Più sotto la ricetta in italiano
Pacat ca nu gasesc rata de cumparat decat in perioada sarbatorilor.
Pacat ca nu gasesc rata de cumparat decat in perioada sarbatorilor.
Tocmai de aceea, la sarbatori luam mereu.
O luasem sa o consumam de Craciun, dar a fost mult prea multa mancare ca sa mai fie loc si de rata. Asa ca am congelat-o si am gatit-o ieri pentru alta ocazie speciala :).
Reteta o am de la soacra mea, e simpla tare de tot si suna asa:
Ingrediente:
o rață un polonic de supă
2 foi de dafin
3 frunze de salvie
o ramurica de rozmarin
sare
piper
50 gr de pancetta (felii)
50 gr de unt
4 linguri ulei extravirgin de masline
un paharel de brandy
Se curata rata, se parleste, apoi se spala si se usuca, dupa care se pun in interiorul ei foile de dafin, salvia, rozmarinul, sare, piper.
Pieptul ratei se imbraca cu feliile de pancetta, apoi rata se leaga si se pune intr-o tava cu uleiul de masline (eu am turnat uleiul direct pe ea) si bucatelele de unt pe deasupra.
Saram, piparam si o bagam la cuptor la 200 de grade. Lasam sa prinda culoare.
Saram, piparam si o bagam la cuptor la 200 de grade. Lasam sa prinda culoare.
Cand vedem ca pielea incepe a se colora bine, turnam peste rata paharelul de brandy si imediat ce s-a evaporat udam rata cu un polonic de supa.
Lasam la cuptor circa 2 ore, udind-o din cand in cand cu uleiul din tava.
Cu o jumatate de ora inainte de a o scoate din cuptor, dam jos de pe rata feliile de pancetta.
Lasam la cuptor circa 2 ore, udind-o din cand in cand cu uleiul din tava.
Cu o jumatate de ora inainte de a o scoate din cuptor, dam jos de pe rata feliile de pancetta.
Servim rata punind deasupra sosul din tava.
Foarte buna, pieptul (ca toata carnea de altfel)ramane deosebit de fraged.
Pofta buna!
ITALIANO
Peccato che l'anatra qui da noi e un volatile raro, nel senso che si trova soltanto nel periodo delle feste. Magari su ordinazione si può avere in qualsiasi altro periodo.
Per questo motivo ed anche perché ci piace molto, per le feste la compriamo sempre.
Questa volta l'avevo presa per Natale, pero c'è stato cibo in abbondanza e posto nella pancia non c'era più :).
Quindi l'ho congelata e ho aspettato un occasione speciale per cucinarla.
Ieri l'abbiamo messa a tavola :).
La ricetta l'ho "rubata" a mia suocera.
Ingredienti:
un'anatra
un mestolo di brodo
due foglie di alloro
3 foglie di salvia
un rametto di rosmarino
sale, pepe
50 gr di pancetta (a fette)
50 gr di burro
4 cucchiai di olio extra vergine di oliva
un bicchierino di brandy
Pulite l'anatra, fiammeggiatela, lavatela e asciugatela.
Mettete nel interno l'alloro, il rosmarino, la salvia, una presa di sale e un pizzico di pepe.
Avvolgete il petto dell'anatra con le fette di pancetta.
Legate l'anatra con lo spago da cucina ed adagiatela in una pirofila.
Irroratela con l'olio, cospargetela di pezzettini di burro, salate e pepate.
Infornare a 200 gradi e quando la pelle incomincia a colorirsi bene, spruzzate l'anatra con il bicchierino di brandy.
Non appena sarà evaporato, bagnatela con un mestolo di brodo.
Continuate la cottura per circa due ore.
Mezz'ora prima di toglierla dal forno, levate le fette di pancetta in modo che anche il petto posso dorarsi bene.
Servite l'anatra a pezzi e irrorate con il sugo di cottura.
Buon appetito!
Ah, ratusca la cuptor! Ador rata asta!
RispondiEliminaMaya, pacat ca n-am avut eu timp s-o fotografiez mai bine pe farfurie.
EliminaAm taiat-o, i-am pus ceva sos pe deasupra si am dus-o la masa.
Dar oricum, vad ca s-a inteles c-a fost buna!
Demult n-am mai mancat rata!! Tare buna trebuie sa fi fost nu?
RispondiEliminaPai nici noi nu mancam prea des ca nu gasesc.
EliminaA fost buna tare si o sa postez si reteta de varza a lui Lili ca a mers perfect!
Vai,vai,vai,
RispondiEliminaSi-e friptiura,
Esti o dura ! :)
M-ai lovit iar in figura
Ca mi-a venit apa in gura , :))
:)))))
EliminaLia, eu cred ca tu ai ratuste, asa ca nu ai scuze!
...non ci crederai, ma è da tempo che cercavo una ricetta dell'anatra al forno "già sperimentata"...Ti rubo la ricetta e semmai la preparo nelle festività natalizie...mio marito me la chiede da tempo ma per paura di non trovare la ricetta giusta non l'avevo mai fatta...
RispondiEliminaA presto
Antonella
L'ho sempre cucinata cosi, è una maniera semplice, ma la carne viene saporita. E prima o poi devi iniziare a cucinarla, almeno poi puoi fare la differenza.
EliminaGrazie, un abbraccio.