Mai jos reteta in limba romana
Si vive bene senza mangiare carne e io è da un po' di tempo che ho ridotto il consumo a due volte a settimana (almeno provo).
Per il resto, pesce e verdure. La terra ci offre tanti prodotti di ottima qualità e in questo periodo fave, carciofi, asparagi, sono sempre presenti a casa mia.
Anche questo che vi presento oggi, è un piatto semplicissimo, senza ingredienti particolari.
Le fave e i carciofi cucinati in questo modo si prestano benissimo non solo come condimento per la pasta, ma anche come un contorno. O perché no, fave e carciofi come piatto unico.
Anche questa volta sono andata a occhio, senza pesi precisi.
Ingredienti:
fave
carciofi
1 cipolotto
olio extravergine di oliva
sale
peperoncino
pasta
Le fave che ho comprato questa volta erano molto piccole, quindi ho preferito sgranarle e lasciarle con la pellicina, senza pulirle ulteriormente.
Pulire i carciofi togliendo le foglie esterne dure, tagliare poi la punta arrivando a circa metà foglia, lasciando quindi solo la parte tenera del carciofo.
Tagliarli a metà e poi a fettine e metterli in una bacinella con acqua e limone.
Mettre poi le fave, il cipollotto tritato a rondelle sottili e i carciofi in una padella con qualche cucchiaio di olio extravergine di oliva. Rosolare per circa due minuti, aggiungere poi dell'acqua, sale e peperoncino e lasciare cucinare fino a quando le verdure diventeranno tenere.
Verso la fine della cottura ho schiaciato un po' con il cucchiaio una parte delle fave, così il sughetto risultato è venuto bello cremoso.
Nel frattempo fare bollire la pasta e quando è pronta scollarla e aggiungerla alle verdure. Mescolare, impiattare e servire la pasta con una spolverata di parmigiano.
Buon appetito!
Româna
Din nou paste cu bobi, insa de data asta in combinatie cu anghinare. Delicioase!
In perioada asta bobii, anghinarea, sparanghelul sunt in plin sezon si nu lipsesc din bucataria mea.
Ieri am luat cantitati industriale :) din fiecare, oi vedea eu zilele astea cum le mai combin! Pana una alta va prezint pastele de azi. Bobii si anghinarea gatite in felul asta, pot fi o alternativa pentru o garnitura gustoasa, deci nu numai condiment pentru paste. Dar si fel unic, de ce nu!
Nu va dau cantitai exacte, faceti totul la ochi dupa pofta inimii.
Ingrediente:
bobi
anghinare
1 ceapa verde
ulei extravirgin de masline
sare
fulgi de peperoncino
paste
Bobii pe care i-am luat de data asta au fost foarte mici si de aceea dupa ce am i-am scos in pastai, nu i-m mai decojit.
Anghinarea se curata, se elimina deci frunzele din exterior, mai dure. apoi se taie varful ajungind pana la jumatatea frunzelor, lasind in asa fel doar partea cea mai frageda.
Se taie pe jumatate, apoi felii si se pune intr-un castron cu apa si lamaie stoarsa.
Ceapa se taie rondele subtiri si se pune apoi intr-o tigaie cu bobii, anghinarea si cateva linguri de ulei de masline.
Se lasa pe foc pret de doua minute, se adauga apoi apa cat sa cuprinda legumele, sare si fulgi de pepeoncino. Se lasa apoi pana ce legumele sunt moi. La final am strivit cu lingura o parte din bobi, asa incat sa se formeze un sos cremos.
Intre timp se fierb pastele, se scurg de apa si se pun in tigaia cu legume. Se amesteca pasta, se pune pe farfurii si se serveste cu parmigiano.
Pofta buna!