lunedì 12 marzo 2012

Ragù cu mazare - Ragù con piselli alla siciliana

Piu sotto la ricetta in italiano

Nu fac foarte des ragù, dar atunci cand fac, fac o cantitate mai mare in asa fel incat sa-mi ajunga pentru ceea ce vreau sa prepar in ziua respectiva, iar restul sa-l congelez.

Ingrediente:
1 kg carne tocata mixta de porc si vita (sau doar de vita)
1 morcov mare
o tija de telina
o ceapa mare
patrunjel
250 de gr mazare congelata
suc de rosii 2 litri plus o cutie de 400 de gr
sare, piper
vino bianco
ulei extravirgin de masline

Am curatat  morcovul, telina, ceapa, le-am taiat bucati mari cu cutitul si apoi la robot impreuna cu patrunjelul.
Intr-o oala am pus 2-3 linguri de ulei ev, amestecul de legume taiate, la foc vioi.
Am adaugat carnea si am lasat la foc mic sa se perpeleasca bine pe toate partile.
Am adaugat apoi cam un pahar de vin alb si am lasat sa se evapore, dupa care am pus mazare micuta (a mea era congelata).
Am amestecat bine si am mai lasat cateva minute pe foc, dupa care am adaugat sucul de rosii.
Am pus sare, piper, am amestecat si am lasat la foc mic de tot, circa 2 ore.

ITALIANO

Non preparo molto spesso il ragù, ma quando lo faccio, faccio una quantità più grande in modo da poterlo utilizzare per la ricetta del giorno stesso e il resto lo congelo.
Il ragù fatto con i piselli e tipico della Sicilia e io l'ho mangiato la prima volta a casa di mia suocera.
E' un normale ragù, con l'aggiunta di piselli.
Lo uso per condire semplicemente la pasta oppure per la pasta al forno o il timballo di anelletti al forno.

Ingredienti:
1 kg di trito misto di vitello e maiale (oppure solo vitello)
1 carota
1 costa di sedano
1 grossa cipolla
prezzemolo
250 gr di pisellini Primavera (congelati)
2 litri di salsa di pomodoro più una scatola di 400 gr
sale, pepe
vino bianco
olio extra vergine di oliva

Sedano, carota, cipolla e prezzemolo si tritano e si mettono a rosolare con 2-3 cucchiai di olio evo.
Si aggiunge la carne e si lascia rosolare bene a fuoco lento.
Stemperiamo con il vino bianco e lasciamo evaporare.
Aggiungiamo i pisellini, mescoliamo e mettiamo anche il sugo di pomodoro.
Saliamo, pepiamo e lasciamo cuocere a fuoco lento per circa 2 ore.


2 commenti:

  1. Super Anny! Ce bine ca am gasit reteta ta usor! Pup si maine ma bag la cratita cu 5 kg de rosii de gradina.

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    1. Merci Daniella, cu rosii de gradina sucul e mai mult decat delicios. Vara asta am facut suc din 60 de kg de rosii.

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