delle gocce, in modo da essere sicuri
che la confettura è pronta: immergiamo il cucchiaio di legno dentro la pentola,
lasciamo cadere il liquido in eccesso, poi lasciamo cadere delle gocce su un
piatto. Le ultime gocce devono rimanere ferme. Allora la consistenza è giusta.
Alla
fine, si mette la confettura in un recipiente capiente (di porcellana o
acciaio, non di plastica) e si lascia riposare per 10 minuti. Si toglie poi la
schiuma.
Si
mette la confettura ancora bollente nei barattoli, si chiudono e si mettono
nella teglia da forno.
Si
accende il forno a 180 gradi. Quando ha raggiunto la temperatura, si mette
dentro la teglia con i barattoli e si spegne subito il fuoco.
Si
lasciano dentro fino al giorno dopo, quando saranno completamente freddi.
Buon
appetito!