lunedì 2 aprile 2012

Lamai umplute cu crema de ton - Limoni ripieni di crema al tonno

Più sotto la ricetta in italiano

Am facut aperitivul asta pentru cina din Ajunul Craciunului si a fost foarte apreciat.
E placut si ochilor si papilelor. .
In plus, lamaile pot fi umplute cu o zi inainte, deci avantaj pentru cine are de preparat si alte feluri de mancare pentru Pasti de exemplu, ca tot se apropie sarbatorile.

Ingrediente:  
4 lamai netratate (biologice)
180 de gr de ton in ulei (pe care o sa-l punem la scurs)
90 gr unt
2 linguri capperi din otet
patrunjel

putin suc de lamaie
sare

Eu folosesc tot timpul lamai biologice pentru ca ne place mult si coaja mancata impreuna cu crema de ton. Deci mancati linistit si coaja la aperitivul asta, nu e amara. 

Sau serviti crema pe paine prajita la cuptor.
Am spalat lamaile, am taiat capacul cu un cutit bine ascutit.
Nu aruncati capacul pentru ca o sa va trebuiasca mai tarziu, sa inchideti lamaia. Curatati capacul

Am facut un x cu cutitul pana in fundul lamaii, avind grija sa nu trec prin coaja cu cutitul si apoi am taiat de jur imprejur.
Cu unealta aceea de scos cotorul la mere, am scos toata pulpa lamaii.

Am facut apoi crema de ton.
Am scurs bine tonul de ulei, l-am pus in termomix (se face la fel de bine cu oricare robot), am adaugat capperi scursi de otet, patrunjel, untul bucatele si putin suc de lamaie. Am mixat tot, am gustat de sare. Crema iese moale, insa se va intari la frigider, in lamai.

Am umplut lamaile cu crema rezultata si am apasat lejer cu o lingurita sa se umple bine sa nu ramana parti goale. Am pus capacul curatat.

Am impachetat lamaile separat in folie de aluminiu si le-am pus la frigider de pe-o zi pe alta.

Se taie apoi cu un cutit bine ascutit. Din fiecare lamaie mi-au iesit 4 felii.

Note:
- eu pe unele le-am si congelat, tot asa impachetate individual in folie de aluminiu. Le-am scos apoi din congelator cam cu o ora inaintea cinei, le-am lasat la temperatura camerei sa se dezghete nitel si sa pot baga cututul sa le tai, le-am taiat deci congelate partial, am pus feliile pe platou si pana la ora cinei s-au dezghetat. Crema s-a lipit perfect de coaja lamii.
- sunt valabile ambele metode de conservare. Impingeti crema in lamaie cu o lingurita, in asa fel incat sa nu ramana spatii goale (cum am specificat mai sus) si sa se lipeasca perfect de coaja.
- folositi un cutit bine ascutit pentru a taia feliile de lamaie. Eu folosesc intotdeauna un cutit pentru taiat paine.





Pofta buna!


ITALIANO

Un antipasto facile da realizzare, gustoso e di un bell'effetto visivo, direi.
Poi, ha un vantaggio: si può preparare in anticipo. E si sa, quando in cucina ci sono tante cose da preparare, se qualcosa si può fare il giorno prima, ben venga!
Si possono servire mangiando anche la buccia di limone oppure con crostini di pane.
La ricetta l'ho trovata su cookaround, presentata da Viv.

Ingredienti:
4 limoni biologici
180 gr tonno sott'olio 
90 gr burro
2 cucchiai capperi sott'aceto
prezzemolo
sale

Io uso sempre limoni biologici perché ci piace molto mangiare anche la buccia assieme alla crema di tonno.
Lavare i limoni, tagliare la prima fetta (il tappo), pulitela e metterla da parte.
Incidere una x su ogni limone con un coltello affilato, fino al fondo, avendo cura di non rompere la buccia. Tagliare giro giro e tirare fuori tutta la polpa del limone aiutandosi con un leva torsoli.
Mettere il tonno a sgocciolare, mescolarlo poi con i capperi, il prezzemolo, il burro morbido a pezzettini e poco succo di limone. Mettere tutti gli ingredienti nel mixer e frullare fino ad ottenere una crema. Regolate di sale.
La crema risulta morbida, ma in frigo una volta riempiti i limoni, si indurisce.
Riempire i limoni con la crema e schiacciare leggermente con un cucchiaino, in modo da riempire il limone in modo uniforme.
Mettere il tappo (la prima fetta di limone), avvolgere in un pezzo di carta alluminio e mettere in frigo.
Il giorno dopo, tirare fuori i limoni prima di servirli, affettarli e portarli in tavola.
Buon appetito!

Note:
- ho fatto la prova congelando i limoni ripieni e avvolti nella carta alluminio. Li ho tirati fuori circa un ora prima della cena, li ho lasciati a temperatura ambiente solo il tempo di scongelarsi parzialmente per poter tagliarli a fette.
Li ho messi su un vassoio e per la cena erano pronti per essere mangiati.
Cosi, la crema aderisce perfettamente alla buccia di limone.
Ambedue le varianti sono valide. Bisogna spingere leggermente con il cucchiaino la crema dentro il limone in modo da non lasciare spazi liberi. Cosi, quando tagliamo il limone la crema rimane attaccata alla buccia.
- usate un buon coltello per tagliare le fette di limone. Io uso sempre un coltello seghettato.

4 commenti:

  1. Astea înca nu am ajuns sa le fac! Sper sa ajung :D

    Asa ca fapt divers, cuvîntul meu preferat în limba italiana este prezzemolo =))) Serios!

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  2. Trebuie sa mai scriu niste note la reteta, ca am uitat.
    Eu le-am si congelat pe unele ca sa ramana mai compacte, adica - crema sa fie lipita bine de coaja lamaii.

    Eu ador limba italiana, insa sa stii ca nu m-am gandit niciodata la un cuvant preferat. Probabil tocmai din cauza ca imi place italiana, in general :).

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  3. Deosebite, lamaitele umplute !:)

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