Mai jos, reteta in limba româna
Ogni giorno vedo sui vostri blog tante di quelle leccornie, che se dovessi provarle tutte dovrei stare solo ai fornelli, 24 ore su 24!
Ci sono cose che ti colpiscono al primo sguardo, ricette che t'invogliano appena letta la lista degli ingredienti. Ho una lista lunghissima con ricette da provare!
Ho sempre avuto la voglia di provarla, dal primo momento in cui l'avevo vista ed è rimasta nella mia mente come un chiodo fisso. Prima o poi la dovevo provare e basta.
Un interno morbido e umido. Un esterno croccante grazie agli amaretti. Esattamente come piace a me.
Evidentemente dopo il servizio fotografico, quella fetta che vedete nelle foto è sparita subito!!! Senza nessun senso di colpa! Che dire...una vera coccola per il palato.
Grazie Eugenia, sapevo fin dal primo momento che mi sarebbe piaciuta!
Marisa l'ha provata e potete vedere qui la sua bellissima torta.
Ingredienti per uno stampo rotondo, con cerniera, da 20 cm:
200 gr cioccolato fondente 70%
100 gr burro
5 uova
un pizzico di sale
1 baccello di vaniglia
200 gr zucchero
50 gr farina autolievitante
40 gr liquore Amaretto
12 amaretti
Sciogliere a bagnomaria il cioccolato e il burro a pezzettini. Mescolare in modo da ottenere un composto omogeneo.
Separare i tuorli dagli albumi.
Iniziare a montare gli albumi e quando iniziano a schiumare aggiungere 30 gr di zucchero. Continuare a montare fino a quando si ottiene una meringa morbida (esattamente come gli albumi montati a neve, ma non eccesivamente).
In un'altra ciotola iniziare a montare i tuorli con un pizzico di sale e 170 gr di zucchero. Deve risultare un composto chiaro e gonfio.
A questo punto aggiungere i semi di un baccello di vaniglia, il cioccolato sciolto con il burro, la farina e il liquore. Mescolare con una spatola, quindi a mano.
Aggiungere un po' alla volta gli albumi montati, mescolando dal basso verso l'alto.
Imburrare e infarinare lo stampo, versare dentro il composto preparato e decorare con gli amaretti sbriciolati.
Infornare a 180 gradi (forno preriscaldato) per circa 45 - 50 minuti, non di più. Vale anche qui la prova stecchino.
Lasciare riposare la torta fuori dal forno per 5 minuti. Sformarla e farla raffreddare. Io ho tolto l'anello e l'ho lasciata raffreddare così. Nel momento in cui l'ho posata sull'alzatina, ho tolto il fondo dello stampo (mi sono fatta aiutare da un coltello).
Spolverare con cacao amaro e servite. Buon appetito!
De cand am vazut reteta asta aici, ce-i drept acum aproape un an de zile, am zis ca neaparat trebuie s-o fac. In sfarsit azi i-a venit randul!
Tortul asta e exact pe gustul meu. Umed, moale si crocant in acelasi timp. Ciocolatos si aromat.
Evident, dupa servicul fotografic, m-am rasfatat cu felia din poza. Nu m-am mai gandit la dieta nici o clipa :)!!!!!!
Ingrediente pentru o tava rotunda cu fund detasabil de 20 de cm:
200 gr ciocolata amaruie 70%
100 gr unt
5 oua
un praf de sare
1 pastaie de vanilie
200 gr zahar
50 gr faina cu agent de crestere
40 gr lichior Amaretto
12 amaretti (pricomigdale)
Se topeste la bainmarie ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul bucatele. Se amesteca in asa fel incat sa rezulte o compozitie omogena.
Se separa galbenusurile de albusuri.
Albusurile incep a se mixa cu robotul si in momentul in care incep sa spumeze se adauga 30 de gr de zahar. Se mixeaza in continuare pana ce se obtine o bezea moale (exact ca la albusurile mixate, dar nu exagerat de tare).
Intr-un alt vas, se mixeaza galbenusurile cu un praf de sare si 170 de gr de zahar pana ce se obtine o compozitie spumoasa si deschisa la culoare. Adaugam semintele de vanilie, ciocolata topita, faina si lichiorul. Amestecam cu o spatula, deci la mana, nu la robot.
Se adauga cu o lingura pe rand albusurile mixate si se amesteca usor de jos in sus cu o spatula.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina, se adauga compozitia preparata si se decoreaza cu amaretti rupti grob.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 - 50 de minute, nu mai mult. Se face testul cu scobitoarea.
Se scoate tortul din cuptor, se lasa timp de 5 minute la racit in tava.
Se scoate apoi din tava si se lasa la racit. Eu am scos inelul tavii si l-am lasat la racit. In momentul in care am pus tortul pe suport, am scos fundul tavii ajuntandu-ma cu un cutit.
Presarati cu cacao amara si serviti. Pofta buna!