martedì 29 ottobre 2013

Torta al cioccolato e amaretti - Tort cu ciocolata si amaretti

Mai jos, reteta in limba româna


Ogni giorno vedo sui vostri blog tante di quelle leccornie, che se dovessi provarle tutte dovrei stare solo ai fornelli, 24 ore su 24! 
Ci sono cose che ti colpiscono al primo sguardo, ricette che t'invogliano appena letta la lista degli ingredienti. Ho una lista lunghissima con ricette da provare!
E' passato un bel po' di tempo da quando ho visto questa ricetta qui. Quasi un anno!!!!
Ho sempre avuto la voglia di provarla, dal primo momento in cui l'avevo vista ed è rimasta nella mia mente come un chiodo fisso. Prima o poi la dovevo provare e basta. 
Un interno morbido e umido. Un esterno croccante grazie agli amaretti. Esattamente come piace a me. 
Evidentemente dopo il servizio fotografico, quella fetta che vedete nelle foto è sparita subito!!! Senza nessun senso di colpa! Che dire...una vera coccola per il palato.
Grazie Eugenia, sapevo fin dal primo momento che mi sarebbe piaciuta!
Marisa l'ha provata e potete vedere qui la sua bellissima torta.

Ingredienti per uno stampo rotondo, con cerniera, da 20 cm:
200 gr cioccolato fondente 70%
100 gr burro
5 uova
un pizzico di sale
1 baccello di vaniglia
200 gr zucchero
50 gr farina autolievitante
40 gr liquore Amaretto
12 amaretti 

Sciogliere a bagnomaria il cioccolato e il burro a pezzettini. Mescolare in modo da ottenere un composto omogeneo. 
Separare i tuorli dagli albumi.
Iniziare a montare gli albumi e quando iniziano a schiumare aggiungere 30 gr di zucchero. Continuare a montare fino a quando si ottiene una meringa morbida (esattamente come gli albumi montati a neve, ma non eccesivamente). 



In un'altra ciotola iniziare a montare i tuorli con un pizzico di sale e 170 gr di zucchero. Deve risultare un composto chiaro e gonfio.



A questo punto aggiungere i semi di un baccello di vaniglia, il cioccolato sciolto con il burro, la farina e il liquore. Mescolare con una spatola, quindi a mano.




Aggiungere un po' alla volta gli albumi montati, mescolando dal basso verso l'alto.
Imburrare e infarinare lo stampo, versare dentro il composto preparato e decorare con gli amaretti sbriciolati.



Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 45 - 50 minuti, non di più. Vale anche qui la prova stecchino.
Lasciare riposare la torta fuori dal forno per 5 minuti. Sformarla e farla raffreddare. Io ho tolto l'anello e l'ho lasciata raffreddare così. Nel momento in cui l'ho posata sull'alzatina, ho tolto il fondo dello stampo (mi sono fatta aiutare da un coltello).
Spolverare con cacao amaro e servite. Buon appetito!






Româna

De cand am vazut reteta asta aici, ce-i drept acum aproape un an de zile, am zis ca neaparat trebuie s-o fac. In sfarsit azi i-a venit randul!
Tortul asta e exact pe gustul meu. Umed, moale si crocant in acelasi timp. Ciocolatos si aromat.
Evident, dupa servicul fotografic, m-am rasfatat cu felia din poza. Nu m-am mai gandit la dieta nici o clipa :)!!!!!!

Ingrediente pentru o tava rotunda cu fund detasabil de 20 de cm:
200 gr ciocolata amaruie 70%
100 gr unt 
5 oua
un praf de sare
1 pastaie de vanilie
200 gr zahar
50 gr faina cu agent de crestere
40 gr lichior Amaretto
12 amaretti (pricomigdale)

Se topeste la bainmarie ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul bucatele. Se amesteca in asa fel incat sa rezulte o compozitie omogena.
Se separa galbenusurile de albusuri.
Albusurile incep a se mixa cu robotul si in momentul in care incep sa spumeze se adauga 30 de gr de zahar. Se mixeaza in continuare pana ce se obtine o bezea moale (exact ca la albusurile mixate, dar nu exagerat de tare).
Intr-un alt vas, se mixeaza galbenusurile cu un praf de sare si 170 de gr de zahar pana ce se obtine o compozitie spumoasa si deschisa la culoare. Adaugam semintele de vanilie, ciocolata topita, faina si lichiorul. Amestecam cu o spatula, deci la mana, nu la robot.
Se adauga cu o lingura pe rand albusurile mixate si se amesteca usor de jos in sus cu o spatula.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina, se adauga compozitia preparata si se decoreaza cu amaretti rupti grob.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 - 50 de minute, nu mai mult. Se face testul cu scobitoarea.
Se scoate tortul din cuptor, se lasa timp de 5 minute la racit in tava.
Se scoate apoi din tava si se lasa la racit. Eu am scos inelul tavii si l-am lasat la racit. In momentul in care am pus tortul pe suport, am scos fundul tavii ajuntandu-ma cu un cutit.
Presarati cu cacao amara si serviti. Pofta buna!




martedì 22 ottobre 2013

Vellutata di zucca con funghi trifolati e crostini di pane - Supa crema de dovleac cu ciuperci si crutoane de paine



Mai jos, reteta in limba româna

Eccomi qui con una nuova ricetta, dopo una lunga assenza.
Non avete mica pensato che io abbia abbandonato del tutto la mia cucina, vero?? 
La zucca ci piace tantissimo e la vellutata di zucca è, a mio avviso, una delle migliori preparazioni di questo genere. Per ora si trova in abbondanza dappertutto, costa poco e quindi sarebbe un vero peccato non approfittare per gustarla al meglio.
I funghi trifolati piacciono sempre, sono un ottimo contorno, ma questa volta ho pensato di abbinarli alla zucca e ho fatto bene. E' venuto fuori un piatto di una bontà unica, buono buono buono.
Vorrei ringraziarvi tutti per l'affetto che dimostrate sempre nei miei confronti e per le belle parole che mi lasciate sempre. Quindi questo piatto meraviglioso è dedicato a tutti voi!

Per 2 persone

Ingredienti per la vellutata:
530 gr di zucca (già mondata e privata dei semi) 
2 patate (circa 200 gr già pulite)
3 scalogni (circa 60 gr già puliti)
brodo vegetale 

2 cucchiai di olio extravergine di oliva
1 mazzetto di erbe aromatiche fatto con : 1 rametto di rosmarino, 1 rametto di salvia e prezzemolo
sale
pepe


Tagliare i scalogni grossolanamente e metterli a rosolare con due cucchiai di olio per circa due minuti.



Aggiungere le patate tagliate a pezzi, la zucca tagliata a pezzi, il mazzetto di erbe aromatiche e mescolare. Aggiungere il brodo in modo da coprire il tutto.




Salare e pepare in base al proprio gusto e lasciare bollire finché le verdure non risultino tenere.
Con l'aiuto di un mestolo trasferite le verdure in un'altra pentola e tenere da parte il brodo di cottura.

Buttare il mazzetto di erbe aromatiche.
Frullare le verdure, aggiungendo qualche mestolo di brodo di cottura fino a quando si ottiene la consistenza desiderata. 
La zuppa deve risultare omogenea. Una volta ottenuta la consistenza desiderata, mettere da parte.





Ingredienti per i funghi trifolati:
230 gr funghi surgelati 
1 spicchio d'aglio
olio extravergine di oliva
prezzemolo
sale 
pepe

Rosolare lo spicchio d'aglio in una padella con del olio extravergine di oliva, aggiungere i funghi e lasciare cucinare fino a quando i funghi non siano ben cotti e l'acqua in eccesso non sia del tutto evaporata. Salare, pepare e aggiungere del prezzemolo tritato. Mettere da parte.



Per i crostini di pane, ho messo una noce di burro in una padella, quando il burro si è sciolto ho aggiunto il pane tagliato a cubetti. Ho lasciato sul fuoco fino a quando il pane non è risultato ben rosolato.

Mettere la vellutata nelle ciotole, aggiungere dei funghi trifolati e dei crostini di pane.
Buon appetito!





Româna

Ma intorc in sfarsit cu o reteta ca doar n-ati crezut ca am abandonat total bucataria :)). 
Dovleacul ne place foarte mult, iar supa crema de dovleac este, dupa parerea mea, printre cele mai bune preparate de acest gen. Acum ca e perioada dovleacului si se gaseste peste tot si mai e si foarte ieftin ar fi pacat sa nu profitam din plin si sa nu gustam aceasta minunatie.
Ne plac si ciupercile, asa ca azi m-am gandit sa le propun o intalnire (dovleacului si ciupercilor) care a avut un succes enorm :).
Daca n-ati incercat pana acum combinatia, va sfatuiesc s-o faceti, e extraordinara.

Pentru 2 portii

Ingrediente pentru supa crema de dovleac:
530 gr de dovleac (cantarit deja curatat de coaja, samburi, etc)
2 cartofi potriviti (circa 200 de gr, deja curatati)
3 salote (circa 60 de gr deja curatate)
supa de legume 
2 linguri de ulei extravirgin de masline
un buchet de ierburi aromatice facut din: 1 ramurica de rozmarin, 1 ramurica salvie, patrunjel
sare
piper


Se taie salotele grosolan si se pun intr-o oala, pe foc, cu cele doua linguri de ulei ev de masline timp de doua minute.
Se adauga cartofii taiati cuburi mari, dovleacul taiat cuburi mari, buchetul cu ierburi aromatice si se amesteca.

Se adauga supa in asa fel incat sa acopere toate ingredientele.
Sare si piper se adauga dupa gust, in functie de cat de sarata e supa.
Cand toate ingredientele au fiert, se scurg tinind deoparte supa in care au fiert, iar buchetelul cu ierburi aromatice se arunca.

Smixeaza cu mixerul vertical pana vom obtine consistenta dorita. Crema trebuie sa rezulte omogena, iar o data ce am obtinut consistenta dorita, lasam deoparte.


Ingrediente pentru ciupercile la tigaie:
230 gr ciuperci congelate 
1 catel de usturoi
ulei extravirgin de masline
patrunjel
sare
piper

Intr-o tigaie se pune catelul de usturoi cu o lingura doua de ulei de masline, iar cand usturoiul incepe sa sfaraie (grija mare sa nu-l ardeti) se adauga ciupercile.
Se lasa pe foc pana cand ciupercile sunt moi, iar apa in exces va fi total eliminata.
Se sareaza, pipareaza si se adauga patrunjel tocat. Lasam deoparte.

Se pune crema de dovleac in castronele, se adauga deasupra ciupercile la tigaie si cubulete  de paine.
Pentru cubuletele de paine am procedat in felul urmator: am pus unt cat o nuca intr-o tigaie, cand untul s-a topit am adaugat painea taiata cubulete si am amestecat mereu pana ce s-a colorat frumos pe toate partile.
Pofta buna!






venerdì 4 ottobre 2013

Non sei tu il mare?


Non ci sono parole per esprimere il dolore davanti ad una tragedia del genere...e purtroppo nessuno ci può assicurare che quello che è accaduto a Lampedusa sia l'ultimo di una serie di eventi così dolorosi.


Mare, dentro di te sta il mio amore. 

Hai preso la sua anima e il suo cuore.

Mare, riportala a riva, fammi parlare di nuovo con lei. 

Cercala ovunque, trovala, fallo per me. 

Mare riportami l’amore della mia anima

Insieme ai suoi compagni pellegrini di questo destino.

Creature del mare, siete voi gli unici testimoni di questa storia

E allora ditemi: quali sono state le sue ultime parole prima di partire

Mare!

Non sei tu il mare? E allora rispondimi!

Tesfay Mehari, cantante eritreo, 


fotografia donata da Roberta Paris

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