sabato 31 marzo 2012

Cupcakes cu cafea - Cupcakes al caffè

Più sotto la ricetta in italiano

Sfarsit de saptamana la noi acasa, inseamna mic dejun copios. Cateodata sambata sarim pranzul tocmai din cauza asta.
Azi, cupcakes, lapte si mousse de ciocolata (servit in cesti)!
De cand am descoperit acesti cupcakes, m-am indragostit efectiv de ei. Se fac usor, sunt fini, aromati, crema de unt e delicata, iar umplutura de gem le da acel ceva in plus.
Va place cafeaua? Atunci trebuie neaparat sa-i incercati!
Hai sa nu vorbim de calorii, da? E sambata!
Reteta o am de pe Artaculinara.

Ingrediente perntru 10 cupcakes:
85 gr ciocolata amara 72%
30 gr cacao amara
250 ml cafea fierbinte
120 gr faina
150 gr zahar
6 linguri cu ulei de floarea soarelui sau arahide
2 oua
2 lingurite zeama de lamaie
1 lingurita de sare
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingurita esenta naturala de vanilie

200 gr de gem de zmeura pentru umplut (sau oricare altul care va place voua mai mult)

Pentru crema de unt (pentru ornat)
80 gr zahar
40 gr albus
5 gr sare
1 lingurita zeama de lamaie
100 gr unt moale
50 gr ciocolata amara 72%

Intai si-ntai pregatim cafeaua. O cafetiera de 6.
Intr-un castron incapator, amestecam ciocolata maruntita cu cacaua si cafeaua fierbinte, pana ce se topeste ciocolata. Lasam la racit.

Cand s-a racit complet, adaugam ouale, uleiul, zeama de lamaie si esenta de vanilie (eu nu am pus esenta). Amestecam bine cu un tel.
In alt vas amestecam faina cu zaharul, sarea si bicarbonatul. 
Adaugam la compozitia cu cafea si amestecam cu un tel pana ce sunt incorporate toate ingredientele. Rezulta un aluat mai mult lichid, nu prea dens.

Pregatim 10 forme de muffins de aluminiu (de unica folosinta), le ungem cu putin unt si le umplem cu aluat cu ajutorul unui polonic, dar nu de tot (umplem trei sferturi din forma).

Punem la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute (reteta zice 15-20 de minute, la mine a fost nevoie de 30 de minute, deci fiecare se regleaza in functie de propriul cuptor). Se face testul cu scobitoarea pentru siguranta.
Le scoatem din cuptor si le lasam la racit.
Eu le fac seara si le las la racit pana dimineata, cand le umplu.
Luam fiecare cupcake si-l gaurim in centru cu instrumentul acela de scos cotorul la mere, dar avem grija sa nu-l gaurim pana la capat, in asa fel incat sa nu curga gemul.

Umplem gaurile cu gem de zmeura si inchidem cu dopul scos initial.


Crema de unt
Punem albusurile cu zaharul la bain marie si le batem usor cu telul pana ajung la 65 de grade. Se tin la temperatura asta timp de 2-3 minute.
Eu nu am termometru, am facut totul la ochi si a fost foarte bine. Important e sa nu fiarba.
Punem apoi albusurile cu sarea in vasul mixerului, si le mixam pana ce se racesc si rezulta o bezea ferma.
Punem apoi untul moale si zeama de lamaie si mixam in continuare pana ce obtinem un aluat fin si omogen.
Incorporam cele 50 de gr de ciocolata topita. Mixam.
Punem crema intr-un sac a poche si ornam fiecare cupcake.





Minunati! Atat pot sa spun!
Pofta buna!

ITALIANO

Il fine settimana a casa nostra, vuol dire anche una ricca colazione. 
Sabato e domenica sono gli unici giorni dove io e mio marito possiamo fare colazione assieme, quindi mi piace dedicare maggiore attenzione a questo momento.
Oggi ho preparato i cupcakes al caffè, latte e una mousse al cioccolato (servito nelle tazzine).
Da quando ho scoperto questi deliziosi cupcakes, mi sono letteralmente innamorata!
Sono facili da realizzare e di una fine consistenza.
La crema al burro e cioccolato, ma anche la confettura, li danno quel qualcosa in più per farli diventare speciali.
Oggi è sabato, quindi non parliamo di calorie!
La ricetta è presa dal sito di Artaculinara.

Ingredienti per 10 cupcakes:
85 gr cioccolato fondente 72%
30 gr cacao amaro
250 ml caffè caldo appena fatto
120 gr farina
150 gr zucchero
6 cucchiai di olio di girasole o di arachidi
2 uova
2 cucchiaini di succo di limone 
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di bicarbonato
1 cucchiaino essenza di vaniglia (io non l'ho messo)

200 gr di confettura di lamponi (oppure quella che preferite e più vi piace) - per riempire i muffins cotti

Per la crema al burro e cioccolato (per decorare i muffins alla fine)

80 gr zucchero
40 gr albumi
un pizzico di sale
1 cucchiaino di succo di limone
100 gr burro morbido
50 gr cioccolato fondente 72%

Procedimento
Prima di tutto fare il caffè in una caffettiera da 6. 
In una ciotola capiente, mettere il cioccolato a pezzettini e il cacao. Aggiungere il caffè appena fatto e mescolare con una frusta, finché il cioccolato si scioglie. Lasciare raffreddare.
Quando il composto e completamente freddo, unire le uova, l'olio, il succo di limone e l'essenza di vaniglia (che io non ho messo). Mescolare bene con la frusta.

In un'altra ciotola, mischiare la farina con lo zucchero, il sale e il bicarbonato.
Unire al composto fatto in precedenza e mescolare bene con la frusta, finché risulta un composto omogeneo, liquido, non molto denso.

Preparare 10 forme di muffins in alluminio (oppure le vostre forme preferite di muffins), ungerle con un po' di burro e riempirle con l'aiuto di un mestolo, ma non del tutto (per tre quarti).
Infornare a 180 gradi per circa 30 minuti (la ricetta dice 15 - 20 minuti). Quindi, regolarsi in base al proprio forno e fare il test con lo stecchino.
Lasciare raffreddare i muffins nelle forme.
Di solito io li faccio la sera, e la mattina li sformo. In questo modo, si staccano subito, con più facilità.

Prendere i cupcakes uno ad uno e con il leva torsoli, fare un piccolo buco nel centro. Non dobbiamo bucarlo fino a giù.
Riempire con un po' di confettura e chiudere con il tappo che abbiamo appena tolto. Solo la parte finale di questo cosiddetto tappo.

La crema al burro e cioccolato
Mettere a bagnomaria gli albumi con lo zucchero e mescolare con una frusta piano piano finché la temperatura arriva a 65 gradi. Teniamo a bagnomaria a questa temperatura per 2-3 minuti.
Io non ho il termometro e nemmeno un cucchiaio con il termometro incorporato (ma prima o poi lo compro perché è utile). Ho fatto tutto a intuito ed è andata bene sempre.
Quindi mescolare con la frusta finché il composto diventa ben caldo e tenerlo a BM per 2-3 minuti. E' importante non farlo bollire, perché questo significa che la temperatura è molto più alta di 65 gradi.
Trasferiamo il composto nel mixer, aggiungiamo il sale e lavoriamo bene finché si raffredda e diventa una meringa ben ferma.
Aggiungere il burro morbido a pezzetti e il succo di limone e lavorare bene con il mixer. Deve risultare una crema fine ed omogenea.
Aggiungere il cioccolato sciolto e mescolare finché è incorporato.
Mettere la crema in un sac a poche e decorare i cupcakes.
Sopra potete mettere delle scaglie di cioccolato fondente.
Buon appetito!





Carne de porc cu cartofi si ceapa la cuptor - Fettine di maiale al forno, gustose e morbide

Più sotto la ricetta in italiano

O reteta simpla, rapida si delicioasa, pe care am invatat-o de la soacra mea.
O fac de multi ani si inca nu ne-am plictisit de ea, asa de buna e.
Carnea facuta in felul asta devine foarte frageda. 
Se poate face foarte bine si cu carne de vita taiata tot asa felii subtiri si va iesi la fel de frageda sau piept de curcan cum au incercat deja unii dintre voi.

Ingrediente:
felii de carne de porc taiate subtire circa 0,7 cm (carnea din piciorul din spate al porcului, cel din care se face jambon)
cartofi
ceapa
rosii cherry
sare
piper
oregano
ulei extravirgin de masline

Se unge o tava cu o picatura de ulei extravirgin de masline se aseaza carnea (incercam sa avem o tava pe masura, puteti folosi foarte bine din alea de aluminiu de unica folosinta) si se aseaza feliile de carne sarate si piparate.
Deasupra carnii asezam un amestec din: cartofi taiati felii, ulei ev, ceapa, sare, piper, oregano. Eu de data asta am pus si ceva maghiran.
Acest amestec il punem peste carne, asezam intai cartofii felie cu felie, apoi ceapa.
Deasupra punem cateva rosii cherry taiate pe jumatate.
Important e sa nu se vada carnea si sa fie doar un strat de cartofi. Umpleti golurile cu ceapa.
Am dat la cuptorul (preincalzit) la 200 de grade cam jumatate de ora pana ce se fac catofii. 

Pofta buna!

ITALIANO

Questa è un'altra ricetta di facile esecuzione, saporita e a portata di tutti.
Si può fare con fettine di maiale oppure di vitello, tagliate sottili. 
Un idea presa da mia suocera.

Ingredienti:
fettine di maiale (tagliate sottili, circa 0,7 cm)
patate
cipolla
pomodorini ciliegino
olio extravergine di oliva
sale
pepe
origano

Mettere le fette di carne salate e pepate, in una teglia unta precedentemente con un po' d'olio evo.
Pulire le patate, tagliarle a fette e mescolare con cipolla tagliata a fette, olio evo, sale, pepe, origano. Io questa volta ho messo pure la maggiorana.
Mettere le patate condite sopra la carne, in modo da coprire bene la carne.
Fare soltanto uno strato di patate, e coprire i eventuali spazi con la cipolla.
Infornare a 200 gradi (forno caldo) per circa mezz'ora o comunque finché le patate sono pronte.
Buon appetito!


venerdì 30 marzo 2012

Tort de mere - Torta di mele

Più sotto la ricetta in italiano

Da...stiu...o sa ziceti ca s-a terminat iarna si tortul de mere e depasit.
Dar daca eu am facut drob de miel la Craciun :)), nu se supara nimeni daca fac tort de mere aproape de Pasti!
Imi aduc aminte ca, acum cativa ani cand am vazut pentru prima data in tv reteta asta (la "Prova del cuoco"), am sarit ca arsa dupa pix si hartie. 
De ce?
Simplu. Nu are nici lapte, nici unt, nici ulei.
E un tort in care protagoniste sunt merele, nu aluatul.    
Poate fi consumat si dei cei care sunt intoleranti la lactoza.

Ingrediente pentru o tava rotunda de 24 cm:
1 kg de mere
50 de gr de fructe seci: stafide, seminte de pin, migdale, nuci (ce va place si ce aveti)
2 oua
150 gr zahar
170 gr faina (reteta zice 200)
esenta de rom (eu nu pun)
1 plic de praf de copt

Mixam ouale cu zaharul pana obtinem o crema deschisa la culoare.

Punem apoi esenta de rom, amestecam (in cazul in care vreti sa puneti).
Adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam in continuare. Daca vreti, puteti  adauga putina coaja de lamaie.
Merele se curata de coaja, se scoate cotorul.
Se taie fiecare mar in doua, se taie apoi felii subtiri si se pun intr-un castron cu putin suc de lamaie ca sa nu se innegreasca. Punem deoparte cateva felii pentru decorul final.
Peste mere punem cele 50 de gr de fructe seci. 

Crema rezultata din amestecul de oua, zahar, faina si praf de copt, o punem peste mere si amestecam cu o lingura de lemn.

Punem apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt (sau unsa cu unt si presarata cu pesmet) miscam un pic tava sa se aseze compozitia si o nivelam cu o lingura.
Deasupra punem feliile de mere pe care le-am pus deoparte si presaram cu zahar brun.
Punem tava la cuptor la 180 de grade (incalzit de dinainte) pentru 50-55 de minute, in functie de cuptor.



Pofta buna!

ITALIANO

Lo so.........mi direte che l'inverno è andato via, che è già primavera e la torta di mele non ci sta più!
Io ve la faccio vedere lo stesso. Poi, avete visto, io faccio la coratella di agnello anche a  Natale non solo a Pasqua, quindi...che sarà mai una torta di mele fatta in primavera??!!?
La faccio da tanti anni e mi ricordo che quando l'hanno presentata alla Prova del cuoco, mi sono precipitata per cercare carta e penna per scriverla.
Perché? Semplice. Non contiene ne latte, ne grassi.
L'impasto è poco, quindi le protagoniste sono le mele.
Una torta che può essere consumata anche da chi è intollerante al lattosio.

Ingredienti per una teglia tonda di 24 cm:
1 kg di mele
50 gr frutta secca: uva passa, pinoli, mandorle, noci (quello che avete e più vi piace)
2 uova
150 zucchero
170 gr farina (la ricetta dice 200 gr)
rum (io non lo metto)
1 bustina di lievito per dolci

Lavorare le uova con lo zucchero finché il composto risulta chiaro e spumoso. Mettere il rum (io non lo metto).
Aggiungere la farina e il lievito per dolci. Lavorare finché la farina non è assorbita dall' impasto. Potete mettere anche poca scorza gratuggiata di limone.
Pulire le mele, eliminate il torsolo e tagliatele a fettine. Mettetele in una ciotola capiente, spruzzate sopra un po' di succo di limone in modo che non anneriscano. 
Mettere da parte qualche fettina di mela per il decoro.
Unire la frutta secca e l'impasto fatto con le uova.e mescolare con un cucchiaio di legno.
Mettere il tutto in una teglia foderata di carta forno oppure unta di burro e cosparsa di pangrattato.
Livellare con un cucchiaio, mettere sopra le fette di mela conservate e cospargere con zucchero di canna.
Infornare a 180 gradi per 50 - 55 minuti (regolarsi in base al proprio forno e fare il test con lo stecchino).
Buon appetito!





giovedì 29 marzo 2012

Drob de miel - Coratella di agnello al forno con la caiola

Più sotto la ricetta in italiano

Mi-era pofta de drob de miel si cum gasisem prapure la macelar, am hotarat sa fac de Craciun.
Am luat prapurele si l-am congelat asa cum m-a sfatuit macelarul, l-am scos apoi de la congelator cu o zi inainte de a face drobul.
Tot cu o zi inainte am fiert organele de miel: 1,6 kg --- curatate 1,1 kg.

Prapurele inca congelat

L-am lasat la decongelat, cand a fost decongelat de tot l-am pus intr-un castron incapator cu apa rece. Pana cand se deschide singur.
Nu trebuie atins ca se rupe. Il lasam acolo sa se deschida bine singur.
Organele - inima, plamanii, ficatul, rinichii, splina, trebuie spalate si curatate bine.
Mama mi-a zis asa in legatura cu rinichii: tai usor pielita de pe ei, o indepartez, rinichii ii tai in 2 pe lungine si curat toata partea aia alba de la mijoc.
Am taiat organele bucati, le-am pus la fiert, primele 2 ape le-am aruncat ca iese murdara tare apa, cu o gramada de spume.
Am pus a treia apa curata si am lasat la fiert pana ce se fierb bine toate organele, inclusiv inima care fierbe mai greu. 

Dupa ce au fiert le-am pus la scurs si mai apoi dupa ce s-au scurs bine, intr-un castron.

Apoi iar am sunat-o pe mama :), sa-mi zica continuarea.
Am luat 2 cepe uscate plus vreo 4 cepe verzi, le-am taiat si pus in 3 linguri de ulei ev pe foc pana ce se inmoaie.
Intr-un castron am pus organele (eu le-am taiat la termomix dar nu le-am maruntit tare de tot ci ca si cum ar fi tocate la masina de carne), am pus ceapa cu tot cu ulei ca nu era mult, dar daca e mult mai scoateti, 6 oua batute, sare, piper, patrunjel si marar.
Am amestecat bine totul.
Am luat prapurele si l-am intins usor sa nu se rupa si l-am pus intr-o tava de cozonac, fara nimic dedesubt (daca tava e una de care se prinde, o ungeti cu ulei sau puneti hartie de copt taiata dupa masura tavii).

Tava are urmatoarele dimensiuni : 11 cm x 34 cm.
Am pus toata compozitia (mama pune ou fiert la mijloc, ca toata lumea, dar eu nu am mai pus pentru ca am avut si alte feluri de mancare cu oua, salata boeuf, maioneze etc si nu am vrut sa ingreunez mai mult) .
Am inchis cu prapure si am dat la cuptor pana ce s-a rumenit frumos cam 55 de minute la 180 de grade.

L-am lasat la racit, apoi l-am taiat felii.
Mai mult decat delicios!  
Pofta buna!
Note:
- organele se pot fierbe cu o zi inainte si pastrate in frigider.
- drobul se pastreaza 3 zile in frigider la rece, fara probleme.

ITALIANO

Questo è un piatto delizioso, che non manca mai a casa mia per Pasqua.
Si mangia come antipasto, tagliato a fette.
Dato che avevo trovato dal macellaio la caiola (la rete d'agnello) e mi aveva assicurato che si può congelare, ho deciso di provare. Si, ma questo succedeva prima di Natale :)), mica prima della Pasqua!
Io deciso di provare lo stesso.
Si, di provare, perché a casa, la fa sempre la mamma, la coratella di agnello. Io non l'avevo mai fatta.
Arrivato il momento, ho preso il telefono in mano, ho chiamato la mamma e ho ascoltato le sue indicazioni. E anche quelle di papà, perché essendo in vivavoce, anche lui diceva la sua :).
E' stato un successo. E' venuto fuori un ottimo piatto, cosi come me lo ricordavo io.  

Ingredienti per una teglia da plumcake di 11cm x 34cm:
1 coratella di agnello (le frattaglie di agnello di 1,6 kg - pulite 1,1 kg)
la caiola di agnello (la rete)
2 cipolle e 4 cipollotti
3 cucchiai di olio extravergine di oliva
6 uova
sale
pepe
abbondante prezzemolo e aneto

La caiola l'avevo trovata prima di Natale con una settimana, quindi seguendo le indicazioni del macellaio, l'ho congelata.
Il giorno prima l'ho tirata fuori dal congelatore. Quando si è scongelata, l'ho messa in un contenitore capiente, pieno di acqua fredda e l'ho lasciata aprire da sola, senza toccarla perché si rompe facilmente.

Nel frattempo, ho pulito per bene le frattaglie, quindi ho separato tutti gli organi: il cuore, i polmoni, il fegato, i reni, la milza. Li ho lavati e puliti per bene, levando gli eventuali piccoli coaguli di sangue. Il cuore si taglia a metà e si pulisono.
Un attenzione particolare necessitano i reni. 
Si taglia le pelle che li avvolge e si tira giù. Poi i reni si tagliano a metà nel senso della lunghezza, quindi si aprono a libro e si puliscono al interno togliendo e buttando via la parte bianca.

Gli organi tagliati a pezzi si mettono a bollire. Le prime volte l'acqua risulta molto sporca, fa tanta schiuma, quindi bisogna cambiare l'acqua due volte.
Mettiamo gli organi a bollire di nuovo nella terza acqua. Devono bollire bene tutti, incluso il cuore che richiede più tempo.
Una volta bolliti, li mettiamo a scolare per bene.
Queste due operazioni (scongelare la caiola e la bollitura degli organi) le ho fatte il giorno prima. Gli organi bolliti si mantengono da un giorno all'altro, in frigorifero.
Beneeeeee....ho chiamato di nuovo la mamma :)).

Ho pulito e tagliato finemente 2 ciopolle e 4 cipollotti. Ho messo tutto in una padella con 3 cucchiai di olio evo, finché la cipolla è diventata morbida.

Ho tritato gli organi (con il Bimby o con il tritacarne) e li ho messi in una ciotola capiente. Ho aggiunto la cipolla morbida, 6 uova sbattute, il prezzemolo e l'aneto tritato, sale, pepe. Ho mescolato per bene tutto.
Già cosi è una meraviglia, un gusto stupendo. 

Ho preso la caiola e lo adagiata con cura su una teglia da plumcake unta con un po' d'olio (non tanto, perché la caiola e comunque grassa), come si vede nella foto. O se volete essere più sicuri, ungete d'olio la teglia e poi la rivestite con carta forno tagliata a misura della teglia (quindi non deve fare grinze).
Mettiamo sopra la caiola il composto preparato e chiudiamo la preparazione sempre con la caiola. Maneggiatela piano piano perché essendo sottile, si rompe facilmente.
Infornare a 180 gradi per 55 minuti, finché risulta bella dorata.
Lasciamo raffreddare nella teglia, tiriamo fuori e affettiamo.
Buon appetito!

Note:
- di solito si mettono 3 uova sode in mezzo alla preparazione, cioè: caiola, metà quantità d'impasto, le uova sode sulla lunghezza e poi l'altra metà d'impasto. Cosi, quando affettiamo, abbiamo anche un bel effetto visivo.
Anche mia mamma fa cosi. Io ho scelto di non farlo perché in quei giorni di festa ho preparato tante altre cose che contenevano uova e quindi avevo paura che fosse troppo pesante. Ma per tradizione, l'uovo sodo ci deve essere.
- gli organi si possono bollire il giorno prima e si conservano in frigorifero.
- si mangia fredda, tagliata a fette, come antipasto.
- si conserva in frigorifero per 3 giorni.